Здравни съвети

Витамин С: Вашето дете има ли недостиг на този важен витамин?

Витамин С: Вашето дете има ли недостиг на този важен витамин?

Всеки от нас дава на детето си витамин С, когато боледува от настинка или грип. Обикновено възприемаме този витамин като средство за терапия и превенция срещу вирусни инфекции. Истината е, че неговата роля в човешкото тяло е много по-важна и е трябва да си го набавяме ежедневно, за да избегнем неговия недостиг в нашия организъм. 

Родителите често се питат дали децата им получават достатъчно хранителни вещества, следвайки обичайната си диета. Това определено е важна тема и ключов разговор с вашия педиатър при всяко посещение в кабинета му. И все пак, нека разгледаме по-подробно тази тема.

Обикновено се препоръчва децата да следват добре балансиран хранителен режим и да не приемат добавки над препоръчителната дневна доза. Диетичните препоръки се различават за всеки витамин и хранително вещество и дозите обикновено варират според възрастта. 

Защо витамин С е важен?

Витамин С, наричан също аскорбинова киселина, е важен за поддържането на оптималното функциониране на имунната система и има широк спектър от положителни ефекти върху различни аспекти на здравето. 

  • Имунна система: Витамин С е ключово хранително вещество за укрепването на имунната система, тъй като подпомага производството на бели кръвни клетки и антитела. Този витамин играе активна роля в борбата с инфекции и поддържа имунната система в оптимално състояние.
  • Мускули и кожа: Аскорбиновата киселина е от съществено значение за образуването на колаген, което подпомага здравето на кожата, сухожилията и косата. Колагенът е важен строителен блок за тъканите в тялото и осигурява еластичност и стабилност.
  • Заздравяване на рани: Витамин C играе важна роля в заздравяването на рани, тъй като ускорява процеса на образуване на нова тъкан и поправя увредените клетки. Освен това, той участва в образуването на колаген, което е съществено за здравето на костите.
  • Усвояване на желязо: Витамин С подпомага усвояването на желязото от храната в черния дроб и тънкото черво. Желязото, от своя страна, транспортира кислорода в тялото и участва в производството на енергия чрез клетъчно дишане.
  • Производство на колаген: Както вече споменахме, витамин C е от съществено значение за синтеза на колаген, който поддържа цялостната структура на тъканите. Този протеин е особено важен за формирането на здрави връзки, кости и зъби, както и за поддържането на еластичността на кожата.

Важно е да осигурим достатъчно количество витамин C чрез разнообразна и балансирана диета, за да поддържаме общото здраве и добро функциониране на различните системи в организма. Това е особено важно за децата, чиито нужди от този витамин са от изключителна значение за техния растеж и развитие.

Може ли витамин С наистина да помогне в борбата с настинките?

Много изследователи установяват, че има връзка между приема на витамин С и защитната функция на имунната система. Този витамин може да помогне на тялото да се бори с инфекции или симптоми на настинка. Доказателствата обаче не са категорични и няма ясни насоки от лекарите, когато става въпрос за увеличаване на приема на витамин С по време на заболяване. 

За профилактика на настинки и грип някои специалисти препоръчват поне 200 mg дневно витамин С. Проучванията отчитат 14% намаляване на симптомите на настинка при деца, приемащи това количество от този витамин.

Съществуват ли естествени източници на витамин С?

Тъй като тялото ви не произвежда и не съхранява витамин С, важно е да включите в диетата си храни, които го съдържат. Много храни съдържат витамин С, особено плодовете и зеленчуците. Например, витамин С се намира в цитрусови плодове, като портокали и ананаси, както и пъпеш, ягоди и домати. Можете също да откриете оптимални количества витамин С в зеленчуците, включително сладки картофи, спанак, зелени домати, жълти чушки и броколи. Тъй като светлината и топлината могат да понижат съдържанието на витамин С, консумацията на пресни, сурови плодове и зеленчуци е за предпочитане.

Важно да се придържате към балансирана диета, която включва плодове и зеленчуци. Въпреки това е разбираемо, че някои деца са много придирчиви към яденето и не винаги искат да ядат плодовете и зеленчуците, които бихме искали те да консумират! Приготвянето на плодови и зеленчукови смутита или замразяването на пресни плодове в лед са два начина, чрез които можете да включите тези групи храни в диетата на вашето дете.

Какво се случва, ако детето ми не получава достатъчно витамин С?

Хроничният дефицит на витамин С води до състояние, известно като скорбут. Това е относително рядко заболяване, тъй като повечето деца си набавят достатъчно високи нива на витамин С чрез диетата си. Някои медицински състояния могат да намалят количеството витамин С, което се абсорбира от тялото или да доведат до повишена нужда от него.

Деца с чревни разстройства и някои форми на рак могат да бъдат изложени на повишен риск от дефицит на витамин С. Хроничната хемодиализа за пациенти с бъбречно заболяване също може да доведе до ниски концентрации на витамин С. Тютюнопушенето  също увеличава нуждата от витамин С до 40%, което е важно да имате предвид, особено ако децата ви са изложени на пасивно пушене в къщи.

Какви са симптомите на витамин С дефицит?

Първоначалните симптоми на дефицит на витамин С могат да включват раздразнителност, загуба на апетит и необоснована поява на синини. Кървенето на венците е друга проява на дефицит на витамин С. Децата могат да развият подуване на ставите или болки. Освен това, тъй като витамин С подпомага усвояването на желязото, дефицитът на желязо обикновено се наблюдава в комбинация с понижени нива витамин С.

Как да избираме добавка с витамин С?

При избора на добавки е от съществено значение да обръщате внимание не само на самия витамин, но и на допълнителните съставки, които са включени в продукта. Някои добавки съдържат изкуствени оцветители или подсладители и трябва да бъдат избягвани, особено ако са предназначени за деца. Препоръчително е да търсите продукти, които имат натурален състав и не съдържат изкуствени съставки и пълнители. На пазара вече се предлагат хранителни добавки, които не съдържат глутен, генетично модифицирани организми и желатин.

Друг важен аспект при избора на витаминна добавка за деца е вкусът. Повечето деца обичат плодови или цитрусови аромати, а пазарът предлага множество добавки с витамин С, които отговарят на тези предпочитания. При закупуването на добавка, обсъдете с детето си дали предпочита таблетки за дъвчене или желирани дражета. Витамин C се предлага и в течни формули, което е удобно, ако детето все още не може да дъвче таблетки. 

Важно е да търсите добавки, които се произвеждат в среда, която следва добри производствени практики. Тази система гарантира, че продуктите са подложени на последователен контрол и се произвеждат според високите стандарти за качество. За деца с алергии към фъстъци или ядки, е от съществено значение да потърсите витамин C, който не съдържа и двете съставки и е произведен в съоръжение без ядки.

C Vit Natural е натурален витамин С с прополис, който се предлага в удобна опаковка под формата на ампули за пиене. Течната формула на хранителната добавка ви гарантира оптимална усвояемост от организма. C Vit Natural има отличен вкус и се приема с удоволствие и от децата.

Каква е препоръчителната доза витамин С?

Препоръчителната дневна доза витамин С за деца и младежи варира от 15-45 mg за възраст от 1 до 13 години и от 65-75 mg за възраст: 14-18 години. Като цяло нуждите от витамин С са по-високи по време на вирусни инфекции и възпалителни състояния.

В заключение

Витамин С играе важна роля за цялостното здраве на организма. По-голямата част от децата си набавят препоръчителните дневни количества от този витамин чрез разнообразно хранене. За съжаление, някои деца са изложени на повишен риск от дефицит на витамин С и добавките са от ключово значение за тях.Уверете се, че давате правилната доза витамин С на вашето дете въз основа на неговата или нейната възраст. Потърсете добавки, които не съдържат изкуствени съставки и отговарят на високи стандарти за качество.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *