Здравни съвети

Пробиотик! Защо да го добавим към антибиотичното лечение?

lazy

Пробиотик!

Световната здравна организация дава следната дефиниция за пробиотик:

„Пробиотиците съдържат живи микроорганизми, които ако са в достатъчни количества, оказват благоприятен ефект върху здравето на човека“

Тези живи микроорганизми, които се съдържат в пробиотиците, населяват храносмилателния тракт, лигавиците и ни предпазват от нежелани болестотворни микроби.

Пробиотиците се заселват в червата, разполагат се върху чревната лигавица и се размножават, като взаимодействат с естествената им микрофлора. В процеса на жизнената си дейност отделят вещества, полезни за храносмилането. Работата на пробиотиците е да възстановят нормалната флора на храносмилателния тракт след вирусно заболяване и след приемане на антибиотици, да възстановят нормалната флора в червата, да ликвидират възможността от усложнения. Те поддържат имунната система в добра кондиция за среща с патогенни микроорганизми.

Защо да добавим пробиотик към антибиотичното лечение?

Използването на антибиотици най-често може да създаде стомашно-чревни проблеми и бактериални инфекции, независимо от възрастта на пациента. Симптомите, за които трябва да внимавате са главно диария, коремна болка, подуване на корема и запек. Важно е да се отбележи, че те могат да се появят не само по време на приема на лекарството, а и до няколко седмици след края на курса.

Препоръчва се прием на пробиотици винаги когато е необходимо да се поддържа или възстанови баланса в стомашно-чревния тракт – например при диети за отслабване, болки и дискомфорт в корема, при отслабена имунна система.

Добрият пробиотик е необходимо:

» да съдържа нужната висока доза полезни бактерии

» да има широкоспектърен състав, от конкретни щамове