Заболявания

Какви са причините за стомашно-чревните заболявания и как да се справим с тях? (2)

Какви са причините за стомашно-чревните заболявания и как да се справим с тях? (2)

Стомашно-чревните заболявания са обичайна част от живота на много хора, но какви са причините за тях и как можем да се справим с тях ефективно? В тази статия ще разгледаме някои от основните фактори и стратегии за поддържане на здравето на стомашно-чревния тракт. Здравето на храносмилателната система е от съществено значение за общото ни благополучие. 

Кои са най-често срещаните стомашно-чревни заболявания? 

Запек

Запекът е функционален проблем, който затруднява движението на червата и/или изхождането. При това състояние изпражненията са редки (по-малко от три пъти седмично) или непълноценни. Запекът обикновено се причинява от консумация на “суха храна” или прием на понижено количество фибри. Запекът води до образуване на твърди изпражнения и понякога е причина за появата на анални фисури и хемороиди.

Можете да лекувате запека си чрез:

 • Увеличаване на количеството фибри и вода във вашата диета.
 • Спорт и увеличаване на интензивността на физическите упражнения.
 • Прием на подходящи лаксативи с меко действие.

Синдром на раздразнените черва (IBS)

Синдромът на раздразнените черва е функционално състояние, при което мускулът на дебелото черво се свива повече или по-рядко от „нормалното“. Консумацията на някои храни, приемът на лекарства и емоционалният стрес са сред факторите, които могат да предизвикат синдром на раздразнените черва.

Симптомите на IBS включват:

 • Коремна болка и спазми.
 • Излишни газове и подуване на корема.
 • Промяна в хранителните навици.
 • По-твърди или по-редки изпражнения от нормалното.
 • Редуващи се запек и диария.

Лечението включва:

 • Избягване на напитки, съдържащи кофеин.
 • Увеличаване на количеството на фибрите във вашата диета.
 • Минимизиране на стреса или практикуване на различни техники за справяне със стреса.
 • Прием на лекарства.
 • Избягване на дехидратацията
 • Получаване на висококачествена почивка/сън.

Хемороиди

Хемороидите са разширени вени в аналния канал и се характеризират като структурно заболяване. Те са подути кръвоносни съдове, които покриват аналния отвор. Причиняват се от хронично свръхналягане от напрежение по време на движение на червата, упорита диария или бременност. Има два вида хемороиди: вътрешни и външни.

Вътрешни хемороиди

Вътрешните хемороиди са кръвоносни съдове от вътрешната страна на аналния отвор. В резултат на напрежение, те лесно могат да се раздразнят и започват да кървят. 

Лечението включва:

 • Подобряване на навиците за изхождане (като избягване на запек и ненапрягане по време на изхождане).
 • Употреба на лигиращи ленти за премахване на съдовете.
 • Хирургическо отстраняване. 

Външни хемороиди

Външните хемороиди са вени, които се намират точно под кожата от външната страна на ануса. Понякога след напъване външните хемороидални вени се пукат и под кожата се образуват кръвни съсиреци. Това обикновено е много болезнено състояние. Лечението включва отстраняване на съсирека и вената под локална анестезия и/или отстраняване на самия хемороид.

Анални фисури

Аналните фисури също са структурно заболяване. Те са пукнатини в лигавицата на аналния отвор. Най-честата причина за появата на анални фисури са прекалено твърдите или воднисти изпражнения. Пукнатините в аналната лигавица разкрива подлежащите мускули, които контролират преминаването на изпражненията през ануса. Аналните фисури са един от най-болезнените проблеми, тъй като откритите мускули се дразнят от преминаването на изпражненията и водят до интензивна пареща болка, кървене или спазъм след изхождане.

Първоначалното лечение на анални фисури включва прием на обезболяващи лекарства, консумация на храни, богати на диетични фибри за намаляване на появата на големи, обемисти изпражнения и седящи бани в топла вода. Ако тези методи за лечение не облекчат болката, може да се наложи операция за възстановяване на сфинктерния мускул.

Дивертикуларна болест

Структурното заболяване дивертикулоза се изразява в наличието на малки издатини (дивертикули) в мускулната стена на дебелото черво, които се образуват в отслабени области на червата. Те обикновено се появяват в сигмоидното дебело черво — зоната с високо налягане на долната част на дебелото черво.

Дивертикуларното заболяване е много често и се среща при 10% от хората над 40-годишна възраст и при 50% от хората над 60-годишна възраст в западните култури. Често се причинява от прием на твърде малко фибри в диетата. Дивертикулозата понякога може да се развие/прогресира в дивертикулит.

Усложненията на дивертикуларната болест се случват при около 10% от хората с това заболяване. Те включват инфекция или възпаление (дивертикулит), кървене и обструкция. Лечението на дивертикулит включва лечение на запека и понякога антибиотици, ако състоянието е наистина тежко. Хирургичната намеса е необходима като крайна мярка при хората, които имат значителни усложнения и е необходимо отстраняване на засегнатия увреден сегмент на дебелото черво.

Полипи на дебелото черво и рак

Колоректалният рак е третият най-често срещан вид рак в света. За щастие, с напредъка на скрининга за ранното му откриване и лечение, колоректалния рак е една от най-лечимите форми на заболяването. Чрез използването на различни методи за превенция ракът може да се предотврати, открие и лекува много преди появата на симптомите.

Значението на скрининга

Почти всички колоректални ракови заболявания започват като полипи, доброкачествени (неракови) образувания в тъканите, покриващи дебелото черво и ректума. Ракът се развива, когато тези полипи растат и анормалните клетки се развиват и започват да нахлуват в околните тъкани. Отстраняването на полипи може да предотврати развитието на колоректален рак. Почти всички предракови полипи могат да бъдат отстранени безболезнено с помощта на колоноскоп. Ако не бъде уловен в ранните етапи, колоректалния рак може да се разпространи в цялото тяло. По-напредналите форми на рак изискват по-сложни хирургични интервенции.

Повечето ранни форми на колоректален рак не причиняват симптоми, което прави скрининга особено важен. Когато се появят симптоми, ракът може вече да е в доста напреднал стадий. Симптомите включват кръв върху или примесена с изпражненията, промяна в нормалните навици за изхождане, промяна в изпражненията, коремна болка, загуба на тегло или постоянна умора.

Повечето случаи на колоректален рак се откриват по един от четирите начина:

 • Чрез скрининг на хора със среден риск от колоректален рак, започвайки от 45-годишна възраст.
 • Чрез скрининг на хора с по-висок риск от колоректален рак (например тези с фамилна или лична анамнеза за полипи или рак на дебелото черво).
 • Чрез изследване на червата при пациенти със симптоми.
 • Случайна находка при рутинен преглед.

Колит

Има няколко вида колит, които са състояния, които причиняват възпаление на червата. Те включват:

 • Инфекциозен колит
 • Улцерозен колит
 • Болест на Крон
 • Исхемичен колит
 • Радиационен колит

Колитът причинява диария, ректално кървене и коремни спазми. Лечението зависи от диагнозата, която се поставя чрез колоноскопия и биопсия.

Могат ли да се предотвратят стомашно-чревните заболявания?

Много заболявания на дебелото черво и ректума могат да бъдат предотвратени или сведени до минимум чрез поддържане на здравословен начин на живот, практикуване на добри навици за изхождане и провеждане на скрининг за рак на дебелото черво.

Колоноскопия се препоръчва при пациенти със среден риск на възраст 45 години. Ако имате фамилна анамнеза за колоректален рак или полипи, колоноскопията може да се препоръча и на по-млада възраст. 

Ако имате симптоми на колоректален рак, трябва незабавно да се консултирате с вашия лекар. Честите симптоми включват:

 • Промяна в нормалните навици на червата.
 • Кръв върху или в изпражненията, която е ярка или тъмна.
 • Необичайни болки в корема или газове.
 • Усещане, че червата не са се изпразнили напълно след изхождане.
 • Необяснима загуба на тегло.
 • Умора.
 • Анемия.

Приемът на пробиотици и пребиотици е препоръчителен като превенция срещу най-често срещаните стомашно-чревни заболявания. Floten® е изключителен синбиотик, съчетаващ множество ползи за човешкия организъм. Тази мощна формула включва 10 полезни бактериални щама, които имат способността да възстановят чревната микрофлора и да балансират функциите на стомашно-чревния тракт. 

Какво прави Floten® толкова ефективен продукт?

Високата бионаличност и специалната технология, използвани при производството на този синбиотичен комплекс, гарантират, че продуктът е лесно усвоим от организма. Това означава, че полезните съставки могат да бъдат максимално ефективни при подпомагането на здравето на стомашно-чревния тракт и имунната система.Floten® е пример за иновативен продукт, който може да бъде включен в ежедневната хранителна рутина, за да се поддържа балансът в чревната микрофлора и да се подобри общото здравословно състояние на организма.

1 thoughts on “Какви са причините за стомашно-чревните заболявания и как да се справим с тях? (2)

 1. Снежана Димитрова каза:

  Много полезна и задълбочена информация. Благодаря.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *