Здравни съвети

Перисталтика на червата

Перисталтика на червата

Чревната перисталтика най-общо представлява последователно съкръщаване на мускулатурата на стомашно-чревния тракт с цел да се изтласка чревното съдържимо. Механизмът накратко е следния: след нахранване храната преминава през хранопровода и попада в стомаха. Този процес води до неговото разширяване и включване на рецептори за разтягане. Рецепторите задействат съкръщаването на чревната мускулатура и това е така наречената перисталтична вълна, която преминава от тънкото в дебелото черво и изтласква ненужните остатъчни продукти от храната, която сме поели. Това е един от най-важните жизнени процеси, но за съжаление не всеки човек има добре функциониращи чревна перисталтика. Нейното нарушаване се отразява неблагоприятно върху всеки организъм. Обикновено казваме, че имаме проблеми с  перисталтиката, когато усетим, че е усилена или забавена.

Усилена перисталтика, наречена още по народному „къркорене на червата“ може да се получи след обилно нахранване, при хранене с много плодове и зеленчуци, при непоносимост към определени храни, при синдром на раздрзненото черво, стеноза на пилора, чревна непроходимост, болест на Крон и други състояния.

При повишена перисталтика се създава дискомфорт и непременно трябва да се предприемат мерки в зависимост от причините. Лечението може да е само налагане на определен вид диета или да се наложи употреба на антибиотик, ако при изследванията се изолират болестотворни бактерии. Приемат се и комплексни витамини. Народната медицина препоръчва чайове от бял равнец, градинска чубрица, джоджен, лайка. 

Забавената перисталтика или така наречените „лениви черва“ може да се дължи на неправилно хранене (липса на фибри), пътуване на дълги разстояния, липса на физическа активност, дехидратация, хемороиди,  запек, недостиг на минерали, болест на Хиршпрунг, затлъстяване и други.

Лечението при това състояние отново зависи от причните и може да е диета, богата на фибри, повишаване на физическата активност, клизми при липса на изхождане в продължение на няколко дни, приемане на лаксативни лекарства и пробиотици.

При всички случаи е добре да посетите гастроентеролог, който да установи точните причини за усилената или забавена перисталтика и да предприеме адекватно лечение.