Здравни съвети

Колаген

Колаген

Думата колаген произлиза от гръцки – „kolla” и означава лепило. Колагенът е протеин, който се  съдържа в съединителната тъкан на животните и човека.

Той  е издръжлив на опън, неразтеглив и здрав белтък, и е главния компонент на сухожилията, хрущялите и ставите. Съставлява около една трета от белтъчините в човешкото тяло и образува подобие на скеле, което му придава структура и здравина.

Колагенът се състои от комбинация от незаменими и заменими аминокиселини, затова се нарича още комплексен протеин.

Познати са много видове, но около 90% от колагена в човешкото тяло е от тип 1, 2 или 3.

  • Тип едно – съдържа се в кожата, сухожилията, ноктите, косата, вътрешните органи, кръвоносните съдове. От целия колаген в тялото той е около 55 процента. Това е най-устойчивия тип колаген, който издържа на големи натоварвания. В състава му влизат аминокиселини като аланин, глицин, пролин и още над десет други.
  • Тип две – съдържа се основно в ставния хрущял и подобрява функцията му. Той съдържа хиалуронова киселина и хондроитин, които са с доказан ефект върху здравето на ставите.
  • Тип три – съдържа се в кожата, ретикуларните влакна,  стените на кръвоносните съдове и белите дробове, обикновено заедно с колаген тип едно. Подпомага изграждането на нова съединителна тъкан и възстановяване след нараняване. Недостигът му по стените на кръвоносните съдове може да причини разкъсването им.

Тези три типа колаген имат основно значение за спояването  и целостта на тъканите, за тяхната устойчивост и здравина.

Факторите, които могат да доведат до понижено производство на колаген са излагане на слънчева светлина във време, в която тя е опасна, консумацията на захар и тютюнопушенето. Храните, които подпомагат образуването му са риба, яйца, пилешко месо, костен бульон, овесени ядки, бобови култури, броколи, всички плодове и зеленчуци, богати на витамин С и др.

Сигнал за намаленото производство на колаген е промяната на структурата на костите и ставите от гладка и еластична към втвърдена. Можете да се ориентирате по това, че движенията са затруднени. В такива случаи е добре да започнете с набавянето на колаген от храната или с помощта на различни препарати – например комплекс от рибен, телешки, пилешки колаген. Производството му може да се стимулира и с лазерна терапия.