Здравни съвети

Как да поддържаме здрава имунната си система с помощта на витамин С

Как да поддържаме здрава имунната си система с помощта на витамин С

Витамин С или аскорбинова киселина е водноразтворим витамин, който има много благоприятен ефект върху човешкия организъм и по-специално върху имунната система.  Още от 18ти век е известно, че приемът на цитрусови плодове подпомага лечението на скорбута. По-късно става ясно, че това се дължи на действието на аскорбиновата киселина. Ето някои от най-известните ползи от приемането на този толкова важен витамин:

  • Подпомага растежа и заздравяването на всички тъкани, кръвоносните съдове,  венците, зъбите, костите;
  • Подпомага усвояването на желязото от организма;
  • Играе съществена роля за защита от инфекциозни заболявания – действа като имуностимулатор, укрепва имунитета, предпазва организма от вируси и бактерии;
  • ускорява адаптацията към ниски температури;
  • Участва в процесите на кръвосъсирване;
  • Силен антиоксидант е и се бори със свободните радикали, като предотвратява или забавя развитието на някои видове рак, сърдечно-съдови и други заболявания, при които причина е оксидативния стрес;
  • Забавя процеса на стареене.

Витамин С не се съхранява в организма, а се изхвърля заедно с течностите, които поемаме. Можем да си го набавим чрез храната, като най-богати на витамин С са цитрусовите плодове, доматите, картофите, ягодите, броколите, чушките, кивито, шипките, листните зеленчуци, пъпешът. По-добре е да ги ядете сурови, когато е възможно, защото витамин С се разрушава при топлинна обработка. Когато се налага такава, предпочитайте готвене на пара.

Колко витамин С ни е нужен дневно? Това зависи от възраст, килограми, общо състояние на организма, пол, но в общия случай количеството варира от 30 до 100 мг дневно. Смята се, че пушачите имат по-ниски нива на витамин С поради оксидативния стрес и се нужадят от около 30-35мг повече на ден, отколкото непушачите. При заболяване са нужни дози, които достигат от 500 до 1000мг на ден.

Остър и хроничен недостиг на витамин С води до развитие на скорбут.

Задължително употребявайте достатъчно плодове и зеленчуци, за набавянето на този толкова полезен витамин. А тъй като съвременната храна често е бедна на хранителни добавки, можете да го приемате и под формата на таблетки, които се закупуват от аптеките.