Здравни съвети

Уридин монофосфат

Уридин монофосфат

Надали има човек, който в някакъв етап от живота си не се е сблъсквал с липса на концентрация, с усещането, че забравя важни неща, с депресивни моменти и други състояния от неврологичен или нервен характер. В такива периоди можете да си помогнете като приемате Уридин монофосфат.

Той  е е един от четирите най-важни елемента (така наречените нуклеозиди), които влизат в състава на Рибонуклеинова киселина и имат  пирамидинова база. Като компонент уридинът е необходим за биосинтеза на пирамидиновите нуклеотиди, защото нервните клетки не могат сами да синтезират съединения, съдържащи пиримидинов пръстен, поради липсата на подходящи ензими. Той участва в структурата на различни рибонуклеинови киселини  и в структурата на галактозата, която е основна съставка на лактозата.

Уридинът се произвежда в черния дроб и е много полезен за организма.  Особено добро е неговото действие съвместно с Омега 3 мастна киселина. Ако се добави и витмин В, коефициентът му на полезно действие се увеличава още. Трите компонента – уридин, омега 3 и витамин В заедно действат  за по-добра памет и концентрация, регулиране на метаболизма, повлияват депресивните състояния и подпомагат лечението на Алцхаймер. Тази тройна комбинация задвижва възможностите на тялото за справяне с неврологичните заболявания и регенериране на увредените части на невроните.

Друго добро съчетание на уридин монофосфат е с магнезий, който е основен елемент при изграждане на нервната тъкан. Неговият дефицит води до увреждане на нервно-мускулните функции, а комбинацията уридин – магнезий ги повлиява благоприятно.

Уридинът лесно преминава мозъчнокръвната бариера,  катализира синтеза на мозъчните фосфолипиди и така регулира ензимите в мозъка. Продукцията на неврити се подобрява, а това помага за съхранение на паметта. Продължителното приемане на уридин монофосфат повишава концентрацията  и когнитивните способности. Той влияе и на доброто настроение, като увеличава производството на допамин, повишава работоспособността, дава енергия и облекчава депресивните състояния.

Разбира се, добре е да приемате този препарат след като сте посетили лекар, който е  диагностицирал точното Ви състояние и е определил необходимата дневна доза и продължителността на приемане.