Covid-19

Какво трябва да знаете за коронавирус и съня (1): Коронасомния

Какво трябва да знаете за коронавирус и съня (1): Коронасомния

Covid-19! Световната Коронавирус пандемия разтърси ежедневието на всички хора по света из основи и радикално промени начина ни на живот. Освен че поразява здравето на заразените, изглежда умният вирус намира начин да повлияе и на здравите. По – точно, SARS-CoV-2 и асоциираните с него здравословни усложнения и битови неудобства нарушават съня на милиони хора.

Добре известен факт е, че Covid-19 засяга множество биологични системи и може да има разнообразни проявления при различните хора, в зависимост от общото им физическо и здравословно състояние. Един от ефектите, които лекарите и учените все по – често наблюдават, обаче, е въздействието на вируса върху съня. От една страна коронавирус инфекцията може сериозно да увреди нервната система и така да компрометира качеството и количеството на съня. От друга страна, разразилата се пандемия оказва негативно влияние върху психо – емоционалното състояние на останалите хора и в много случаи засилва вече съществуващи проблеми със съня или поражда такива.

В резултат на ясно изразената връзка между пандемията и нарушенията със съня, през последната година се наложи едно понятие, което обобщава проблема – коронасомния. Въпреки че коронасомнията се възприема като нарушение на съня, причинено директно или индиректно от Covid-19, учените предупреждават, че безсънието може да бъде симптом, предпоставка за развитие на инфекцията или следствие от вируса.

Пандемията като стресор, предизвикващ проблеми със съня

През последните години проблемите със съня са толкова често срещани в световен мащаб, че някои специалисти ги определят като здравна епидемия. А с добавянето на коронавирус пандемията към уравнението изглежда нарушенията в съня се превръщат в  първостепенен повод за тревога.

Бързи факти:

 • Преди пандемията средно 24% от хората са страдали от безсъние
 • През първите месеци на пандемията този процент се покачва на 40%
 • При хората с нарушения в съня, безсънието е било проблем за 15% от страдащите преди Covid-19 и цели 42% след началото на пандемията
 • Средният брой на страдащите от безсъние в световен план се е увеличил с 37% в сравнение с периода преди пандемията
 • Търсенията за „безсъние“ в Гугъл в 2020г. са се увеличили с 58% в сравнение с предходната година

Коронасомния

Локдаун, промяна в работния ритъм, несигурност на работното място, социална изолация, нови правила за общуване в обществото, учене от вкъщи, постоянно бомбардиране с фатални статистики… Всички тези фактори са сериозно изпитание за здравите хора, а какво остава за онези, които вече страдат от психо – емоционални проблеми! Не е тайна, че именно стресът е един от основните прекурсори на проблемите със съня.

Според редица научни изследвания, всяка изненадваща и драматична промяна в начина на живот оказва сериозно влияние върху качеството и количеството на съня. Така например, учените са установили, че по време на и след война, големи икономически кризи, пандемия, както и при природни бедствия стресовите нива сериозно се покачват и това води до нарушения в съня при голям процент от засегнатите. В случаят на коронасомния, причината за тези нарушения е Covid-19.

Характерното при коронасомния е, че именно пандемията провокира и задълбочава проблемите със съня. Състоянието се характеризира със симптоми като тревожност, депресия, повишени нива на стрес, натрапчиви мисли, мозъчна мъгла, безсъние, умора. Според специалистите, част от причините, които са специфични за коронасомния включват:

Финансова нестабилност  и непредвидимост

Непредвидимостта на събитията е може би най – стресиращият фактор за всички хора. Все пак всеки от нас се стреми към усещането за сигурност, което мисълта, че нещата вървят по план носи. В ситуация на световна пандемия, обаче, никой не знае кога бурята ще отмине и какво предстои. Освен че ни стресира сама по себе си, тази ситуация крие и страха от финансова нестабилност. Именно страхът, че ще останат без препитание губи съня на милиони хора по света.

Промяна в ежедневния ритъм

Коронавируса ни постави в ситуация, в която правото ни да излизаме навън беше (а на някои места все още е) ограничено. От една страна това оказва влияние върху психиката, а от друга обърква циркадните ритми. За хората, които работят от вкъщи в следствие на пандемията проблемът често се задълбочава, тъй като обърква установения им ежедневен ритъм. Работейки от вкъщи, голяма част от хората попадат в капана на „комфорта“ и си позволяват да лягат и стават по – късно. Неминуемо, това се отразява на продуктивността. В крайна сметка нивата на стрес се покачват и сънят страда.

Увеличена употреба на електронни устройства

Консумацията на интернет по време на пандемията драстично се е повишила. Между локдаун, работа от вкъщи, онлайн училище и липса на културни мероприятия интернетът изглежда като единственото сигурно нещо. В отклик на бързо променящия се начин на живот, все повече хора прекарват свободното си време онлайн. Това може и да изглежда като безопасен и интересен начин за прекарване на времето, но в дългосрочен план не е за препоръчване.

От една страна дългото взиране в екрана претоварва очите и води до прекомерно електромагнитно облъчване, а от друга влия върху нервната система. Наситените цветове и бързо сменящите се образи от монитора водят до свръх – стимулация на мозъка и го превъзбуждат. Когато това се случва в тъмната част на денонощието, светлината от екрана допълнително обърква организма и нарушава естествените ритми ден – нощ. Това, от своя страна, обърква ритъма на съня и нарушава качеството му.

Липса на витамин Д

Витамин Д е жизненоважен нутриент, който изпълнява роля на стероиден хормон и отговаря за множество витални процеси. Той играе важна роля в растежа и здравето на костите и зъбите, имунната функция, инхибира растежа на ракови клетки, подобрява симптомите на депресия.  Дългите часове на закрито и липсата на разходка влияят върху нивата на витамин Д, което влия върху общото здравословно състояние. Освен че е кофактор в редица биохимични процеси, витамин Д може да има отношение и към съня. Данните от различни проучвания показват, че понижените нива на витамин се свързват с повишен риск от нарушения в съня, влошено качество и понижена продължителност на съня.  

Как да се справите с коронасомнията

Стрес – индуцираната инсомния, или в този случай коронасомния, е състояние, което е пряко свързано с психо – емоционалния статус. Разбира се, начините за овладяване на стреса, тревожността и депресията по време на пандемия са малко по – ограничени. Въпреки това има много неща, които можете да направите, за да си помогнете. На първо място е важно да си осигурите приятна атмосфера у дома. Освежете обстановката и добавете ароматни свещи, арома лампа и картини, които ви носят спокойствие. Уюта и чистотата оказват голямо влияние върху концентрацията и настроението. Техники, които подобряват физическото и психично здраве са:

 • Йога
 • Спорт
 • Медитация
 • Невро – лингвистично програмиране
 • Когнитивно – поведенческа терапия

Осигуряването на подходящи условия и време за сън са от есенциално значение. За да помогнете на организма си да се подготви за нощната почивка се придържайте към лесни навици, като пиене на чаша успокояващ чай, изключване на телевизора/ компютъра поне 2 часа преди лягане, слушане на релаксираща музика и други. Ако все пак не успявате да заспите, Ваминтол ще ви помогне да се успокоите и ще облекчи неразположението на нервната система. Още хранителни добавки, които помагат на организма да се справи със стреса можете да намерите на нашия сайт.

В следващата част на статията ще разгледаме връзката между SARS-CoV-2 и съня от гледна точка на измененията, които болестта причинява при заразените. Следете за продължението!

Препоръчан продукт

СанаВрон / SanaVron – 20 капсули

Original price was: 26.99 лв..Current price is: 21.59 лв..
Санаврон е хранителна добавка, която помага за облекчаване на ежедневния стрес и напрежение, като насърчава позитивното мислене и настроението. Продуктът е специално формулиран, за да поддържа нормалната функция на нервната система и да осигури необходимата подкрепа на психичното здраве.

Източници

 1. Sleepfoundation.org. 2021. Coronasomnia: Definition, Symptoms, and Solutions | Sleep Foundation. [online] Available at: <https://www.sleepfoundation.org/covid-19-and-sleep/coronasomnia>
 2. Morin C.M., Carrier J., Bastien C. Sleep and circadian rhythm in response to the COVID-19 pandemic. Can J Public Health. 2020;111(5):654–657.
 3. Bhat, Sushanth, and Sudhansu Chokroverty. “Sleep disorders and COVID-19.” Sleep medicine, S1389-9457(21)00403-2. 18 Jul. 2021, doi:10.1016/j.sleep.2021.07.021
 4. Blume C., Schmidt M.H., Cajochen C. Effects of the COVID-19 lockdown on human sleep and rest-activity rhythms. Curr Biol. 2020;30(14):R795–R797.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *