Заболявания

Най – важното за синдрома на раздразненото черво (IBS)

Най – важното за синдрома на раздразненото черво (IBS)

Всеки от нас знае колко е неприятно стомашното неразположение. Дори кратките епизоди на болка в корема, подуване, газове и нередовен стомах могат да бъдат истинско мъчение. Когато, обаче, проблемът стане хроничен, това може да има сериозно отражение върху качеството на живот.

Синдромът на раздразненото черво, известен още като IBS (Irritable Bowel Syndrome), е хронично състояние, което засяга функциите на гастро – интестиналния тракт и нарушава храносмилането. Установено е, че синдромът засяга между 6 – 18% от световното население.  При някои хора IBS персистира през целия им живот и причинява тежък дискомфорт, докато при други проявленията са по – леки. Известно е, че състоянието може да се провокира както от неправилна диета, така и от силен стрес. Понижената активност на имунната система също е предпоставка за проявяване и / или обостряне на симптомите. Тъй като IBS се смята за нелечимо състояние, най – ефективният начин за овладяване на неразположението е спазването на подходяща диета и здравословен начин на живот.

В днешната статия ще поговорим повече за Синдрома на раздразненото черво и ще обсъдим ефективни методи за контролиране на състоянието.  

Същност и симптоми на IBS

Синдромът на дразнимото черво (СРЧ) се смята за хронично състояние с характерни симптоми, които се проявяват заедно и персиситират във времето. Според някои източници IBS е най – често срещаното функционално заболяване на гастро – интестиналния тракт. Синдромът засяга дебелото черво. Типично не причинява физиологични изменения в червото, но компрометира функциите му.

IBS може да се прояви във всяка възраст, включително и при деца, но е по – често срещано при хора от средна възраст. Данните сочат, че случаите на Синдром на дразнимото черво са два пъти повече при жените, отколкото при мъжете. Симптомите са различни по интензитет и продължителност при различните хора.

Симптоми

Симптомите на IBS могат лесно да бъдат сбъркани с моментно неразположение или друго заболяване. В много случаи състоянието се развива в дълъг период от време като проявленията постепенно се влошават. Точно затова диагностицирането на проблема е сравнително трудно и може да отнеме време. Характерни симптоми на IBS са:

Коремна болка

Това е най – отличителният симптом на IBS. Той се изразява в дискомфорт и болка в една или повече части на коремната област. Смята се, че болезнеността се дължи на повишена нервна чувствителност и изкривяване на сигналите, които червата и мозъка обменят. Това води до болезнено мускулно напрежение в храносмилателния тракт. В общия случай болката намалява или отминава напълно след изхождане.

Подуване и газове

IBS нарушава храносмилането и често води до повишено отделяне на газове в червата. Това причинява подуване и дискомфорт. Много пациенти споделят, че именно подуването е сред най – упоритите проявления на синдрома. Според данните, тези симптоми са по – характерни за жените, отколкото за мъжете и преобладават при пациенти с констипация.

Диария или запек

Промяната в честотата и вида на изхождането е задължителен компонент на IBS. Някои лекари категоризират синдрома според това дали причинява запек, диария или редуване на двете. Статистическата информация показва, че в 1/3 от случаите хората страдат от диария. Средната честота на изхождане при такива пациенти е 12 пъти седмично. Често в екскрементите има слуз.

Запекът, от друга страна, се проявява в почти 50% от всички случаи на IBS. Това се отдава на забавяне на процеса на дефекация в следствие на нарушена комуникация между червата и мозъка. Когато транзитното време на хранителните отпадъци е забавено, червата абсорбират повече течност и изхвърлянето на фекалиите става по – трудно. В допълнение, констипацията при IBS се съпровожда от умерена до силна болка, която отшумява след изхождане. За да е налице запек, пациентът трябва да се изхожда не повече от 3 пъти седмично.

 Редуването на запек и диария се среща при 20% от хората със СРЧ и е съпътствано от хронична повтаряща се болка в коремната област. При този тип IBS симптомите се проявяват значително по – често и интензитета им е по – голям.

Съпътстващи симптоми

Синдромът на дразнимото черво се свързва с влошено храносмилане и  непоносимост към определени храни. Всъщност, не е съвсем ясно дали в случая на IBS хранителните непоносимости са следствие или причина, но е ясно, че консумацията на определени храни обостря останалите симптоми. За съжаление няма универсален списък от храни, за които се знае, че провокират проявленията на СРЧ. По – скоро трябва да се наблюдават индивидуалните тригери. Други симптом, които се свързват със синдрома са хронична умора и нарушения в съня.

Данните от различни проучвания идентифицират разлики в степента на проявление и продължителността на симптомите при мъжете и жените. Според събраната информация, симптомите на IBS при нежния пол се обострят по време на месечния цикъл и отшумяват в менопаузата.

От какво се провокира развитието на IBS

Към момента конкретната причина за развитие на Синдрома на раздразненото черво все още не е напълно изяснена. Въпреки това учените са установили, че има някои фактори, които могат да бъдат предпоставка за поява на IBS. Според редица проучвания състоянието най – често може да бъде провокиране от свръхчувствителност на дебелото черво или рязко понижаване на имунитета. Възможно е чревната дразнимост да бъде индуцирана или влошена от нередовно изхождане и задържане на отпадъците в дебелото черво. В този случай чревното съдържимо започва да се разлага и може да има негативен ефект върху чревната мукоза. Знае се също, че инфекциозните болести могат да повлияят отрицателно върху бактериалния баланс в червата и това до доведе до раздразнението. Някои специалисти смятат, че за да се развие IBS трябва да са налице няколко от факторите, които го провокират. Освен това често се наблюдава връзка между СРЧ и някои заболявания, в това число дивертикулит, лактозна недостатъчност, лошо храносмилане (диспенсия), хранителна непоносимост и други.

Диагностициране и лечение

В общия случай диагностицирането на IBS е симптоматично. Това означава, че специалистът ще ви зададе редица въпроси относно хранителните ви навици и симптомите, които изпитвате и по този начин ще постави диагноза. Обикновено е нужно да изпитвате гореспоменатите симптоми поне 3 пъти месечно, в продължение на три месеца, за да се постави диагноза IBS. Друг начин за диагностициране на синдрома е фецес диагностиката.

След поставяне на диагнозата се пристъпва към изготвяне на лечебен план. Той трябва да отговаря на индивидуалните потребности на всеки пациент. Точно затова лекарят ви може да изиска от вас да си водите дневник, в който да отбелязвате кога и при какви условия се проявяват симптомите на IBS. Типично лечението се състои в промяна на диетата  и често се допълва от прием на хранителни добавки за подкрепа на храносмилателния тракт и балансиране на чревния микробиом.

Хранителен режим при IBS

Цели 70% от хората, страдащи от Синдром на раздразненото черво споделят, че има определени храни, които провокират симптомите. Според данните, много от тези храни съвпадат при различните пациенти. Лактозата и глутена са чести тригери на IBS. Както винаги, консумацията на полуфабрикати, пържено и мазно, храни с добавена захар, газирани напитки, транс мазнини не се препоръчва.

При запек е добре да се приемат повече фибри и течности и да се избягват сухите храни, тестените изделия, захарта. Добре е да се ограничи консумацията на млечни продукти. В случай на диария трябва да се избягват храните, които дразнят стомаха. Препоръчително е плодовете да се белят. Съдържащите се в корите им фибри имат разхлабващ ефект.

Приемът на пробиотици е още една стъпка към балансиране на стомашно – чревната дейност. Floten е първокласна хранителна добавка, която съдържа 10 микробиологични култури за възстановяване на чревната микрофлора. Суплемента има многостранно въздействие и доказан ефект. Приемът на Floten действа благоприятно при различни гастро – интестинални неразположения, в това число Синдром на раздразненото черво. Високоефективната формула на добавката се усвоява оптимално от организма и предоставя множество ползи:

 • Подобрено храносмилане
 • Детоксикация на дебелото черво
 • По – добра имунна функция
 • Оптимално усвояване на хранителни вещества
 • Добра перисталтика

Floten / Флотен – синбиотик 20 капсули

Original price was: 30.99 лв..Current price is: 24.79 лв..
Floten® е първокласен синбиотик с множество ползи за човешкия организъм. Мощната формула съдържа 10 полезни бактериални щама, които възстановяват чревната микрофлора и балансират функциите на стомашно – чревния тракт. Високата бионаличност и специалната технология на добиване на синбиотичния комплекс гарантира оптималната усвояемост на продукта.

IBS е упорито състояние, което причинява редица неразположения. Въпреки това, много хора по света овладяват проблема и се наслаждават на пълноценен живот със спазване на подходяща диета, пълноценна почивка и редуциране на стреса!

3 thoughts on “Най – важното за синдрома на раздразненото черво (IBS)

 1. Анатоли Неделчев каза:

  Привет! От къде мога да закупя добавката Floten?Виждам, че при вас е изчерпана.
  Благодаря

  1. Team Pro каза:

   Привет! Вече е наличен.

 2. Иван каза:

  Използването на изкуствени пробиотици, може да влоши състоянието на червата. Опитайте с две лъжици домашно кисело мляко и две лъжици пшенични или ечемични трици, разбъркани на айрян. Това се изпива на гладно о веднага ще усетите положителният ефект.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *