Здравни съвети

Какво влияние имат нивата на биотин върху здравословното състояние на човека?

биотин

Биотинът е водоразтворим витамин, от който организмът се нуждае за нормалното протичане на метаболитните процеси в тялото. Въпреки че биотинът е открит през 1927 година, той е бил разпознат като витамин около 40 години по-късно.

Ролята на биотина в организма е свързана с неговата функция като коензим при различни биохимични реакции. Той играе ключова роля в обмяната на мастни киселини, въглехидратите и аминокиселините. Биотинът е от съществено значение за процесите на синтез и метаболизъм на макронутриентите, както и за поддържане на здравето на кожата, косата и ноктите.

Дефицитът на биотин е рядко състояние, но може да възникне при някои хора със специфични здравословни проблеми или при хора, които прибягват до продължителен прием на антибиотици. Симптомите на дефицит на биотин включват кожни проблеми като сърбеж, обриви и суха кожа, косопад и слаби нокти, както и други проблеми с нервната система като умствена умора и депресия.

Тестването на нивата на биотин може да се извършва чрез различни методи, включително кръвни изследвания и клинични проучвания. Източниците на биотин включват разнообразни хранителни продукти като яйца, мляко, риба, ядки и зеленчуци, както и хранителни добавки, които съдържат биотин.

Какво е биотин (витамин B7)?

Биотинът се нарича още витамин В7. Всички живи същества се нуждаят от биотин, за да функционират, а някои могат да произвеждат биотин сами – сред тях са някои видове бактерии, дрожди, плесени, водорасли и някои растения.

В организма съществуват няколко ензима, които играят роля в процеса на разграждане на биотин. След като биотинът влиза в организма чрез храната, той преминава през процес на разграждане в тънкото черво. Там, биотинът се разделя на по-малки части, които по-късно могат да бъдат абсорбирани в кръвния поток.

В кръвния поток биотинът се разнася до различните тъкани и органи в организма, където играе своята роля в метаболитните процеси. Важно е да се отбележи, че черният дроб играе важна роля в задържането и съхранението на биотина. Той може да съхранява значителни количества биотин, което е важно за поддържането на нормалните нива на този витамин в организма.

Каква е ролята на биотин (витамин B7) в тялото?

Биотинът действа като кофактор за пет ензима, наричани карбоксилази. Тези карбоксилазни ензими са от съществено значение за метаболизирането на мастни киселини, глюкоза (кръвна захар) и аминокиселини. Докато тези ензими се намират във всички клетки, карбоксилазите, които участват в метаболизма на мастните киселини, се намират в големи количества в клетките на черния дроб, бялата мастна тъкан, млечните жлези (гърдите), сърцето, панкреаса и скелетните мускули. Биотинът е необходим за правилното функциониране на съединенията, наречени хистони. Хистоните са компонент на ДНК в клетките. Промените в хистоните могат да повлияят на функцията на ДНК, включително на репликацията.

Какво причинява дефицит на биотин (витамин В7)?

Дефицитът на биотин, известен и като витамин В7, е рядко състояние, но може да възникне в някои специфични ситуации. Една от тях е родителското хранене, където бебетата се хранят чрез интравенозни разтвори без добавяне на биотин. Също така, храните за кърмачета, които не съдържат достатъчно биотин, могат да доведат до дефицит.

Консумацията на суров яйчен белтък може също да доведе до дефицит, защото съдържа веществото авидин, което блокира абсорбцията на биотин. Готвенето на яйчен белтък унищожава авидина и предотвратява този ефект.

Съществуват и други фактори, които могат да увеличат риска от дефицит на биотин. Например, хроничният прием на алкохол може да намали нивата на биотин в организма. Бременните и кърмещите жени също са по-склонни към дефицит на биотин. Генетичното заболяване, наречено дефицит на биотинидаза, е друга причина за ниски нива на биотин. Това състояние може да доведе до сериозни неврологични и кожни проблеми, включително кома и смърт, но може да бъде успешно контролирано с прием на биотин през целия живот. Въвеждането на тези състояния в ранната детска възраст е стандартна практика за да се гарантира своевременното лечение и предотвратяване на сериозни последствия.

Симптоми на дефицит на биотин (витамин B7)

Симптомите на дефицит на биотин могат да бъдат разнообразни и да засягат различни системи в тялото. Те включват:

 • Изтъняване на косата, което може да доведе до косопад
 • Червен, лющещ се обрив около устата, носа, очите и перинеума
 • Конюнктивит – възпаление на външната повърхност на окото.
 • Гърчове, които могат да се проявят като спазми на мускулите.
 • Кожни инфекции, поради нарушения в имунната система.
 • Чупливи нокти
 • Депресия
 • Изтръпване на ръцете и краката
 • Летаргия и общо чувство на умора и изтощение.
 • Неравномерно разпределение на лицевата мазнина, което може да се прояви като обрив в определени зони на лицето.

Симптомите се различават при кърмачетата. Те могат да включват летаргия, намален мускулен тонус и изоставане в развитието. Тези симптоми са особено важни за ранното откриване на дефицит на биотин при малки деца, за да се предотвратят сериозни здравословни проблеми и нарушения в развитието.

Как да си набавим биотин чрез диетата?

За да осигурим достатъчно биотин чрез храната, можем да включим в диетата си храни, богати на този витамин. Ето някои от добрите източници на биотин:

 • Яйца: Яйцата са отличен източник на биотин. Консумирането на цели яйца или само белтъците може да предостави значително количество биотин.
 • Риба и морски дарове: Треска, скумрия, сардини и други видове риба съдържат значително количество биотин.
 • Месо: Говеждо месо, свинско месо и пилешко месо също са добри източници на биотин.
 • Овесени ядки: Овесените ядки са богати на биотин, особено ако се консумират в натурален вид или като част от зърнените продукти.
 • Орехи и семена: Бадемите, лешниците, бразилските орехи, фъстъците, както и сусамовите и ленените семена съдържат биотин.
 • Мляко и млечни продукти: Краве мляко, сирене, кисело мляко и други млечни продукти съдържат биотин.

Включването на тези храни във вашата диета може да помогне за осигуряване на достатъчно количество биотин за здравето ви.

Резюме

Биотинът е ключов витамин от групата на B-витамините, който е от съществено значение за живота. Той играе важна роля във функционирането на ДНК и метаболизма на макронутриентите, като мазнини, въглехидрати и протеини. Измерването на нивата на биотин в организма чрез тест може да бъде полезно, за да се гарантира, че не страдате от дефицит на този важен В витамин. За да се предотврати недостиг на биотин е важно да се познават хранителните източници, които са богати на този витамин. В случаи, че имате нужда от прием на добавки, е важно да се консултирате със специалист.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *