Заболявания

Ежедневни навици, с които несъзнателно увреждаме зрението си

Ежедневни навици, с които несъзнателно увреждаме зрението си

Съществуват множество красиви цитати за очите. От „огледало на душата“ до „прозорец към света“, очите са сетивният орган, чрез който получаваме най – много информация за света около нас. Всъщност, приблизително 80% от сведенията за заобикалящата ни среда добиваме благодарение на зрението си. Само един поглед ни е достатъчен да натрупаме повече впечатления относно дадена ситуация или човек, отколкото бихме придобили с четене на десетки книги. Защо тогава толкова много от нас се сещат за здравето на очите си едва когато бъде компрометирано!?

В наши дни факторите, които влияят негативно на зрението са много. Разбира се, на първо място се класира прекомерното взиране в екрана на компютъра/ телефона, но има и много други навици, с които компрометираме зрението си, понякога без дори да си даваме сметка. Комбинацията от неблагоприятни фактори на околната среда (насищане на въздуха с прахови частици, силно UV лъчение, индустриални замърсители),  лоши хранителни навици и нередовна грижа за очите, зрението е подложено на голям брой агресори. В дългосрочен план това може сериозно да компрометира зрителната способност и да затрудни ежедневието.

Навици, които увреждат зрението

Както вече споменахме, има голям брой фактори на околната среда, които имат негативен ефект върху здравето на очите и допринасят за влошаването на зрението. В същото време, обаче, има и неща, които самите ние сме свикнали да правим в ежедневието, които значително могат да компрометират очното състояние. Вярно е, че няма как да променим екзогенните фактори, но със сигурност можем да използваме адекватна протекция и да се откажем от привичките, които компрометират зрението ни. Ето и едни от най – често срещаните навици, които могат да увредят очите.

Продължително взиране в екран

За съвременните хора и почти фантастично да прекарат деня си без да използват някакъв вид електронно устройство. Докато за някои това е начин за развличане и забавление, за други вр е пряко свързано със служебните им задължения или процеса на обучение. И в двата случая прекомерното взиране в екрана доказано компрометира очните структури и може да доведе до дългосрочно увреждане на зрението.

Когато се взираме в екрана за дълъг период от време често не съзнаваме, че това натоварва очите изключително много. От една страна очните мускули се претоварват от бързо сменящите се картини. От друга страна продължителното взиране води до сухота и дразнение на очите. В допълнение, ниското качество на екрана и бавното обновяване на изображенията, които виждаме, причиняват главоболие и уморяват очите.

Още повече, постъпващата в очите синя светлина дразни ретината и уврежда нейните клетки (пръчици  и колбички). Основната функция на ретината е да преобразува постъпваща в окото светлина в невронни сигнали, които в последствие мозъкът обработва и си изгражда образ за видяното. Увреждането на пръчиците и колбичките, които съставляват ретината, влошава зрението и дори може да доведе до слепота.

Не на последно място, дългото стоене пред екран на каквото и да е електронно устройство повишава нивата на електромагнита радиация. Освен всичко друго, електромагнитното облъчване повишава нивата на свободни радикали и може да доведе до оксидативен стрес. както може би знаете, оксидативният стрес е предпоставка и съпътстващ фактор в развитието и обострянето на множество здравословни състояния, в т.ч. и очни заболявания.

Излагане на UV лъчение без защита

Принципът, по който ултравиолетовата светлина от слънцето може да увреди очите е същият, като този при продължителното взиране в екран на електронно устройство. И тук ярката светлина от видимия и невидимия спектър дразни ретината и влошава здравето на светлочувствителните ретинални клетки. Освен през лятото, слънчевата светлина може да окаже негативен ефект и през зимата. Снежната покривка в зимните месеци има много голяма отразителна способност, която изпраща слънчевата светлина директно към очите. Навярно и вие сте били заслепени от ярката  светлина в слънчев зимен ден.

По сходен начин нощното шофиране оказва неблагоприятно въздействие върху очите. Може би ви е известно, че зениците се разширяват в затъмнена среда. В състояние на почти пълен мрак, появяващите се насреща фарове изпращат ярък лъч светлина, която шокира светлочувствителните клетки и често води до заслепяване. Освен че крие опасност от предизвикване на ПТП, насрещните фарове в тъмното могат да увредят зрението.

Търкане на очите

Вероятно всеки човек търка очите си в един или друг момент. Най – често извършваме това, защото очите ни сърбят или когато в тях навлезе чуждо тяло. При някои, обаче, търкането на очите прераства в почти постоянно действие. При всички случаи търкането е вредно за очите.

Тънката ципа, която покрива вътрешната страна на клепачите и видимата част на очната ябълка се нарича конюктива. Тази нежна лигавица е прозрачна и се грижи за основното овлажняване на окото, посредством секретиране на сълзи. Когато в окото постъпи чуждо тяло, обикновено кюктивата започва да сълзи, за да изчисти очната повърхност от замърсителя. Освен това тази гладка ципа подпомага движението на очната ябълка и предпазва очите от развитие на инфекции.

Когато ние започнем да търкаме очите си в стремежа си да облекчим дразненето, това може да увреди структурата на конюктивата и да наруши функциите ѝ. Освен конюктивата, търкането може да нарани и роговицата. Тази най – външна обвивка на окото е особено чувствителна. Тя се грижи за пропускането на светлина в окото и за фокусирането на образа. Според експертите, търкането на очите може да наруши тъканта и да прерасне в кератоконус – деформиране и изтъняване на роговицата. Като резултат може да се развие късогледство и/или астигматизъм.

Спане с непочистен грим

Голяма част от дамите ежедневно използват грим. Докато това носи естетическа красота и подчертава красотата, заспиването с цветната козметика върху лицето може да бъде пагубно за здравето на кожата и очите. Освен че запушва порите и е предпоставка за развитие на инфекции, гримът задържа всякакви бактерии, с които сме били в контакт през деня.

Непочистените спирала, очна линия, сенки дразнят очите и предизвикват възпаления. В допълнение, всеки път когато сте прекалено уморени, за да станете и да почистите грима сте под заплаха от запушване на слъзните канали. Навлезлите в отворчетата на слъзните канали нечистотии могат да ги запушат и да причинят сериозна инфекция. Още повече, твърдите частици, които навлизат в окото по време на сън могат да нарушат структурата на конюктивата и роговицата.

Как да предпазим очите и зрението си

За да минимизирате вероятността от развитие на възпаление и инфекция и да предотвратите потенциални очни болести е добра идея да се придържате към някои полезни навици:

  • Винаги почиствайте грима си преди лягане
  • Премахвайте лещите преди сън
  • Носете висококачествени очила за слънчева защита, добавете и шапка с голяма периферия през летните месеци
  • Осигурете си първокласна защита от синята светлина
  • Ограничете до минимум времето пред екрана
  • Хранете се здравословно
  • Приемайте достатъчно вода и течности
  • Спортувайте редовно
  • Откажете се от тютюнопушенето и консумацията на алкохол
  • Редовно преглеждайте очите си

Освен съблюдаването на тези привички, можете да подсилите здравето на очите си чрез прием на подходящи хранителни добавки. Visolor® е първокласен суплемент, който се грижи за очите и действа благоприятно при глаукома, катаракта, компютърна астенопия, макулна дегенрация. Балансираната формула на Visolor® подобрява зрението, предпазва очите от вредното влияние на свободните радикали и насърчава кръвоснабдяването им, ограничава вредата от UV лъчите. В случай, че вече усещате дразнене или нарушения в зрението си непременно се консултирайте със специалист!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *