Здравни съвети

Натурален имуностимулант

Натурален имуностимулант

Да поддържаме имунната си система в оптимална форма, означава да имаме чудесно здраве. Тъй като не живеем в стерилна среда, всеки ден се срещаме с хиляди причинители на различни болести – вируси, бактерии, замърсен въздух, лоша храна и т.н. Всички те атакуват организма ни, но ако имунната система е достатъчно стабилна, тя действа като щит,  дава подобаващ отпор и елиминира вредните въздействия. Имунната система е способна да предпази организма от сериозни болести, включително рак. Ето защо е много важно да я подсилваме и поддържаме. Има различни начини за това, но природата се е погрижила да ни даде добри натурални имуностимулатори.

Мед – този чудесен и вкусен природен продукт е богат на витамини А, Е, К, С, фолиева киселина, желязо, йод, калций, сяра, фосфор, цинк и др. Той има алкализиращо действие и е силен антиоксидант. Редовната му употреба, особено в комбинация с лимон, е като балсам за имунната система.

Ехинацея  е билка, която засилва защитните сили на организма с помощта на съдържащите се в нея феноли, които увеличават броя на белите кръвни телца и на Т-клетките, като по този начин подпомагат лимфоцитите в борбата им с вредните микроорганизми. Ехинацеята е осбено ефективна в самото начало на грип или настинка. Подпомага лечението на синузит, херпеси, обриви, рани, стомашни язви, възпаления на пикочно-половата система и други.

Черен бъз – протеините и биофлавоноидите, които се съдържат в сока му унищожават вирусите, без да им дават възможност да се разгърнат в организма. Черният бъз е силен антиоксидант, подобрява дейността на сърцето и понижава холестерола.

Прополис – това е смолисто вещество, което пчелите използват за строителен материал на кошерите си. Богат е на етерни масла, органични киселини, глюкозиди, алкохоли, минерали, витамини А, С, Е, Б1, Б6. Прополисът има силно антибактериално действие и успешно се бори с вируси, гъбички и други микроорганизми. Понижава хоестерола, потиска развитието на туморите. 

Женшен – според китайската медицина той има тонизиращо действие, укрепва белите дробове, стимулира дейността на мозъка, улеснява адаптацията на човек при силен стрес, регенерира клетките.