Здравни съвети

Защо е важен витамин С

Защо е важен витамин С

Никога не е излишно да си поговорим защо Витамин С е толкова важен за здравето. Може би си мислите, че знаете много за този популярен витамин, но все пак може да откриете ефекти от неогвото действие, за които не сте подозирали. Ето накратко най-известните ползи от употребата му:

  • Увеличава  защитните сили на организма в борбата му с настинките и инфекциозните болести. Витамин С задължително се включва като помощно средство при наличие на респираторни заболявания. Смята се, че хората с достатъчно количество от този витамин в организма си се справят по-добре с инфекциите в сравнение с хората, които имат недостиг.
  • Подпомага усвояването на желязото, предотвратява дефицита му в организма и спомага за превенция на анемиите;
  • Използва се като средство за спиране на кръвотечения и заздравяване на рани. През 1982г. изследователи стигат до заключението, че раните заздравяват по-бързо при хора, които приемат високи дози витамин С.  Ефектът  му е чудесен в комбинация с калций.
  • Има доказана антиоксидантна активност и намалява въздействието на свободните радикали върху организма. Витамин С блокира преобразуването на различни вещества в ракообразуващи – например нитратите, които се съдържат особено много в зеленолистните зеленчуци и при попадане в човешкия организъм се превръщат в канцерогенни нитрозамини. Той доказано подпомага лечението на рак, като защитава организма от оксидативен стрес. Високите дози от Витамин С намаляват растежа на някои видове ракова тъкан.
  • Намалява пропускливостта на капилярите и ги прави по-устойчиви на чупливост, заздравява венците.
  • Има безспорни ползи за сърдечно-съдовото здраве – приемът на витамин С подпомага дейността на кръвоносните съдове и по този начин предпазва от високо кръвно налягане и други сърдечни заболявания.
  • Играе основна роля при производството на колаген, забавя процеса на стареене и укрепва еластичността на кожата. Затова често е наричан „витамин на младостта“;
  • Установено е, че нивата на холестерола са по-ниски при хора с адекватно количество Витамин С в организма;
  • Подпомага намалявнето на рисковете от заболявания на очите – катаракта и макулна дегенерация.

Вероятно вече сте се убедили в ползите от приема на витамин С. Можете да си го набавяте чрез храна, тъй като е широко разпространен в цитрусовите плодове, доматите, картофите, ягодите, зеленолистните зеленчуци и други или да го приемате под формата на таблетки, налични  и леснодостъпни в аптечната мрежа.