Здравни съвети

Витамин С: каква е неговата роля в битката с вирусите?

Витамин С: каква е неговата роля в битката с вирусите?

„Всяка клетка в нашия организъм използва различни микроелементи, необходими за нейното функциониране“, пояснява биохимикът Ейдриън Гомбарт от Орегонския държавен университет.

Имунната система е решаваща в битката срещу вирусите. Важно е организмът да е снабден с достатъчно витамини и минерали.

Каква е ролята на Витамин С?

Витамин C изпълнява много функции в организма, поради което се смята за широко спектърен витамин, който човешкият организъм не може да си произвежда сам.

Ето някои от основните въздействия на Витамин С върху човешкия организъм:

 1. Витамин С играе важна роля за имунната система като стимулира белите кръвни клетки, той подпомага унищожаването на бактериите и секрецията на необходимите антитела, защитаващи имунната система. Чрез този процес се предотвратява разпространението на инфекции.
 2. Витамин С стимулира интерфероните, които са важна част от процеса на регулация на имунната система, защото предпазват организма от вирусни инфекции.
 3. Научните изследвания показват, че витамин C повишава устойчивостта към студ, тъй като повечето често срещани инфекциозни заболявания като грип и хрема са причинени от простуда.
 4. Витамин С е важен антиоксидант за човешкото тяло, тъй като неговите молекули намаляват степента на образуване и активността на кислородните молекули, които са отговорни за процеса оксидация в организма.
 5. Витамин С понижава вероятността от възникване на сърдечно-съдови заболявания.
 6. Витамин C е важен компонент в синтеза на карнитин, допамин и колаген, който придава на кожата еластичност и здравина, а освен това се грижи и за доброто състояние на зъбите и венците.
 7. Витамин С  участва в метаболизма на желязото, меда и жлъчните киселини, както и в метаболизма на фолиевата киселина и на някои аминокиселини.
 8. Витамин C предпазва организма от натрупване на тежки метали. Пример за това е цигареният дим, който съдържа олово. “Це-то” се свързва с тези тежки метали, като по този начин гарантира тяхното по-лесно изхвърляне от тялото.
 9. Витамин C помага за превенция против появата на нитрозамини, които се образуват от нитрати в киселата среда на стомашните сокове. Нитрозамините могат да допринесат за развитие на рак на дебелото черво и ректума.
 10. Приемът на витамин C забавя атеросклерозата и отлагането на холестерол в кръвоносните съдове.
 11. При хора, страдащи от астма, Витамин С намалява честотата на пристъпите.
 12.  Витамин С способства за предотвратяване на метаплазията на стомашната лигавица и последващите ракообразуващи действия.

Витамин С не се съхранява в организма, и е необходимо той да се приема редовно.

Изследване на учени от центъра за микробиология /VIB Center for Microbiology/ и лаборатория по молекулярна клетъчна биология /Laboratory of Molecular Cell Biology, KU Leuven, Belgium/ в Льовен – Белгия смятат, че приема на Витамин С подпомага лечението на коронавируса. Учените твърдят, че ниските дози в началото на болестта и високите дози в по-напреднал стадий подпомагат процеса на лечение.

Източници:

 Vitamin C as prophylaxis and adjunctive medical treatment for COVID-19,  Adam F.FeyaertsPh.D. WalterLuytenPh.D., M.D.d, November–December 2020

Sauberlich, HE. A history of Scurvy and Vitamin C. In Packer, L. and Fuchs, J, eds. Vitamin C in Health and Disease. New York: Marcel Decker Inc., 1997.

Institute of Medicine. Food and Nutrition Board. Dietary Reference Intakes for Vitamin C, Vitamin E, Selenium, and Carotenoids. Washington, DC: National Academy Press, 2000.

World’s Healthiest Foods. Vitamin C. [online] http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=nutrient

Weber P., Bendich A., Schalch W. Vitamin C and Human Health – A Review of Recent Data Relevant to Human Requirements. Internat. J. Vit. Nutr. Res.,1996.Carr, Anitra C., Vissers, Margreet C. M. Synthetic or Food-Derived Vitamin C – Are They Equally Bioavailable? Nutrients, 2013. [online]. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3847730/