Здравни съвети

Най-добрите хранителни добавки при акне, част 2

Акне

Във втората част на нашата статия ще продължим с разглеждането на ключови хранителни добавки, с които можем да подпомогнем здравето на кожата си и да се справим ефективно с акнето. Фокусът ни ще бъде върху колагена и други важни съставки, които играят важна роля в поддържането на баланса, структурата и хидратацията на кожата.

Колаген

Колагенът е най-разпространеният протеин в човешкото тяло. 80% от кожата ви се състои от този жизненоважен протеин. С напредване на възрастта съдържанието на колаген в кожата намалява с 1% всяка година. Този спад на колагена е причината, поради която еластичността на кожата ви намалява и започвате да наблюдавате бръчки и други признаци на стареене. Кожата ви започва да губи своя блясък и тонус с напредването на възрастта поради разграждането на колагена и увреждането на свободните радикали.

Колагенът днес е широко признат като високоефективен вариант за лечение на старееща кожа – но също така е и критичен компонент при лечението на различни възпаления по кожата, включително акне. 

Нека да разгледаме по-подробно как колагенът помага при лечението на акне:

Намалява белезите от акне

Бактериите, които причиняват акне, могат да увредят кожната тъкан и да отслабят структурата на клетките в долните слоеве на кожата. Колагенът е необходим за възстановяване и укрепване на тази структурна матрица. Освен това, ако имате пъпка, тя трябва да заздравее както всяка друга рана или раздразнение по кожата  – колагенът играе важна роля в този процес.

Единственото нещо, което е по-неприятно от справянето с пъпките, е белегът, който остава след тях. Белезите от акне са постоянни вдлъбнатини, причинени от увреждането на колагена в кожата. Кистозното акне, което обикновено се характеризира с инфекция, която възниква в най-дълбокия слой на кожата, унищожава кожните клетки около зоната на инфекция, което води до най-дълбоките белези от акне.

Колагенът е здрав протеин, подобен на фибри, който стимулира клетъчната миграция и допринася за развитието на нова тъкан. Колагенът може да помогне за осигуряване на незабавно подобрение на белезите чрез заместване на изгубения обем на кожната тъкан. Когато кожата ви е наранена, фибробластите произвеждат колаген, за да запълнят и затворят раните. Включването на колагенова добавка в обичайната ви рутина може да помогне за ускоряване на образуването на колаген и възстановяването на кожата без поява на белези от акне. 

Съдържа противовъзпалителни аминокиселини

Колагенът се състои от 19 аминокиселини, сред които са глицин, пролин, лизин и хидроксипролин. Лизинът и глицинът имат силни противовъзпалителни ефекти, които могат да помогнат за намаляване на симптомите на възпалително акне, включително зачервяване, чувствителност и подуване. Като допълнителен бонус, тези аминокиселини в колагена могат да помогнат за подобряване на мускулната сила, да насърчат здравето на червата и да намалят болките в ставите!

Хидратира и укрепва кожата

Колагенът играе ключова роля за здравето на кожата, предоставяйки й структура и стабилност. Този протеин е отговорен за гладкостта на кожата, следователно увеличаването на колагена чрез храни, козметични продукти и добавки може да помогне да се изглади неравният тен и текстура, свързани с акне. Освен това, колагенът подобрява хидратацията на кожата, предпазвайки я от изсушаване и спомагайки за балансирането на производството на мазнини и намаляване на възпаленията.

Други добавки, които действат против акне

По-долу са изброени някои добавки, които също могат да помогнат за подобряване или предотвратяване на появата на акне или намаляване на белезите от акне.

 • Омега-3 мастни киселини: Приемът на рибено масло е свързан с подобряване на общата тежест на състоянието, особено при хора с умерено до тежко акне.
 • Селен: Селенът регулира производството на себум и има противовъзпалителни свойства.
 • Витамин D: Установено е, че хората с кистозно акне, които имат ниски нива на витамин D и са изложени на риск от развитие на по-тежки симптоми на това заболяване. 
 • Витамин C: Витамин C действа противовъзпалително и може да помогне за намаляване на зачервяването и подуването, свързани с акне. Витамин С неутрализира белезите от акне като увеличава синтеза на колаген – протеин, който изгражда структурата на кожата и играе ключова роля за нейната регенерация.  
 • Витамин Е: Витамин Е е антиоксидант и има противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за подобряване на състоянието при възпалително акне.
 • Масло от чаено дърво: Маслото от чаено дърво е ефективно в лечението на акне благодарение на своите противовъзпалителни и антибактериални свойства. Изследвания показват, че редовната употреба на този продукт може значително да подобри състоянието на кожата при леко до умерено акне, без сериозни странични ефекти.

В заключение

Акнето може да се повлияе успешно от различни хранителни добавки и локални средства, независимо дали е леко, умерено или тежко. Докато витамин А, цинкът и маслото от чаено дърво са добавки, които подобряват състоянието при акне, много други средства могат да предотвратят неговата поява. Въпреки това, процесът на избор на най-подходящия продукт за конкретните нужди на кожата и типа на акнето ви може да изисква време и търпение.

Източници:

 1. Al-Niaimi F, Chiang NYZ. Topical Vitamin C and the Skin: Mechanisms of Action and Clinical Applications. J Clin Aesthet Dermatol. 2017;10(7):14-17.
 2. Al-Shobaili HA. Oxidants and anti-oxidants status in acne vulgaris patients with varying severity. Ann Clin Lab Sci. 2014;44(2):202-207.
 3. Chan H, Chan G, Santos J, Dee K, Co JK. A randomized, double-blind, placebo-controlled trial to determine the efficacy and safety of lactoferrin with vitamin E and zinc as an oral therapy for mild to moderate acne vulgaris. Int J Dermatol. 2017;56(6):686-690. doi:10.1111/ijd.13607
 4. Cook M, Perche P, Feldman S. Oral Vitamin A for Acne Management: A Possible Substitute for Isotretinoin. J Drugs Dermatol. 2022;21(6):683-686. doi:10.36849/JDD.6781
 5. Decker A, Graber EM. Over-the-counter Acne Treatments: A Review. J Clin Aesthet Dermatol. 2012;5(5):32-40.
 6. El-Akawi Z, Abdel-Latif N, Abdul-Razzak K. Does the plasma level of vitamins A and E affect acne condition? Clin Exp Dermatol. 2006;31(3):430-434. doi:10.1111/j.1365-2230.2006.02106.x
 7. Hasamoh Y, Thadanipon K, Juntongjin P. Association between Vitamin D Level and Acne, and Correlation with Disease Severity: A Meta-Analysis. Dermatology. 2022;238(3):404-411. doi:10.1159/000517514
 8. Khayef G, Young J, Burns-Whitmore B, Spalding T. Effects of fish oil supplementation on inflammatory acne. Lipids Health Dis. 2012;11:165. Published 2012 Dec 3. doi:10.1186/1476-511X-11-165
 9. Kotori MG. Low-dose Vitamin „A“ Tablets-treatment of Acne Vulgaris. Med Arch. 2015;69(1):28-30. doi:10.5455/medarh.2015.69.28-30
 10. Lim SK, Ha JM, Lee YH, et al. Comparison of Vitamin D Levels in Patients with and without Acne: A Case-Control Study Combined with a Randomized Controlled Trial. PLoS One. 2016;11(8):e0161162. Published 2016 Aug 25. doi:10.1371/journal.pone.0161162

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *