Здравни съвети

Витамини от група В: основни ползи за здравето

Витамини от група В: основни ползи за здравето

Групата на В витамините се състои от осем водоразтворими витамини, които са от съществено значение за клетъчното здраве — както за катаболния, така и за анаболния метаболизъм. Въпреки че витамините B6, фолат (B9) и B12 са най-известните витамини от група B, всичките осем са взаимосвързани и имат важна роля в човешкото тяло. 

Как витамините от група B поддържат клетъчното здраве?

Витамините от група В играят важна роля в поддържането на здравето на клетките чрез своите коензимни функции. Те са необходими за активността на различни ензими, които участват в основни процеси, от които зависи нормалното функциониране на клетките. Тези процеси включват:

 • Производство на енергия: Витамините от група В са важни за катаболитния метаболизъм, който осигурява енергия на клетките. Те помагат за разграждането на хранителните вещества като въглехидрати, мазнини и протеини, което допринася за производството на ATP – основния енергиен източник на клетките.
 • Синтез на важни молекули: Витамините от група В са също необходими за анаболитния метаболизъм, който е отговорен за синтеза на важни молекули в клетките. Те участват в синтеза на аминокиселини и метилови групи, които са необходими за извършването на биохимични реакции в клетките.
 • Пренос на кислород и енергия: Някои витамини от група В са важни за преноса на кислород и енергия в клетките. Те помагат за нормалната функция на червените кръвни клетки, които са отговорни за доставката на кислород до различни тъкани и органи в организма.

В допълнение, изследванията показват, че витамините от група В имат значително въздействие върху здравето на мозъка и функцията на невроните. Дефицитът на един или няколко витамина от група В е свързан с психиатрични разстройства като депресия и тревожност, когнитивно увреждане и деменция.

Кои са витамините от група В?

Осемте витамина от група В включват:

 • Витамин В1: тиамин
 • Витамин B2: рибофлавин
 • Витамин B3: ниацин
 • Витамин B5: пантотенова киселина
 • Витамин B6: пиридоксин
 • Витамин B7: биотин
 • Витамин B9: фолат
 • Витамин B12: кобаламин

Тиамин: Витамин B1

Тиамин (витамин B1) изпълнява няколко важни функции в организма. Той е отговорен за преобразуването на храната в енергия, намаляването на оксидативния стрес в клетките и играе роля в клетъчния растеж и развитие. Ако приемът на тиамин е недостатъчен, може да се появят леки симптоми като отслабване, липса на апетит, слабост в мускулите, проблеми с нервната система и сърдечно-съдовата система.

Рибофлавин: Витамин B2

Рибофлавинът (витамин B2) има изключително важна роля в организма. Той участва в производството на енергия, клетъчния растеж и развитие, метаболизма на мазнините, както и в поддържането на здравословни нива на хомоцистеин в кръвта. Освен това рибофлавинът има антиоксидантно действие и играе роля в патогенезата на хронични състояния като рак, сърдечно-съдови заболявания, метаболитни костни нарушения, възпаление и инфекции. Дефицитът на рибофлавин може да се прояви с кожни заболявания, стоматит, косопад и сърбящи и червени очи. В по-тежки случаи дефицитът на рибофлавин може да доведе до проблеми с черния дроб и нервната система. Рибофлавинът може да бъде от полза в превенцията на рака и намаляването на мигренозните главоболия.

Ниацин: Витамин B3

В нашите телесни тъкани ниацинът се превръща в своята активна форма – коензим никотинамид аденин динуклеотид (NAD), който след това се преобразува в коензим никотинамид аденин динуклеотид фосфат (NADP). 

 • NAD играе важна роля в преноса на енергия от макронутриентите (въглехидрати, мазнини и протеини) към аденозин трифосфат (ATP), осигуряващ енергия на клетъчно ниво. 
 • NADP играе роля в синтеза на холестерол и мастни киселини. Освен това поддържа антиоксидантната функция на клетките.

Дефицитът на ниацин може да доведе до пелагра — състояние, характеризиращо се с пристъпи на диария, дерматит и деменция. Ниацинът е от съществено значение за здравето на невроните и се използва при състояния на деменция, неврологични дефицити, психиатрични разстройства и увреждания на нервите. 

Витамин В3 има значителни ползи за централната нервна система и не само. Той подпомага генната модулация на възпалителни и имунни процеси, понижава оксидативния стрес, защитава ДНК, повишава митохондриална функция и възстановява митохондриалното здраве.

Пантотенова киселина: Витамин B5

Пантотеновата киселина играе важна роля в синтеза на коензим А (CoA) и протеина ацилносител — те са от съществено значение за производството и разграждането на мастни киселини, както и за много други анаболни и катаболни процеси в организма. Дефицитът на пантотенова киселина се свързва със симптоми като изтръпване на ръцете и краката, умора, раздразнителност, нарушения в съня, безпокойство и стомашно-чревни смущения. Пантотеновата киселина може да помогне за намаляване на нивата на липиди в кръвта при хора с хиперлипидемия.

Витамин В6: Пиридоксин

Витамин B6 е един от най-известните и добре изучени витамини от групата B. Той участва в над 100 различни ензимни реакции и изпълнява множество важни функции, сред които:

 • Разграждане на протеини, въглехидрати и мазнини.
 • Поддържане на здравословни нива на хомоцистеин – вещество, свързано със здравето на сърцето и кръвоносната система.
 • Подкрепа на защитните функции на имунната система.
 • Подпомагане на когнитивното развитие.
 • Участие в глюконеогенезата и гликогенолизата – процесите на образуване и разграждане на глюкоза за производството на енергия.
 • Образуване на хемоглобин – важен компонент на червените кръвни клетки, отговорен за транспорта на кислород в организма.

Приемът на витамин B6 е доказано, че намалява симптомите на предменструалния синдром, облекчава сутрешното гадене при бременни жени и подобрява когнитивната функция и паметта. Този витамин е свързан с превенцията на различни заболявания, включително рак и сърдечно-съдови заболявания, благодарение на своята способност да поддържа нивата на хомоцистеин. 

Биотин: Витамин B7

Биотинът е важен кофактор, който участва в метаболизма на мастните киселини, глюкозата и аминокиселините. Той подпомага катализирането на различни стъпки в тези метаболитни процеси. Освен това биотинът играе важна роля в регулирането на гените, както и в клетъчното сигнализиране.

Дефицитът на биотин е рядък, но признаците му включват изтъняване на косата, поява на люспести и червени обриви по тялото, кожни инфекции, депресия и чупливи нокти и други. Обикновено дефицитът на биотин е свързан и с дефицит на други витамини от групата B или на други хранителни вещества.

Биотинът се използва често за поддържане на здравето на косата, ноктите и кожата. Затова той се среща в много козметични продукти, които имат за цел да поддържат красивия външен вид.

Фолат: Витамин B9

Фолатът има важна роля в терапията при мегалобластната анемия и е известен като важна добавка за бременни жени. Той изпълнява множество ключови функции в човешкото тяло, включително синтеза на нуклеинови киселини (ДНК и РНК), клетъчно делене, метаболизъм на аминокиселини и образуване на червени кръвни клетки. Бременните жени обикновено трябва да увеличат приема на фолат. Дефицитът на този витамин по време на бременност е свързан с повишен риск от ниското тегло на новородено, забавен растеж на плода, преждевременно раждане и вродени дефекти на невралната тръба при бебето.

Витамин B12: Кобаламин

Подобно на фолиевата киселина, витамин B12 е необходим за образуването на червени кръвни клетки и ДНК. Той също играе важна роля в развитието и функционирането на мозъка и нервните клетки. Дефицитът на този витамин може да се прояви чрез мегалобластна анемия, която е свързани с недостатъчно образуване на червени кръвни клетки. 

Освен това дефицитът на витамин B12 може да доведе и до други симптоми, включително умора и слабост, увреждане на нервите, което се проявява чрез изтръпване на ръцете и краката, загуба на памет, деменция, загуба на равновесие, депресия и гърчове. Ниските нива на витамин B12 са свързани с повишен риск от когнитивна дисфункция, сърдечно-съдови заболявания и остеопороза.

Кои са добрите източници на витамини от група В?

Витамините от група В са съставна част на голям брой от храните, които консумираме ежедневно. Животинските продукти като месо (говеждо, свинско, пилешко), риба (сьомга, тон, скариди), яйца и млечни продукти (мляко, сирена, йогурт) са добри източници на витамини от група В, включително витамин B12. Освен това, червените меса са богати на витамини B1 (тиамин), B2 (рибофлавин) и B3 (ниацин).

От растителните източници, зърнените култури като цяло зърно, ориз, пшеница и овес съдържат значителни количества витамини от група В, включително B1, B2, B3, B5 (пантотенова киселина) и B6. Лешниците, ядките и семената (фъстъци, бадеми, сусам) предлагат богато съдържание на витамини B1 и B3, а листните зеленчуци (спанак, зеле, броколи) съдържат витамин B9 (фолиева киселина).

Вегетарианците и вегани често използват обогатени храни, които са обогатени с витамини от група В като хляб, зърнени храни, тестени изделия и ориз. Тези продукти се обработват с витамини от група В, за да се увеличи тяхното хранително съдържание.

Важно е да се отбележи, че витамините от група В са чувствителни към топлина и светлина. Важно да приготвяме храните, които ги съдържат с внимание, за да се запазят витамините във възможно най-голяма степен.

Препоръчани продукти

Nebron / Неброн при болки в гърба и кръста, скованост и изтръпване на крайниците – 30 таблетки

30.99 лв.
Nebron® е висококачествена хранителна добавка, която е спомага лечението на заболявания на периферната нервна система, причинени от нервно увреждане или възпаление. Продуктът благоприятства възстановяването на периферната нервна система посредством насърчаване на невронния метаболизъм. Nebron® допринася за регенерирането на миелиновата обвивка на аксона и подобрява проводимостта на нервите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *