Здравни съвети

Лекарства при безсъние и тревожност

Лекарства при безсъние и тревожност

Всеки от нас е имал периоди в живота си,  в които е изпадал в напрежение и тревожност, породени от различни житейски ситуации, често придружени от  въртене в леглото и неуспешни опити да заспи. Пълноценният сън и спокойствието са от съществено значение за общото здравословно състояние на организма. Безсънието и тревожността могат да повлияят негативно на имунната и сърдечно-съдовата система, да доведат до депресии, нарушения на концентрацията и други неприятни явления. Затова в такива моменти организмът задължително има нужда от помощ. 

Ето няколко начина да си помогнете:

Като начало можете да се обърнете към билките. Комбинации от мента, глог и валериан или таблетки Алора, които са екстракт от растението пасифлора седират нервната система при по-леки пристъпи на тревожност и подпомагат заспиването.

Може да опитате и с лекарства на основата на мелатонин. Мелатонинът е хормон, чиято секреция е слаба през деня, усилва се през ноща и има пряко отношение към съня. Тези лекарства ще ви помогнат, ако нивото на меалтонина е намалено.

Привържениците  на хомеопатията  може да опитат да се справят със симптомите с помощта на:

Coffea – този продукт е подходящ ако нервната ви система е превъзбудена и имате симптоми като сърцебиене, треперене, невъзможност да се отпуснете и заспите.

Nux Vomica – това лекарство е за вас ако работите прекалено много, ставате раздразнителни в следствие на преумора и колкото и да се опитвате, не може да заспите.

При по-серизони пристъпи на тревожност и безсъние трябва да вземете и по-сериозни мерки. Добро средство в това отношение  е лексотанът – той съдържа активно вещество бромазепам, което се отнася към група лекарства, известни като бензодиазепини. Сваля напрежението и подпомага заспиването, но трябва да се взема под лекарски контрол и умерено време, тъй като предизвиква привикване.

Ако симптомите ви са постоянни и мъчителни, може би е добре да помислите за лекарство от групата на така наречените антидепресанти. Някои препарати като Тритико седират добре нервната система вечер преди заспиване. Други като Ципрлаекс свалят общото ниво на тревожност и успокояват организма.

Разбира се, тук консултът с лекар е задължителен, още повече, че такива лекарства се продават в аптеките само срещу рецепта.