Здравни съвети

Пробиотиците – комплексна грижа за цялото тяло

Пробиотиците – комплексна грижа за цялото тяло

„За живот“! Именно това е главната функция на пробиотиците – да подсилват жизнените сили на организма като поддържат оптималното състояние на чревната микробиота. Невидими с просто око, миниатюрните микроорганизми, които наричаме полезни бактерии изпълняват редица функции в човешкия организъм, в т.ч. подобряване на храносмилането, подсилване на имунитета, насърчаване на  психичното здраве, положително въздействие върху кожата.

Кратка история на пробиотиците

Първите научни анализи относно приемът на полезни бактерии и въздействието им върху здравето се появяват преди повече от 100 години. Нобеловият лауреат Е. Мечников, пионер в изследването на ефекта от употребата на пробиотици, идентифицира връзка между  консумацията на кисело мляко и продължителността на живота при някои българи. Преди руският учен да изгради хипотезата си, че полезните микроорганизми са причина за дълголетие, през 1905 г. д-р Стамен Григоров открива, че именно бактериалният щам „Lactobacillus bulgaricus“ е причина за подквасване на прочутото българско кисело мляко.

В действителност, ферментиралите храни и напитки (които са естествено богати на пробиотици) са добре познати във всички култури по света от стотици години. Въпреки това, в научната литература терминът „пробиотик“ е въведен  едва през 1953 г. Немският учен Вернер Колат го използва като нарицателно за благотворните микроорганизми, които имат есенциална роля в развитието на живота и поддържането на оптимално здраве.За почти 120 години специализирани изследвания, пробиотиците многократно доказват незаменимите си ползи за човешкия организъм. Те са мощно общоукрепващо средство и пръв помощник в терапията на множество здравословни състояния.

Как работят пробиотиците

Пробиотиците се съдържат в храни и хранителни добавки, които изобилстват от един или повече щама полезни бактерии. Тези пробиотични щамове са подобни на бактериите, които обитават стомашно – чревния тракт, устната кухина и влагалището при жените. Естествено находящите се в тялото благотворни микроорганизми подобряват имунния отговор на организма в случай на попаднали патогенни организми.

В допълнение към полезните бактерии, обаче, в организма пребивават и лоши микроорганизми. Ако имунната система бъде компрометирана поради някаква причина и лошите бактерии започнат да вземат превес, тогава в тялото започват да се развиват болестотворни процеси и здравословното състояние се влошава. Поддържането на оптимален баланс между добрите и лошите бактерии е задължително условие за крепко здраве и виталност. В наши дни, обаче, здравият микробиом е все по – рядко явление.

Фактори като обездвижване, лоши хранителни навици, замърсена околна среда, повишен прием на медикаменти, особено антибиотици, прекомерна консумация на алкохол и тютюневи изделия са основна причина за нарушения в състоянието на чревната микробиота. Именно поради тази причина специалистите препоръчват прием на пробиотични храни и хранителни добавки. Редовната консумация на продукти, изобилстващи от пробиотични щамове е полезен начин да поддържате баланса в тялото си и да се радвате на здраво тяло.

Пробиотици в подкрепа на храносмилателната система

Най – голяма концентрация на полезни бактерии има в стомаха. Не случайно най – известният медик на Античността, Хипократ, е заявил, че именно стомахът е мястото, от което произтичат всички болести. Макар преди две хилядолетия и половина бащата на медицината да не е бил наясно с всички механизми, по които полезните бактерии функционират, той със сигурност е бил прав в твърдението си.

Днес знаем, че добрите микроорганизми подпомагат усвояването на нутриенти, включително лактоза, успокояват подуването и редуцират газовете, спомагат възстановяването на чревната лигавица, асистират производството на някои витамини. Установено е, че пробиотиците са ефективни при:

 • Запек
 • Диария
 • Синдром на дразнимото черво (IBS)
 • Лактозна непоносимост
 • Синдром на дразнимото черво (IBD)
 • Метеоризъм

Пробиотици за повишен имунитет

Може би се чудите каква е връзката между имунната система и пробиотиците, след като основна част от тях живеят в стомаха. Истината е, че цели 80% от имунната система е разположена именно в стомаха. По специално, тук става въпрос за т.нар. пластири на Пайер – натрупвания на лимфоидна тъкан, разполагащи се по стената на тънките черва. Именно там се образуват по – голямата част от антителата, които се борят с патогените.

Приетите чрез храната или суплементите пробиотици подобряват имунния отговор като си взаимодействат с имунната система. Те действат като своеобразен треньор, който учи организма да възпроизвежда реакция само към патогенните клетки, представляващи реална заплаха за здравето. По този начин защитната система  става по – устойчива и реагира адекватно  на агресорите. Понижава се и вероятността от развитие на настинка и грип от сезонен характер.

Пробиотици за красива кожа

Първите индикации на микробен дисбаланс най – често се отразяват именно върху кожата. В дългосрочен план липсата на полезни бактерии може да предизвика развитие на редица кожни заболявания, включително акне, екзема, петна, възпаления. Не случайно през последните години голяма част от лидерите в козметичната индустрия създават цели серии, в които влагат пробитоци и пребиотици. Освен че могат да се прилагат външно, пробиотиците под формата на хранителни добавки доказано подобрява външния вид и помага в превенцията и лечението на повечето кожни заболявания.

Пробиотици за стабилна психика

Може би сте попадали на твърдението, че стомахът е вторият мозък в човешкото тяло. Колкото и странно да ви звучи, мозъкът и стомахът действително споделят тясна връзка. Комуникационната ос между тези два витални органа се обулсавя от т.нар. вагус нерв, по който те си предават сигнали от биохимичен характер. Ако се замислите, веднага ще откриете примери за неразривната връзка между мозъка и стомаха.

Така например, когато сме под голямо напрежение, това веднага се отразява на храносмилателната система и затруднява дейността ѝ. Навярно всеки е изпадал в  стресова ситуация, в която стомахът му „се е свивал на топка“. Точно както сигналите от мозъка влияят на стомаха, процесите в гастроинтестиналния тракт имат пряко отношение към психо – емоционалното състояние.

Всъщност, значително количество от химикалите, влияещи на настроението (вкл. допамин и серотонин) се синтезират именно в храносмилателната система. Тоест, всичко, което влиза в тялото чрез продуктите които приемаме, може да окаже директно влияние върху дейността на мозъка. Солидно количество научни изследвания са доказали, че пробиотичната терапия оказва благоприятен ефект при безпокойство, меланхолия, депресивни състояние, както и за повишаване на концентрацията, фокуса и мотивацията.

Floten® за здраве и виталност

Както вече споменахме, в динамичното съвременно ежедневие често се налага да прибягваме до хранителни добавки, за да си набавим необходимите нутриенти. За да сте сигурни, че приемате най – добрият пробиотичен суплемент е необходимо да обърнете внимание на съдържащите се бактериални щамове.

Високата бионаличност и отлична усвояеост на Floten® го правят предпочитан избор в грижата за стомашно – чревния тракт. Мощната формула на добавката съдържа цели десет пробиотична щама, специално подбрани да осигурят оптимална грижа за храносмилателната система и да балансират чревната микробиота.

 Floten® доказано облекчава симптомите на различни гастроинтестинални инфекции, диария, подуване, газове, лактозна непоносимост, синдром на дразнимото черво, колит, дисбактериоза. Суплементът:

 • Спомага пречистването на дебелото черво
 • Насърчава усвояването на нутриенти
 • Подобрява защитните сили на организма
 • Стимулира перисталтиката и храносмилането
 • Възстановява баланса в чревната микрофлора

Ежедневната грижа за здравето е най – добрата защита срещу патогенните микроорганизми и вредните влияния от околната среда!

Floten / Флотен – синбиотик 20 капсули

30.99 лв.
Floten® е първокласен синбиотик с множество ползи за човешкия организъм. Мощната формула съдържа 10 полезни бактериални щама, които възстановяват чревната микрофлора и балансират функциите на стомашно – чревния тракт. Високата бионаличност и специалната технология на добиване на синбиотичния комплекс гарантира оптималната усвояемост на продукта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *