Бременност

Кръвен тест за бременност

Кръвен тест за бременност

В случаите, когато правите планирано опити за бебе или имате инцидентно закъснение на месечния цикъл, въпросът, който не ви дава мира е – бременна ли съм?

Най-бързият начин да си отговорите на него е с помощта на тест за бременност.

Преди, обаче, да изтичате до аптеката и да си купите първия попаднал ви уринарен тест, трябва да знаете че по-прецизни и точни от домашните са кръвните тестове.  Във всички случаи за предпочитане е да направите си такъв и да намалите риска от недостоверен резултат до минимум.

Кога и как  се прави кръвен тест?

След зачеване тялото на жената произвежда човешки хорион-гонадотропин(ЧХГ) – гликопротеинов хормон, типичен за бременността. Биологичната му роля е да поддържа жълтото тяло по време на бременност. Серумната и урината му концентрация рязко се покачват в началото на бременността.

Домашните тестове за бременност измерват нивото на хормона ЧХГ в урината, а кръвните тестове измерват нивата на този хормон в кръвта и дават повече  информация на лекаря. Има два вида кръвни тестове:

-качествени – те просто отговарят на върпоса дали сте бременна;

-най-точни са количествените кръвни тестове, защото те определят точното количество на хормона ЧХГ в кръвта. Тяхната достоверност е 99%.

Кръвните тестове са за предпочитане ако сте имали аборт или извънматочна бременност. Те се правят от специалист-гинеколог.  Съществено тяхно предимство е, че регистрират бременност между седем и дванадесет дни след забременяване, т.е. доста по-рано от уринните тестове, които са най-точни след четиринадесет дни.

Не се изисква специална подготовка преди правене на теста. Желателно е да знаете датата на последната си менструация. Изследването се прави с венозна кръв, която се изпраща за анализ, а времето за получаване на резултата зависи от лабораторията – може да е в рамките на същия ден или няколко дни. Но точността си заслужава чакането.