Здравни съвети

9 невероятни ползи за здравето от приема на цинк (1)

Цинк

Цинкът е изключително важен микроелемент, който се среща във всяка клетка в човешкото тяло. Неговата роля е основна, тъй като участва в функционирането на над 200 различни видове ензими. Ензимите използват цинка за създаването на множество важни химични съединения и структурни компоненти, които са от съществено значение за правилното функциониране на организма. Ако даден ензим не получи необходимото количество цинк, той не може да изпълнява своята функция ефективно. Ниските нива на цинк в организма могат да се отразят върху всички органи и системи в тялото. Цинкът е важен и за правилното функциониране на различни хормони в човешкото тяло, включително инсулина, хормона на растежа и половите хормони като тестостерон и естроген.

Здравословните нива на цинк са от решаващо значение за нашето общо благосъстояние. Този минерал подпомага:

 • работата на имунната система, 
 • зарастването на рани, 
 • функциите на мозъка и сетивата, 
 • здравето на нашата кожа.

Въпреки че тежкият дефицит на цинк е рядък в развитите страни, се счита, че много хора по света имат лек дефицит от цинк. Той е особено често срещан при бебетата и по-възрастните хора. Този дефицит може да се дължи на намаления прием на цинк или на увеличената му употреба от тялото. Изследванията показват, че средният прием на цинк често е само от 47% до 67% от препоръчителното дневно количество.

Дефицитът на цинк може да се прояви чрез различни симптоми като:

 • депресия, 
 • инфекции, 
 • нарушено усещане за вкус и обоняние, 
 • различни кожни проблеми като акне,
 • бавно заздравяване на рани. 

Другите физически симптоми, които често се свързват с ниските нива на цинк, включват затруднено нощно виждане, забавен растеж и развитие при децата, атрофия на тестисите, бял налеп на езика и неприятен дъх.

Какви са ползите за здравето от приема на цинк?

Цинкът играе важна роля за поддържането на цялостното здраве и неговото значение не може да бъде пренебрегнато. Предвид широкия спектър от функции, които цинкът изпълнява в нашето тяло, трябва да се отделя специално внимание на оптималният му прием чрез хранителни продукти или добавки.

 1. Акне и други кожни проблеми

Цинкът е от съществено значение за структурата и здравето на кожата, косата и ноктите. Научно е доказано, че добавките с цинк предоставят значителни ползи, тъй като укрепват ноктите, подпомагат растежа на косата и поддържат хидратацията на кожата.

Цинкът е особено полезен при дерматологични проблеми като акне, тъй като има благотворен ефект както върху производството на себум (мазнини), така и върху хормоналния метаболизъм. Ниските нива на цинк често се срещат при младежи и могат да бъдат предразполагащ фактор при акне. 

Цинкът също така е показал ползи при заздравяването на рани. Този ефект е изключително важен за хора с диабет, тъй като те са подложени на риск от бавно зарастване на рани и последващи инфекции. Това също важи за хората, които имат склонност към циреи (възпалителни участъци на кожата) и фоликулит (възпаление кожата около косъма).

 1. Мозъчна функция, качество на съня и настроение

Дефицитът на цинк може да предизвика значителни промени в химията на мозъка и да доведе до депресия и нарушена умствена функция. Този дефицит е често срещан хранителен недостиг както при децата, така и при по-възрастните хора. Смята се, че той е ключов фактор за развитието на лоша умствена функция, слаба памет и депресивно настроение в тези възрастови групи. Клиничните изследвания, прилагащи прием на добавки с цинк показват положителни ефекти за подобряване както на настроението, така и на различни аспекти на умствената функция при деца и възрастни. Дефицитът на цинк се среща често и в определени региони на света, като например Близкия изток. 

Приемът на хранителни добавки, съдържащи цинк може да доведе до подобряване на настроението и на биологичния маркер за образуване на нови мозъчни клетки.

Ползите от цинка за подобряване на настроението отчасти се дължат и на  способността му да подобрява качеството на съня. 

 1. Настинки и респираторни инфекции

Цинкът играе изключително важна роля в почти всеки аспект на нашата имунна функция и затова се счита за нейн „пазач“. Добавянето на цинк в нашата диета има способността да обърне слабия имунен отговор, особено характерен за стареенето, когато имунитетът ни става по-слаб. Този благоприятен ефект може да бъде свързан с възстановяването на нивата на тимулин – хормон, който се произвежда от тимусната жлеза. С напредване на възрастта нивата на тимулин и други имуностимулиращи хормони на тимуса намаляват. Този спад в хормоните може да доведе до нарушена имунна функция и по-голям риск от инфекции. Чрез възстановяване на нивата на тимулин, добавките с цинк могат значително да подобрят нашата имунна функция.

Цинкът обаче не само подпомага имунната ни система чрез възстановяване на хормоните, но също така притежава директна антивирусна активност. Този антивирусен ефект включва борба срещу различни вируси, които често предизвикват обикновени настинки. Използването на цинкови добавки, особено под формата на таблетки за смучене, е ценен подход по време на настинка. 

 1. Диабет и контрол на кръвната захар

Цинкът играе важна роля в регулацията на метаболизма на инсулина в нашето тяло. Този минерал участва във всички основни аспекти на процеса: синтеза, секрецията и използването на инсулин. За съжаление, дефицитът на цинк е често срещан при лица с диабет, което може да има сериозни последици за управлението на болестта.

Инсулинът, ключов хормон за регулирането на нивата на кръвната захар, изисква наличие на достатъчно цинк, за да функционира ефективно. Когато нивата на цинк са намалени, инсулинът не може да изпълни своите задачи правилно, което може да доведе до увеличение на нивата на кръвната захар. Приемът на цинк може значително да подобри чувствителността към инсулин при лицата с преддиабет или диабет. 

В допълнение към ролята си в регулацията на кръвната захар, цинкът играе и други важни роли при лицата с диабет. Той е важен за правилното зарастване на рани и за функционирането на имунната система, което става особено критично при лицата с диабет, които са подложени на по-голям риск от инфекции.

 1. Мъжка полова функция

Цинкът е ключов фактор в поддържането на мъжката сексуална функция. Той участва в множество аспекти на този процес, което го прави критичен за здравето на мъжете. Да разгледаме по-подробно как цинкът влияе на мъжката сексуална функция:

 • Хормонален метаболизъм: Цинкът има ключова роля в регулирането на хормоналния метаболизъм в организма. Това включва и контрола на нивата на тестостерон – основния мъжки полов хормон. Недостигът на цинк може да доведе до намаляване на нивата на тестостерон, което в крайна сметка може да навреди на мъжката сексуална функция.
 • Образуване на сперматозоиди: За успешната репродукция е от съществено значение образуването на зрели и здрави сперматозоиди. Цинкът участва активно в този процес и помага за образуването на качествени сперматозоиди.
 • Подвижност на сперматозоидите: Подвижността на сперматозоидите е от ключово значение за успешната репродукция. Цинкът играе важна роля в поддържането на подвижността на сперматозоидите, което е от съществено значение за тяхното достигане до яйцеклетката.

Дефицитът на цинк може да има сериозни последици за мъжката сексуална функция. Сред тях са понижени нива на тестостерон и намален брой и подвижност на сперматозоидите. Някои изследвания показват, че нивата на цинк са обикновено значително по-ниски при мъже с понижен брой сперматозоиди. Добавките с цинк могат да подобрят броя и подвижността на сперматозоидите. Този ефект е особено забележителен при мъже с ниски нива на тестостерон.

Следва продължение…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *