Здравни съвети

Витамини за очи

Витамини за очи

Зрението е едно от най-важните сетива, защото чрез него имаме достъп до около 80% от информацията за заобикалящата ни среда. Затова е добре  да приемаме витамини за очи, не само при установено заболяване, а и профилактично.

Какви са причините за най-често срещаните смущения в зрението и какви витамини са подходящи за тях?

При умора на очите – може да е породена от дълго стоене пред компютъра, от многочасово шофиране, от замърсен градски въздух или други причини. В тези случаи ще подпомогнете възстановяването на очите си като си набавите подходящи витамини. Това са витамин А, който подпомага зрението и витамин Е, който защитава клетките от оксидативен стрес с помощта на силното си антиоксидантно действие. Освен това е добре да си набавите и каротеноиди – лутеин и зеаксантин. Една добра комбинация е препарат, който съдържа Витамините А и Е, лутеин, зеаксантин и цинк.

При късогледство или  далекогледство е добре да ползвате витамини, които подпомагат функционирането на очния апарат. Това отново са витамини от групи А и Е, като добавим и витамини от група С, които укрепват капилярите и група В, които поддържат зрителния нерв. Добре е да се спрете на препарати – комбинация от тези витамини, каротеноиди и минералите цинк и селен.

При глаукома –  глаукомата е заболяване на очите, което е сред водещите причини, предизвикващи слепота. По същество тя уврежда зрителния нерв. Обикновено няма предупредителни признаци, които да сигнализират за това заболяване. Става постепенно и може да не се забележи промяна в зрението, докато не напредне. Подходящите витамини тук са: от група В, защото те поддържат зрителния нерв; от група С, защото осигуряват еластичност на кръвоносните съдове; от група Е, защото забавят окислителните процеси, които протичат в ретината на окото и в зрителния нерв. Добре е тези витамини да са комбинирани с лутеин, Омега 3 или Гинко билоба.

При макулна дегенерация   – голяма помощ ще окажат витамини от групите Б, С, Е, А в комбинация с лутеин, цинк и екстракт от червена боровинка.

Ако усещате, че имате проблеми с очите, консултирайте се със специалист, за да може заедно с него да подберете най-точната комбинация от витамини, минерали и каротеноиди. С особено добри постижения са комбинираните препарати за очи на Допелхерц.

1 thoughts on “Витамини за очи

Comments are closed.