Новини

Екипът на Тийм Про взе участие в инициатива в подкрепа на храма „Св. Мина“ в Слатина

Екипът на Тийм Про взе участие в инициатива в подкрепа на храма „Св. Мина“ в Слатина

На 31 май 2023 година пред стадион „Академик“ в квартал „Гео Милев“ в София се състоя благотворителен концерт под надслов: „За живот без тютюнев дим“. Събитието бе завършек на дарителската кампания, която бе инициирана в началото на месец май. Основната цел на инициативата бе събирането на средства за поддръжката и възстановяването на старинния храм „Св. Мина“ в района на Слатина.

Дарителска кампания

Екипът на Тийм Про взе участие в инициатива в подкрепа на храма „Св. Мина“ в Слатина

Дарителската кампания бе организирана по инициатива на д-р София Ангелова, председател на Сдружение „Национална асоциация за профилактика на белодробни болести“, с активната подкрепа на кмета на район „Слатина“ г-н Георги Илиев и председателя на Сдружение „За Слатина“ г-н Любен Вуков. Кампанията бе подкрепена и от Столична община, Коалиция „Без дим“, СОТ 161 и 29 СУ „Кузман Шапкарев“.

Благотворителен концерт

Дарителската кампания продължи един месец и приключи на 31 май 2023 година с благотворителния концерт, в който взе участие и Тийм Про. Екипът подкрепи инициативата с дарение и представи здравословните продукти, които предлага на своя щанд.

В събитието взеха участие редица известни български изпълнители – Кристина и Михаил Белчеви, Хайгашот Агасян, Кристина Димитрова и Орлин Горанов, Б.Т.Р., D2, „Трамвай №5“ и „Супертрик“, Мая Нешкова и Мария Чакърдъкова. Сред артистите на сцената бяха и Мандолинен квинтет София, Трио Вива, Натали Ангелова и Ина Дюлгерова, а водещи бяха д-р София Ангелова и д-р Неделя Щонова.

Тъй като датата на концерта съвпадна със Световния ден за борба с тютюнопушенето, главният призив към присъстващите бе да дарят сумата, равна на цената на една кутия цигари, в подкрепа на реставрацията на храма.

За пълната реконструкция и реставрация на храма „Св. Мина“ в Слатина са необходими общо 900 000 лева, а целта на настоящата кампания беше да се съберат 150 000 лева за най-неотложните възстановителни дейности. Според информация на БТА, кампанията успя да събере над 89 000 лева.

Екипът на Тийм Про взе участие в инициатива в подкрепа на храма „Св. Мина“ в Слатина

Храмът „Св. Мина“

Храмът „Св. Мина“ в район „Слатина“ има вековна история. През 265 година на същото място бе построена църква, а по-късно там се появява и манастирът „Св. Троица“, който е считан за най-стария в България. През 14 век е бил разрушен, но през 19-и век с помощта на жителите от село „Слатина“ църквата „Св. Троица“ е възстановена. По-късно храмът е преименуван на „Св. Терапонтий Сердикийски“ в чест на светеца, загубил живота си на това място, защото не искал да отрече вярата си. През 1955 година църквата е обявена за паметник на културата, а след три години е преименувана и днес носи името на свети великомъченик Мина. През 1989 година храмът е признат и за архитектурно-художествен паметник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *