Здравни съвети

Как да извлечем максимума от хранителните добавки с колаген? (2)

Колаген добавки

Във втората част на статията ще разгледаме различни начини, чрез които можем да извлечем максимални ползи от хранителните добавки с колаген. Насоките, които ще предоставим, ще ви помогнат да оптимизирате приема на колаген и да постигнете най-добрите възможни резултати за вашето здраве и красив външен вид.

Как можем да направим добавките с колаген по-ефективни?

Изберете формула със съдържание на множество витамини и минерали

За да осигурим необходимите хранителни вещества за клетките, които произвеждат колаген в нашето тяло, е от изключителна важност да си осигурим оптимален прием на всички основни хранителни вещества. Съществуват около 16 критични витамини и минерали, които подпомагат производството на колаген и други компоненти на съединителната тъкан. Това означава, че ако имаме недостиг на само едно от тези хранителни вещества, може да срещнете затруднения в усвояването на колагенови добавки.

За да гарантираме адекватния прием на хранителни вещества, е изключително полезно да включим мултивитамини и минерални формули с висока степен на  усвояемост в нашия хранителен режим. Тази препоръка е особено актуална, когато става дума за здравето на кожата, защото тези хранителни вещества са необходими за обновяването и правилното формиране на кожните клетки. Цинкът заема ключова роля в производството на кожни клетки и в подпомагането на бързото заздравяване на рани.

Добавете MSM, за да повишите нивата на сяра в организма си

Сярата е изключително важен хранителен компонент за нашата кожа, коса и нокти. Това хранително вещество играе важна роля в стабилизирането на структурните компоненти на съединителната тъкан.

MSM (метил-сулфонил-метан) представлява основната форма на сяра, присъстваща в човешкото тяло. Колагенът използва сярата, за да създаде връзки с други протеини, което спомага за стабилизирането и здравето на съединителната тъкан. MSM играе важна роля в предотвратяването на чупливите и слаби нокти.

За да поддържате оптимални нива на сяра в организма си, е препоръчително да приемате поне 1000 mg MSM дневно. Това може да допринесе за здравето на кожата, косата и ноктите ви, като укрепва структурните им компоненти и помага за поддържане на тяхната здравина и еластичност в дългосрочен план.

Приемайте силициев диоксид, за да стимулирате синтеза на колаген

Специалната форма на силициев диоксид, известна като холин стабилизирана ортосилициева киселина или ChOSA, се предлага като хранителна добавка за увеличаване на производството на колаген в организма. Клиничните изследвания подчертават способността на ChOSA да повишава нивата на хидроксипролин – ключовата аминокиселина, необходима за синтеза на колаген и еластин. Също така е установено значително намаляване на чупливостта на ноктите и косата.

Промените в нивата на колагена в кожата с възрастта корелират с промените в колагена в костите. Така че, намаляването на колагена в кожата, което се изразява под формата на бръчки, може да бъде индикация за намаляване на колагена в костите и увеличен риск от остеопороза. ChOSA също се е доказала като полезна добавка за подобряване на здравето на костите. В двойно-сляпо проучване сред жени след менопауза и ниска костна плътност, ChOSA успява да увеличи съдържанието на колаген в костите с 22% и да увеличи костната плътност с 2% през първата година от приема. Препоръчителната доза на ChOSA е между 6 и 10 мг на ден. Регулярният прием на добавката може да бъде полезен за подобряване на състоянието на кожата и здравето на костите.

Приемайте богати на флавоноиди екстракти за поддържане на колагеновите структури

Флавоноидите са група растителни пигменти, които имат положителен ефект в поддържането на оптималните нива на колаген в нашето тяло. Особено важни за структурата на колагена са антоцианидините и PCO (проантоцианидин олигомери), които се намират в храни като грозде и боровинки, както и в екстракти от гроздови семена и кората на бор. Тези флавоноиди оказват положително въздействие върху образуването и поддържането на колагена в тялото по няколко начина:

  • Те помагат за укрепване на колагеновите влакна, като ги правят по-еластични и устойчиви, което подпомага естествената регенерация на колагена.
  • Флавоноидите имат способността да спират разрушаването на колагеновите структури, като ги предпазват от негативните външни влияния.

За да се гарантира оптималният прием на тези полезни флавоноиди, е препоръчително да включите в диетата си разнообразни храни с наситени цветове, като горски плодове, например. Освен това, е добре да приемате като хранителна добавка – екстракти от гроздови семена или борова кора, в дневната доза от 100 до 200 мг. 

Алтернативи на колагеновите добавки за здравето на ставите

Изборът на алтернативи на колагеновите добавки за поддържане на здравето на ставите представлява ключов аспект в грижата за вашето благосъстояние. Колагеновите добавки са известни със своята способност да да осигуряват строителните блокове за производството на колаген в тялото. И все пак, наистина е важно да се погрижим и за активността на фибробластите – клетките, които са отговорни за създаването на колаген.

Различни източници на колаген са показали отлични в подпомагането на здравето на кожата и ставите. Някои изследвания, използващи хидролизиран колаген от пилешки гръдни кости отчитат значителни резултати – намаляването на фините линии и бръчките, както и повишаване на еластичността на кожата. Приемът на колагенови пептиди също допринася за подобряване на външния вид на кожата. Подобни положителни ефекти са отчетени и по отношение на ставната функция при прием на хидролизиран колаген в дози от 2 г на ден.

Важно е да се отбележи, че количествата и дозирането на колагеновите добавки могат да варират и резултатите да бъдат смесени. Дългосрочните проучвания показват някои ползи за комфорта и функцията на ставите след прием на колагенови добавки. Една вероятна причина за положителните резултати от изследванията с хидролизиран колаген е, че той съдържа хиалуронова киселина с ниско молекулно тегло (HA), която също играе важна роля в грижата за ставите. 

Освен това, други източници като например мембраната от естествена яйчена черупка, също са се доказали като положителни за здравето на ставите. Така че, когато избирате продукти за подпомагане на здравето на ставите, е важно да вземете предвид различните опции и специфичните нужди на вашия организъм.

Препоръчани продукти

Източници

  1. Evans M, Lewis ED, Zakaria N, Pelipyagina T, Guthrie N. A randomized, triple-blind, placebo-controlled, parallel study to evaluate the efficacy of a freshwater marine collagen on skin wrinkles and elasticity. J Cosmet Dermatol. 2021 Mar;20(3):825-834. 
  2. Inoue, N., Sugihara, F. and Wang, X. Ingestion of bioactive collagen hydrolysates enhance facial skin moisture and elasticity and reduce facial ageing signs in a randomised double-blind placebo-controlled clinical study. J. Sci. Food Agric. 2016;96: 4077–4081. 
  3. Schauss AG, Stenehjem J, Park J, Endres JR, Clewell A. Effect of the novel low molecular weight hydrolyzed chicken sternal cartilage extract, BioCell Collagen, on improving osteoarthritis-related symptoms: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. J Agric Food Chem. 2012;60(16):4096-4101. 
  4. Zdzieblik D, Oesser S, Gollhofer A, König D. Improvement of activity-related knee joint discomfort following supplementation of specific collagen peptides. Appl Physiol Nutr Metab. 2017 Jun;42(6):588-595. 
  5. Kumar S, Sugihara F, Suzuki K, et al. A double-blind, placebo-controlled, randomised, clinical study on the effectiveness of collagen peptide on osteoarthritis. J Sci Food Agric. 2015 Mar 15;95(4):702-7.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *