Здравни съвети

Ползите за здравето от приема на Уридин Монофосфат

Уридин моносолфат

Уридин е компонент на РНК, който може да подобри мозъчната функция, да облекчи депресията и нервната болка и да защити сърцето. Изследванията показват, че може да укрепи и преструктурира мозъчните синапси, подобрявайки способността за учене и паметта.

Чували ли сте за ДНК — малката двойна спирала, която кодира всички ваши гени, но чували ли сте за нейната сродна молекула: РНК? Там, където ДНК съхранява вашата генетична информация, РНК (което е съкращение от рибонуклеинова киселина) я превежда в протеини. За тази цел РНК използва рибонуклеотид, наречен уридин, за да транслира ДНК кода. Освен ролята си в РНК, уридинът помага на тялото да разгражда захарта за производство на енергия. Той играе голяма роля в мозъчната и когнитивната функция. При възрастните хора черният дроб произвежда уридин под формата на уридин монофосфат (UMP) и го секретира в кръвта. Уридинът може да съществува и като уридинтрифосфат или уридин-5′-монофосфат.

Сред здравословните ползи на уридин са:

 • Може да подобри когнитивната функция
 • Може да намали нервната болка
 • Може да защити митохондриите
 • Може да подобри симптомите на белодробни заболявания
 • Може да помогне при депресия и биполярно разстройство
 • Може да подобри качеството на съня

Уридин-5’-монофосфатът е естествено съединение и може да се приема под формата на хранителна добавка. Той поддържа когнитивните функции, синаптичните връзки между невроните, съня, функционирането на допамина и други. 

Тъй като може да премине кръвно-мозъчната бариера, уридин участва в няколко важни процеса в мозъка и нервната система, включително поддържане на мастните мембрани на клетките и създаване на връзки между невроните. Това химично съединение се свързва с рецептори в мозъка, наречени P2Y2, P2Y4, P2Y6 и P2Y14.

Кои са хранителните източници на уридин?

Уридин присъства в различни растения и също така се намира в големи количества в майчината кърма.

Хранителните източници на уридин включват:

 • домати, 
 • гъби, 
 • броколи, 
 • овесени ядки, 
 • свински и говежди черен дроб, 
 • бирена мая. 

Уридинът се намира и в захарното цвекло, ядките и рибата. Когато се консумира, уридинът се абсорбира през стомашно-чревния тракт. Добавянето на холин и рибено масло към консумацията на уридин увеличава неговото усвояване от организма.

Консумацията на богати на РНК храни може да доведе до високи нива на пурини (аденозин и гуанозин) в кръвта. Известно е, че високите нива на пурини увеличават производството на пикочна киселина и могат да доведат до състояния като подагра. Умерената консумация на продукти, съдържащи РНК, като например мая, в количества около 5 грама на ден, може да предостави необходимия уридин, без да предизвиква значителни странични ефекти.

Ползите за здравето от приема на Уридин Монофосфат

 1. Подпомага когнитивните способности и съня

Уридин монофосфат (UMP) е свързан с подобряването на когнитивните способности и мозъчната функция. Доказано е, че уридин работи синергично с други хранителни съставки, като докозахексаенова киселина (DHA) и холин, за да подобри когнитивните процеси и мозъчната функция.

Уридинът присъства естествено в кърмата и играе важна роля в подпомагането на съня не само при бебетата, но и при възрастните хора. Този нуклеотид играе ключова роля в развитието на мозъка на бебетата и подпомагането на ритъма на съня.

В черния дроб на възрастните се произвежда уридин под формата на уридин монофосфат (UMP) и този процес оказва влияние върху съня. Уридинът работи като невромодулатор, който стимулира мозъчната активност и циркадианния ритъм, което е важно за установяването на цикъла на съня при възрастните. Той може да насърчи релаксацията и да помогне за възстановяването на физическата и умствена ефективност.

 1. Подобрява паметта

Продължителната употреба на уридин показва положително въздействие върху паметта. Установено е, че той подобрява както вербалната, така и логическата памет при хората. Доказано е също, че уридинът помага за забавяне на симптомите на болестта на Алцхаймер, тъй като той стимулира образуването на синапси в мозъка. Проучване, проведено върху плъхове, показва подобрение в уменията за учене и оптимизиране на паметта. 

 1. Намалява възпалението

Проучване, проведено върху пациенти, страдащи от синдром на карпалния тунел, показа обещаващи резултати за намаляване на общата болка, която е характерна за това състояние. Доказателствата от клиничните проучвания показват, че когато уридинът се комбинира с витамин В12 и фолиева киселина, той може драстично да намали болката, свързана с периферната невропатия. Също така успешно намалява броя на засегнатите области. Тези ефекти са потвърдени от множество други опити и проучвания, които разглеждат състояния, включително синдром на карпалния тунел и диабетна невропатия. Тъй като уридинът винаги е бил използван в комбинация по време на това изследване, науката все още не е в състояние да каже категорично дали сам по себе си има достатъчно въздействие върху тези състояния.

Приемът на уридин също намалява и облекчава възпалението и симптомите на белодробна фиброза при мишки. Той действа чрез намаляване на провъзпалителните цитокини. Тестовете, направени върху човешки белодробни клетки, също потвърждават тези открития и показват, че уридинът има противовъзпалителни свойства.

 1. Защитава сърцето

Уридинът изглежда да играе важна роля в защитата на сърцето и подобряването на сърдечната функция, тъй като насърчава кръвоснабдяването и ритъма на сърцето. Изследвания, проведени върху плъхове, показват, че уридинът е способен ефективно да нормализира сърдечния ритъм. Този процес е от решаващо значение за поддържането на нормалната функция на сърцето и предотвратяване на сърдечни проблеми. Уридинът има способността да намалява високото кръвно налягане. Този ефект се постига чрез увеличаване на притока на кръв в кръвоносните съдове, което подпомага релаксацията на съдовете и следователно намалява налягането в тях. Този механизъм е важен за предотвратяване на хипертония и други сърдечно-съдови проблеми.

 1. Благоприятен ефект при депресия и биполярно разстройство

Има обширни научни изследвания, които се фокусират върху ефектите на уридин в контекста на психичното здраве – при състояния като депресията и биполярното разстройство. Този химикал подобрява митохондриалната функция, която често бива компрометирана в мозъците на хората, страдащи от психични разстройства.

Уридинът се е доказал като мощен инструмент, спомагащ за възстановяването на здравата функция на митохондриите, които са отговорни за производството на енергия в клетките. Подобряването на митохондриалната функция може да има съществено значение за подпомагане на здравословното функциониране на мозъка при хора, засегнати от психични разстройства.

Допълнително, научните изследвания са показали, че уридинът способства за подобрение на структурата на нервите в клетъчната мембрана. Този процес може да подпомогне по-ефективната комуникация между невроните и укрепване на клетъчните мембрани. Този процес играе важна роля в оптимизирането на функциите на мозъка и подобряването на психичното здраве при хора, страдащи от депресия и биполярно разстройство.

Източници:

 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4011061/
 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21401495
 3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18606862
 4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23550835
 5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17184749
 6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16055952
 7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26679082
 8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22128442
 9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26369416
 10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25339588
 11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16543499
 12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26168216
 13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3080753/
 14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15705349

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *