Бременност

Как се прави тест за бременност

Как се прави тест за бременност

В случаите, когато правите планирано опити за бебе или имате инцидентно закъснение на месечния цикъл, въпросът, който не ви дава мира е – бременна ли съм?

Най-бързият начин да си отговорите на него е с помощта на тест за бременност. Преди, обаче, да изтичате до аптеката, трябва да знаете как е правилно да го направите и отчетете, за да намалите риска от недостоверен резултат до минимум.

 Основния принцип на работа на домашните тестове е отчитане  нивото на хормона на бременността в урината. След зачеване тялото на жената произвежда хорион-гонадотропин – глюкопротеинен хормон, типичен за бременността.  Неговото отчитане е най-точно поне три-четири, а най-добре седем дни след закъснението, защото хормонът започва да се образува едва тогава, когато ембрионът вече е в матката.  Колкото и да ви е напрегнато, по-добре да изчакате, защото ако го направите дори ден преди закъснението, рискувате да получите фалшив резултат, което ще доведе до разочарование, излишни нерви и харчене на допълнителни пари. 

Относно  въпроса кое време на деня е най-доброто време за теста – несъмнено, това е рано сутрин с първата урина. Все пак е възможно правилно отчитане и в друго време на деня, затова четете и се съобразявайте с инструкциите.

Дори се колебаете кога е точният момент да си направите тест, най-важно е да запазите търпение и да не бързате, особено ако имате нередовна менструация. В тези случаи трябва да съобразите времето за теста с времето на най-дългия ви цикъл. 

Обикновено се използват три вида тестове:

Лентички – комплектът съдържа лакмусова лентичка и съдче за урина, на което има указание с мястото, до което трябва да се потопи лентичката. Важно е да го спазите, за да няма отклонение в резултата. Лентичката престоява минута в урината, изважда се и се отчита според времето  в указанието. Една чертичка означава отрицателен резултат, а две са знак за наличие на бременност.

Касети – от едната страна на касетите има две малки прозорчета. В едното прозорче с помощта на капкомер капвате няколко капки урина. Второто прозорче отчита резултата. Една чертичка отново означава отрицателен резултат, а две са знак за наличие на бременност.

Писалки – правят се директно по време на уриниране, като ги поставяте под струята с урина. Отчитането е като при първите два теста.