Здравни съвети

Как да се погрижим за очите си и какъв е ефектът върху тях от начина ни на живот?

Как да се погрижим за очите си и какъв е ефектът върху тях от начина ни на живот?

Ковид 19 промени начина ни на живот и поведение не само поради пандемичната обстановка и трите „Д“ на проф. Тодор Кантарджиев: дисциплина, дезинфекция, дистанция, а и поради засиленото експлоатиране на очите ни. Т.н home office и дистанционно обучение на ученици и студенти ни поставиха по 8-10 часа пред екрана на телевизора, персоналния или настолния компютър, смарт устройствата и телефони.

Натоварването на очите е тясно свързано с използването на дигитални устройства, тъй като изисква фокусиране върху обект на близко разстояние. Признаците на очно напрежение включват главоболие, умора на очите, замъглено зрение, сълзене на очите, сухота.

Съществуват много и различни техники, с които можем да поддържаме нашите очи във форма. Едно от широко известните правила е 20/20/20 – при работа с компютър или четене – на всеки 20 минути да се вглеждаме в обект на разстояние 20 метра за 20 секунди.

Ето някои препоръки:

Бързо /“пърхащо“/мигане


Подходящо при продължително взиране и когато чувствате напрежение и умора в очите. Мигайте леко и бързо поне 15-20 пъти подред, без да стискате очите, старайте се мускулите на лицето да са максимално отпуснати. След това затворете за кратко очи и се отпуснете. Може да повторите няколко пъти или да си нагласите аларма и да го правите периодично, докато работите. Това упражнение спомага за доброто овлажняване на очната повърхност и равномерното разнасяне на слъзния филм, като предпазва от развитие на синдром на сухо око.

Закриване на очите /“палминг“/


Това е друга техника, чрез която човек може да оцени умората в очите си, а и да си помогне в нейното преодоляване. Името палминг идва от англ. ез. – palm – длан. Представлява закриване на очите с длани, като целта е никаква светлина да не достига до тях – знаем, че дори през затворени клепачи, все пак минава светлина. При нормални условия, в тази ситуация би следвало да „виждате“ просто черно поле. Нерядко обаче, хората продължават да виждат различни ивици, точки, петънца и др. Тези визуализации са плод на напрегната нервна система и са генерирани от зрителните центрове в мозъка – присъствието им е белег за преумора. Ако редовно осигурявате на очите си такава „почивка“ – секунди, в които те не приемат никаква информация, би следвало да достигнете до състояние, в което при палминг ще усещате само дълбока тъмнина.

Освен методите, изброени по-горе, добре е да приемаме и хранителни добавки за поддържане здравето на очите.

Такъв препарат е ВИЗОЛОР, който се препоръчва от лекари офталмолози.

Една таблетка ВИЗОЛОР съдържа: Лутеин, Астаксантин, Ресвератрол, Екстракт от черна боровинка, Витамин С, Цинк, Селен и Витамин В2.

Действие на активните съставки:

Лутеин – осигурява мощно антиоксидантно действие върху очите. Подобрява функциите на макулата при трайна дегенерация поради старост. Наличието на оптимално количество лутеин в очите забавя и предотвратява появата на катаракта.

Астаксантин – силен антиоксидант, който подпомага зрението, дори и при наличие на катаракта и макулна дегенерация.

Резвератрол – изпълнява множество действия в организма, основни от които са антиоксидантно и протективно за сърдечно-съдовата система.

Екстракт от черна боровинка – силен антиоксидант и богат източник на антоцианоциди и флавоноиди. Подобрява кръвоснабдяването на окото, намалява умората и засилва остротата на зрението. Екстрактът подпомага предотвратяването на зрителни проблеми като катаракта, глаукома, нощна слепота и загуба на периферно зрение.

Цинк – подобрява когнитивната функция и спомага за поддържане на добро дневно и нощно виждане. Минералът допринася за здравето и издръжливостта и цялата имунна система като цяло.

Витамин С – силен антиоксидант, който стимулира съпротивителните сили на организма. Оказва благотворно влияние върху сърцето и кръвоносните съдове и благоприятства образуването на колаген.

Витамин В2 – оказва благоприятно въздействие при умора в очите и подпомага поддържането на добро зрение. Особено полезен е за противодействие на глаукома.

Селен – спомага за предотвратяване на преждевременното стареене на клетките и укрепва защитните сили на организма.

Достатъчна е една таблетка дневно. В една опаковка се съдържат таблетки за прием от два месеца.

НЕБРОВИДИН е друг продукт за очно здраве, пуснат на пазара сравнително скоро. С иновативната си формула, той подпомага регенерацията на увредения очен нерв и спомага за овлажняване на окото.

Една капсула НЕБРОВИДИН съдържа: Уридинмонофосват, Хиалуронова киселина, L- карнозин и Фолиева киселина.

Действие на съставките:

Уридинмонофосфат (УМФ) – подсилва и улеснява биосинтеза на важни вещества – структурни елементи, нужни на нервната клетка за нейното възстановяване. Приемът му засилва присъствието на ключовите метаболитно активни компоненти – цитидин и уридин фосфати. Това е от голямо значение за процеса на регенериране на нервните клетки.

Хиалуронова киселина – полизахарид, състоящ се от множество въглехидратни молекули, свързани заедно в дълговерижни въглехидрати. Среща се с най-висока концентрация в течностите в окото и ставите. Ключова функция на хиалуроновата киселина е да подпомогне лубрикацията на очите. В процеса на естествено стареене нейните нива в тялото намаляват. Хиалуронова киселина в Nebrovidin е с най-високо качество и нискомолекулно тегло от 90 kDa, което позволява ефективната й абсорбация през червата и транспортирането й до периферните структури, включително преминаването й през кръвно-мозъчната бариера и достигането й до очната ябълка.

L- карнозин – изключително мощен естествен антиоксидант, противодействащ на процесите на гликация, окисляване и възпаление. Представлява дипептид, съдържащ бета-аланил и хистидин – вещества, срещащи се във високопротеиновите храни като червено месо, пилешко, яйца и риба. В тялото количеството L-карнозин намалява с приблизително 10% годишно след навършване на 30 години. Ето защо се препоръчва допълнителният му прием под формата на хранителни добавки. През последните години няколко изследвания доказват, че L-карнозинът допринася за повишаване преживяемостта на ганглийна клетка при исхемична ретина.

Фолиева киселина – изпълнява редица функции, включително синтез на ДНК молекули, образуване на червени кръвни клетки и участие в метаболизма на аминокиселината метионин от хомоцистеин. Много важна при диабетни и хранителни оптични невропатии. Недостигът й може да повлияе за развитието на симптомите на диабетна невропатия, включително и невропатия на очния нерв.

По една капсула на ден

https://teamprobg.com/bg/produkt/nebrovidin/
https://teamprobg.com/bg/produkt/visolor/