Здравни съвети

Витамин С: незаменимият антиоксидант

Витамин С: незаменимият антиоксидант

Витамин С, известен също като аскорбинова киселина, е лесно достъпен водоразтворим витамин, който се открива в състава на много плодове и зеленчуци. Той е известен със своите антиоксидантни и имуноподдържащи свойства. Витамин С е основен кофактор за около 15 ензимни системи в тялото. Това хранително вещество има широк спектър на действие и поддържа общото здравословно състояние на организма.

Витамин С като антиоксидант

Оксидативният стрес е състояние, при което в тялото има прекомерно ниво на свободни радикали и реактивни кислородни видове, които могат да причинят увреждания на клетките и тъканите. Тези свободни радикали се образуват при различни процеси, като например метаболитната активност, излагането на токсини и замърсители, както и при приема на някои лекарства.

Витамин C играе важна роля в справянето с оксидативния стрес, тъй като работи като редуциращ агент. Това означава, че той може да предоставя електрони на други молекули, които са били увредени от свободните радикали. Така витамин C ефективно може да „презареди“ други антиоксиданти, като например витамин E, като ги възстановява от окислени форми и ги превръща в активни антиоксиданти. Това прави и двата витамина по-ефективни в борбата с оксидативния стрес в тялото.

Уврежданията, причинени от свободните радикали или реактивните кислородни видове, оказват широкообхватно въздействие върху тялото и предизвикват различни проблеми. Въпреки това, дори малки количества витамин C могат да бъдат ефективни за смекчаване на въздействието на оксидативния стрес.

Също така, редуциращият потенциал на витамин C прави желязото от диетични източници по-лесно за усвояване. Когато консумираме храна, която съдържа желязо в формата Fe3+, витамин C го редуцира до Fe2+. В тази форма желязото е по-лесно усвоимо от тялото. Комбинацията от витамин C и желязо е от съществено значение за оптималното усвояване на желязо от растителни източници и може да бъде полезна стратегия за лечение на желязодефицитна анемия.

Витамин С за имунна подкрепа

Витамин С стимулира производството и функцията на левкоцитите – белите кръвни клетки. Две важни подгрупи от левкоцитите са неутрофилите и лимфоцитите, които са отговорни за имунната защита на организма. Тези клетки демонстрират способността да натрупват високи концентрации на витамин С вътреклетъчно, което ги предпазва от окислително увреждане. Тази защита е особено полезна по време на активиране на имунната система, когато реактивните кислородни видове се освобождават, за да унищожат патогени като част от нормалния имунен отговор. Дефицитът на витамин С е свързан със нарушения на имунитета и повишена чувствителност към инфекции. 

Дефицит на витамин С

В сравнение с много други животни, които могат да синтезират витамин С в своите тъкани, хората нямат необходимия ензимен потенциал за извършване на този синтез и следователно трябва да получават витамин С от храната. Около половината от възрастните хора не се съобразяват с препоръките за прием на витамин С. За здравите възрастни мъже, здравните специалисти препоръчват прием на 90 милиграма (mg) дневно, докато при жените дозата е 75 mg дневно. Тези дози са определени за хора с нормални нужди. Нуждите от витамин С се увеличават по време на бременност, кърмене и при други групи с повишен риск.

Въпреки че дефицитът на витамин С е рядък, той все пак може да се появи при хора с ограничено хранене или при хората с определени нездравословни навици – като например, при пушачите. Изследванията, които са разглеждали нивата на витамин С при пушачи, показват намалени нива на витамин С в кръвната плазма и белите кръвни клетки поради оксидативен стрес, свързан с пушенето. Препоръчва се дозата при тези хора да бъде увеличена с допълнителни 35 mg витамин С дневно.

Една от важните функции на витамин С е свързана с производството и поддържането на колагена в тялото. Това е най-разпространеният протеин в тялото и се намира в кръвоносните съдове, съединителната тъкан и костите. Дефицит на витамин С може да доведе до състояние, наречено скорбут, при което човек развива редица проблеми, свързани с биосинтеза на колаген, като например:

  • Забавено зарастване на рани
  • Поява на синини
  • Проблеми с венците (гингивит)
  • Косопад
  • Загуба на зъби

Тези симптоми са свързани с намалената способност на тялото да синтезира и поддържа нормалните нива на колаген. Това може да доведе до сериозни здравословни проблеми, ако не се коригира дефицитът на витамин C.

Източници на витамин С

Витамин С е лесно достъпен и можем да си го набавим чрез консумацията на пресни плодове и зеленчуци. Изключително богати източници на витамин С са цитрусовите плодове като портокали, лимони, лайм, както и чушки, горски плодове и киви. Плодовете на ацерола са изключително богат източник на витамин C. Само едно зрънце от ацерола може да осигури дневната препоръка за витамин С за жените и почти цялата препоръчителна доза за мъжете. Каму Каму е друг източник на витамин С със значително количество от около 2,5 грама на 100 грама плодно съдържание.

Някои изследвания установяват, че бионаличността и въздействието на витамин С от естествени източници може да са по-силни от тези на синтетичните му аналози. Това е така, тъй като в природните източници присъстват и други полезни фитохимикали. Синергията между полифеноли и други фитохимикали може да засили ефективността на витамин C. Все пак, за да разберем напълно сложните връзки между растителни и синтетични източници на витамин C и техния принос за човешкото здраве, са необходими още изследвания. Епидемиологическите изследвания показват, че повишената консумация на растителни източници на витамин C има положителни ефекти в превенцията на редица заболявания. 

В заключение

Новите изследвания подчертават потенциалната полза от витамин C за здравето на сърдечно-съдовата система, за борбата с възрастово обусловената макулна дегенерация и катаракта на очите. По-високият прием на пресни плодове и зеленчуци е свързан със специфични форми на превенция на рака, като се предполага, че това е свързано с високото съдържание на витамин C в тези храни.

Въпреки че има нужда от допълнителни изследвания, за да се разбере пълният потенциал на витамин C, вече са установени някои от неговите полезни свойства. Той притежава мощен антиоксидантен капацитет, който помага на тялото да се справя с оксидативния стрес и свързаните с него увреждания на клетките. Витамин C играе важна роля в имунната система, като модулира възпалителния отговор на организма и поддържа функциите й в оптимално състояние.

Освен това, витамин C участва в поддържането на структурата на тъканите. Хранителното вещество подпомага синтеза на колаген. Недостатъчният прием на витамин C може да доведе до различни проблеми, включително забавено зарастване на рани, косопад и други здравословни нарушения, свързани със слабост на структурната подкрепа на организма.

В заключение, витамин C е изключително важен и предлага разнообразни ползи за здравето и благосъстоянието. Неговите антиоксидантни свойства, ролята му в имунната функция и способността му да поддържа структурата на тъканите го правят неотменен елемент в здравословния ни хранителен режим. Научните проучвания подчертават важността на включването на витамин C в ежедневната ни диета, за да предпазим организма от редица заболяванията, които може да се появят с напредване на възрастта.

Препоръчани продукти

C Vit Natural / Натурален витамин С 504mg с Прополис 100mg в ампули – 10 бр.

Original price was: 18.97 лв..Current price is: 16.12 лв..
C Vit Natural е мощен натурален имуностимулант в удобна ампула за пиене. Всяка доза C Vit Natural  съдържа 504 mg натурален витамин С, добит от плодовете на шипка, и 100 mg прополис (екстракт). Течната формула на добавката ви гарантира оптимална усвояемост от организма и отлични резултати. В допълнение, C Vit Natural има отличен вкус и е приятен за приемане.

1 thoughts on “Витамин С: незаменимият антиоксидант

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *