Здравни съвети

Витамин С за предотвратяване на настинки и вирусни заболявания

Витамин С за предотвратяване на настинки и вирусни заболявания

Наричаме заболявания като настинка, вирусни инфекции или грип обикновени. Но те са най-честата причина за посещение при личния лекар, за отсъствие от работа или от училище. Съществуват най-малко двеста вируса, които са с изразени симптоми на настинка като хрема, болно гърло, кашлица, главоболие, зачервени очи и други. Обикновено антибиотиците са безсилни пред тях и затова е добре да обърнем внимание на други възможни начини за подпомагане на имунната система и лечение.

Едно от популярните средства е леснодостъпният Витамин С, чиито ползи при облекчаване на симптомите и лечение на респираторни инфекции са отдавна доказани. 

Този чудесен витамин е открит през тридесетте години на 20ти век, но става особено популярен при лечение на респираторни заболявания през 70те години на същия век, когато химикът и нобелов лауреат Лайнъс Полинг започва да се интересува от биологичното му действие и да рекламира употребата му като удачна в хода на на простудни заболявания.

Проведени са проучвания на различни групи хора, които дават основание да се направят няколко извода: 

  • профилактичното приемане на витмин С не влияе върху честотата на настинките, но намалява силата и продължителността на симптомите. 
  • колкото по-рано след разболяването започнем да го приемаме, толкова по-ефективно ще е неговото действие.
  • той е много полезен за хора, които са изложени на тежка физическа дейност или спортуват активно.

Тъй като витамин С се съдържа в много продукти, когато искате да го ползвате като превантивно средство, е добре да си го набавяте чрез хранта. Яжте много цитрусови плодове, зеленолистни зеленчуци, картофи, ягоди, домати, броколи, чушки, киви, шипки.

При първите симптоми на настинка, започнете приемане на препарати, съдържащи витамин С, които лесно може да си набавите от близката аптека.

Използвайте този чудесен дар на природата  за профилактика или като  терапевтично средство в хода на простудните и вирусни заболявания. Имунната ви система ще ви бъде благодарна, че й помагате по този  начин.