Health tips

Top Nutritional Supplements for Maintaining Vision (2)

Top Nutritional Supplements for Maintaining Vision (2)

Доброто зрение до голяма степен зависи от начина ни на живот. От флавоноиди и антиоксиданти до минерали и витамини, ще разберем кои са най-ефективните хранителни добавки, които могат да облекчат симптомите на някои от най-често срещаните очни заболявания. Приемът на тези хранителни вещества може да забави развитието на някои неблагоприятни процеси като макулна дегенерация, глаукома и катаракта. 

Катаракта

Катаракта е разпространено очно заболяване, което се развива с течение на времето и води до помътняване на лещата на окото. Ако не се лекува своевременно, това усложнение може да доведе до сериозни проблеми със зрението и дори до слепота. Научни изследвания показват, че главната причина за образуване на катаракта е оксидативният стрес, който уврежда структурата на лещата. Фактори като прекомерното излагане на слънце, тютюнопушенето, диабетът, високото кръвно налягане и употребата на някои лекарства, като стероиди, също могат да увеличат риска от развитие на катаракта.

 • Антиоксидантите могат да предотвратят образуването на катаракта. Тези специални вещества предотвратяват увреждането на лещата на окото от свободните радикали. Особено важни са лутеинът и зеаксантинът – два често срещани каротеноида, които се свързват с оптималното здраве на очите. Изследвания, публикувани в специализираното списание “Molecules” през 2017 година, допълнително потвърждават, че лутеинът и зеаксантинът притежават антиоксидантни свойства и същевременно филтрират синята светлина, което може да подобри зрението. Хората, които приемат дневна доза от 6-10 мг лутеин, намаляват шансовете си за операция на катаракта със 20-50%.

Повечето изследвания обаче показват, че комбинирането на лутеин и зеаксантин осигурява най-голяма полза. Зеленолистните зеленчуци и плодове са добри източници на лутеин и зеаксантин. В случай, че техният прием чрез храната е недостатъчен, могат да се приемат под формата на качествени хранителни добавки.

 • Екстракт от борова кора – екстрактът от борова кора първоначално е бил използван от коренното население на Северна Америка и Азия като лечебна билка. Изследвания на д-р Дж. Ким, публикувани през 2017 година, показват, че този екстракт може да предотврати формирането на катаракта.
 • Спирулина – Спирулина се счита за суперхрана от мнозина. Това е лесно смилаемо хранително вещество, която принадлежи към семейството на синьо-зелените водорасли и може да се приема под формата на хапчета или прах. Спирулина произлиза от вид бактерия, която учените наричат цианобактерия. Проучвания от 2013 и 2014 г. показват, че спирулина може да помогне за предотвратяване на развитието на катаракта. 
 • Витамин С е изключително важен за поддържането на здравето на клетките и има ролята на мощен антиоксидант. Той помага да се защитят клетките от увреждания, които са причинени от свободните радикали – нестабилни молекули, които могат да доведат до окислителен стрес и увреждане на клетките. Когато клетките на организма са защитени от окислителен стрес, това може да има положителен ефект върху здравето на очите, включително предотвратяването на развитието на катаракта. 

Няколко проучвания подчертават връзката между високите нива на витамин С в кръвта и намалената вероятност от развитие на катаракта. Тези изследвания показват, че хората, които имат повишени нива на този витамин, са по-малко склонни да преживеят уплътнения или мътене на лещата на окото, което са характерни за катарактата. Стабилни нива на витамин С могат да подпомогнат поддържането на здравето на структурите в окото и да предотвратят натрупването на увреждания в лещата.

Диабетна ретинопатия

Диабетът може да предизвика сериозно увреждане на очите, известно като диабетна ретинопатия. Ако това усложнение не се лекува, то може да доведе до трайна загуба на зрение. Затова е от съществено значение да контролираме диабета, особено тип 2. Това може да стане като предприемем необходимите промени в диетата си и в начина си на живот, за да поддържаме здравето на очите си.

Някои хранителни вещества имат благоприятен ефект върху състоянието на очите и могат да помогнат в борбата с това усложнение на диабета:

 • Лутеин и зеаксантин: Тези каротеноиди се считат за ключови за здравето на очите. Намират се в голямо количество в зеленолистните зеленчуци като спанак, зеле, кале и броколи, както и в яйчните жълтъци. Лутеинът и зеаксантинът са свързани с намаляване на риска от развитие и прогресиране на диабетната ретинопатия.
 • Витамин C: Този мощен антиоксидант е от съществено значение за предпазване от увреждане на клетките в очите. Проучванията показват, че хората с високо ниво на витамин C в кръвта имат по-малко шансове да развият диабетна ретинопатия.
 • Витамин E: Още един антиоксидант, който може да предпази клетките на очите от увреждане. Изследванията показват, че витамин Е има благоприятен ефект при диабетната ретинопатия.
 • Омега-3 мастни киселини: Тези полезни мастни киселини се намират в по-мазните риби като сьомга, скумрия и сардини, както и в лененото семе и семената от чиа. Омега-3 мастните киселини са свързани с намаляване на възпалителните процеси в тялото и могат да подпомогнат здравето на очите при диабетна ретинопатия.
 • Цинк: Цинкът е минерал, който се намира във високи концентрации в очите и е важен за тяхното здраве. Проучвания показват, че цинкът може да помогне за забавяне на прогресирането на диабетната ретинопатия.
 • Годжи бери (Lycium barbarum): Активната съставка Lycium barbarum в годжи бери има положителни ефекти върху здравето на очите. Екстрактът от този плод действа благоприятно и при диабетна ретинопатия. Тази съставка се счита за мощен антиоксидант, който може да предпази очите от увреждане, свързано с диабет.

Сухи очи

Синдромът на сухото око е честа причина за посещение при очен лекар и възниква, когато тялото намалява производството на сълзи. Това състояние може да се дължи на различни причини, включително автоимунни заболявания като синдром на Сьогрен, ревматоиден артрит или диабет. Симптомите на синдрома на сухото око включват парене, сърбеж и усещане за нещо в окото.

За подобряване на симптомите на сухото око се препоръчва приемът на омега-3 мастни киселини, които притежават противовъзпалителни свойства. Няколко проучвания от 2013, 2016 и 2014 г. доказват, че консумацията на рибено масло може значително да подобри симптомите на сухото око. Освен това, витамин С и витамин B6 също могат да бъдат полезни при сухота в очите. 

Начина на живот и зрението

Начинът на живот играе изключително важна роля за здравето на нашето зрение. Здравословна диета, богата на антиоксиданти, витамини и минерали, е от съществено значение за поддържането на добра очна функция. Хранителните добавки, съдържащи омега-3 мастни киселини, витамин C и B6, могат да допълнят нашата диета и да подобрят състоянието на очите.

Здравословният начин на живот помага за контролиране на рисковите фактори, свързани с различни очни заболявания, като диабетна ретинопатия, глаукома и макулна дегенерация. Всички тези фактори в комбинация с грижата и вниманието към очите ни могат да спомогнат за поддържане на добро зрение през целия живот и да предпазят от развитието на някои от най-често срещаните очни заболявания.

Препоръчани продукти

Nebrovidin® for eye health and eye aging – 20 veggie capsules

Original price was: €12,27.Current price is: €9,81.
Nebrovidin® is a premium quality supplement formula for strengthening the optic nerve and improvement of neuronal metabolism.  The product accelerates the natural regeneration of the cells and reduces the negative impact of free radicals on nerve cells. The combination of carefully selected ingredients makes Nebrovidin® ideal adjunctive therapy for optic nerve damage.

Visolor® – to improve your vision – 60 tablets

Original price was: €16,36.Current price is: €13,08.
Visolor® is a premium nutritional supplement, formulated to improve vision and maintain eye health. The abundance of active ingredients protects against oxidative stress, minimizes the harmful effect of UV radiation, improves blood flow to the eyes, strengthens vision.

Източници:

 1. Schmidl, D., Garhöfer, G. and Schmetterer, L. (2015), Nutritional supplements in age-related macular degeneration. Acta Ophthalmol, 93: 105–121. doi:10.1111/aos.12650
 2. Braakhuis A, Raman R, Vaghefi E. The Association between Dietary Intake of Antioxidants and Ocular Disease. Battino M, ed. Diseases. 2017;5(1):3. doi:10.3390/diseases5010003.
 3. Macular Degeneration. Ophthalmology, Volume 120, Issue 8 , 1604 – 1611.e4. 2013
 4. Braakhuis A, Raman R, Vaghefi E. The Association between Dietary Intake of Antioxidants and Ocular Disease. Battino M, ed. Diseases. 2017;5(1):3. doi:10.3390/diseases5010003.
 5. Harris, A., Gross, J., Moore, N., Do, T., Huang, A., Gama, W. and Siesky, B. (2018), The effects of antioxidants on ocular blood flow in patients with glaucoma. Acta Ophthalmol, 96: e237–e241. 
 6. Milea, D. & Aung, T. Graefes Arch Clin Exp Ophthalmol (2015) 253: 1839. https://doi.org/10.1007/s00417-015-3167-z
 7.  Cybulska-Heinrich AK, Mozaffarieh M, Flammer J. Ginkgo biloba: An adjuvant therapy for progressive normal and high tension glaucoma. Molecular Vision. 2012;18:390-402.
 8.  Giaconi JA, Yu F, Stone KL, et al. The Association of Consumption of Fruits/Vegetables with Decreased Risk of Glaucoma among Older African American Women in the Study of Osteoporotic Fractures. American journal of ophthalmology. 2012;154(4):635-644. doi:10.1016/j.ajo.2012.03.048.
 9.  Jia, Yu-Ping et al. The Pharmacological Effects of Lutein and Zeaxanthin on Visual Disorders and Cognition Diseases. Molecules. 2017
 10. Kim J, Choung S-Y. Pinus densiflora bark extract prevents selenite-induced cataract formation in the lens of Sprague Dawley rat pups. Molecular Vision. 2017;23:638-648.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *