Здравни съвети

8 естествени подхода за поддържане на кръвното налягане (1)

8 естествени подхода за поддържане на кръвното налягане (1)

Високото кръвно налягане, известно още като хипертония, е често срещано състояние. При него сърцето работи с по-голям усилие от нормалното, заради повишено налягане или стесняване на артериите. Това състояние засяга милиони хора по света – приблизително един на всеки четири човека. Често хипертонията не причинява никакви симптоми, оставяйки много хора недиагностицирани. Поради тази причина хипертонията е наречена „тихият убиец“. Известно е, че високото кръвно налягане увеличава риска от инфаркт, инсулт, сърдечна недостатъчност и бъбречни заболявания, особено ако не се лекува.

Как се измерва кръвното налягане?

Кръвното налягане се състои от две стойности, традиционно измервани в милиметри живачен стълб (mmHg). Първото число е систоличното кръвно налягане, а второто е диастоличното налягане. Кръвното налягане се изразява като 120/80 (систоличното/диастолично).

 • Систоличното кръвно налягане е налягането, което сърцето ви упражнява върху артериите, когато помпа.
 • Диастолично кръвно налягане е налягането в артериите, когато сърцето е в покой.

Стойности:

 • Нормално кръвно налягане: <120/80
 • Повишено кръвно налягане: >120-129/ 80-89
 • Хипертония (Етап 1): 130-139/ 80-99
 • Хипертония (Етап 2): Над 140/90

Какво причинява хипертония и може ли да се регулира?

Има много причини за развитието на хипертония, включително липса на физическа активност, лоша диета, наднормено тегло, затлъстяване, инсулинова резистентност, преддиабетни състояния, диабет, бъбречно заболяване, прием на определени лекарства и генетични фактори. Въпреки това, състоянието може да възникне и като следствие от стареенето, без да има друга съпътстваща причина.

Ако сте в диапазона на леко повишеното кръвно налягане или сте с хипертония в стадий 1, промените в начина на живот може да са достатъчни, за да регулирате успешно кръвното си налягане. Има моменти, в които хората с новодиагностицирана хипертония могат да бъдат лекувани единствено с някои подобрения в хранителната диетата и физически упражнения. Това обаче обикновено е приложимо за хората, които имат малко рискови фактори и желаят да направят промени в начина си на живот, включително домашно проследяване на кръвното налягане с цифров апарат за кръвно налягане.

Придържането към хранителни диети, богати на зеленчуци, ядки и пресни плодове, също могат да бъдат полезни, защото осигуряват оптимални количества калий, магнезий и калций. Всички тези хранителни вещества подпомагат баланса и здравето на кръвоносната система.

Конвенционална терапия при високо кръвно налягане

Благодарение на напредъка на науката и фармацевтичната индустрия, лекарите успяват успешно да контролират високото кръвно налягане и впоследствие да намалят опасностите, свързани с него. През последните няколко десетилетия лекарствата за високо кръвно налягане се използват като основно средство за намаляване на повишените му стойности.

По-долу е даден списък на често използвани класове лекарства за регулиране на кръвното налягане. Често човек може да приема две или повече лекарства от различните класове, за да контролира кръвното си налягане.

Често използвани лекарства за кръвно налягане:

 • Бета-блокери
 • Блокери на калциевите канали 
 • Диуретици 
 • Асе инхибитори
 • Ангиотензин рецепторни блокери
 • Алфа-блокери 
 • Вазодилататори

Естествени терапии при високо кръвно налягане:

 • Диета, богата на зеленчуци и плодове
 • Отслабване
 • Намаляване на стреса и рутинни упражнения
 • Техники за медитация и релаксация

Хранителни добавки, които се препоръчват при хипертония

Някои хранителни добавки могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане

Ако приемате лекарства с рецепта, консултирайте се с личния си лекар, преди да започнете добавка, тъй като може да са необходими корекции на вашите лекарства.

 1. Екстракт от сок от цвекло

Много зеленчуци, включително цвекло, съдържат висока концентрация на нитрати. Тези нитрати се възприемат чрез храната, която консумираме. Важно е да се отбележи, че това не са същите  Те са естествено съдържащи се в растенията и са различни от нитратите, които се използват като консервант в преработените храни. Когато попаднат в устната кухина, тези нитрати могат да бъдат преобразувани в нитрити от микроорганизмите, които се намират там. Нитритите, получени от нитратите, се разтварят в слюнката и след това те попадат в кръвоносната система.

В кръвоносната система, нитритите се превръщат в азотен оксид (NO) – вещество, което има ключово значение за регулирането на тонуса на кръвоносните съдове. Той действа като мощен вазоразширител. Когато кръвоносните съдове се разширят, кръвното налягане намалява, тъй като съдовете могат по-лесно да позволяват на кръвта да преминава през тях.

Изследвания от последните години подчертават този положителен ефект на цвеклото и сок от цвекло върху кръвното налягане:

 • Проучване от 2012 г. в The British Journal of Nutrition показа, че консумацията на поне 100 грама червено цвекло доведе до значително намаляване на кръвното налягане.
 • Проучване от 2013 г. в Journal of Nutrition отчита значително намаляване на систоличното кръвно налягане при хора, които са консумирали сок от цвекло, богат на неорганични нитрати.
 • Проучване от 2014 г. оценява ефекта на добавки с екстракт от цвекло при лица с наднормено тегло и отбеляза повече от седем пункта намаляване на кръвното налягане при участниците.
 • Проучване от 2016 г. в European Journal of Nutrition показа, че добавките с екстракт от цвекло подобряват ендотелната функция. Това вероятно е механизма,чрез който те подобряват кръвното налягане.
 • Мета-анализ от 2017 г. в Advances in Nutrition показа, че консумацията на сок от цвекло допринася за общо намаляване на стойностите на кръвното налягане.

Тези научни изследвания подчертават важната роля на цвеклото и сок от цвекло за подобряване на кръвното налягане и здравето на съдовата система.

 1. Коензим Q10

Коензим Q10 (CoQ10), известен също като убихинон, е важно антиоксидантно хранително вещество, което е необходимо за живота и функционирането на нашия организъм. Една от ключовите роли на CoQ10 е да помага на клетките да генерират енергия, особено в митохондриите – клетъчната „електроцентрала“, която произвежда енергия в тялото. Сърцето, като най-активният орган в нашето тяло, изисква значителни количества CoQ10, за да отговори на своите метаболитни нужди. В случаи на сърдечни заболявания, се изискват още по-високи нива на CoQ10, за да се подобри функцията на сърцето.

Множество научни изследвания са проведени, за да се изследва влиянието на CoQ10 върху високото кръвно налягане и кардиоваскуларното здраве. Ето някои от тези изследвания:

 • Проучване от 2007 г. публикувано в Journal of Human Hypertension заключава, че CoQ10 може да намали систоличното кръвно налягане с до 17 mm Hg и диастоличното кръвно налягане с до 10 mm Hg при пациенти с хипертония, без значителни странични ефекти. 
 • Двойно-сляпо, рандомизирано контролирано проучване от 2015 г. в Япония наблюдава значително намаляване на диастоличното кръвно налягане при спортисти след 10 дни при употреба на 600 mg CoQ10 на ден.
 • Проучване от 2018 г. анализира 17 рандомизирани контролирани изследвания и заключава, че добавката на CoQ10 може да намали нивата на систоличното кръвно налягане (SBP), но не повлиява нивата на диастоличното кръвно налягане (DBP) при пациенти с метаболитни заболявания.

Тези изследвания подчертават потенциала на CoQ10 да бъде полезен за оптимизиране на кръвното налягане и поддържане на здравето на сърцето и съдовете.

Следва продължение…

1 thoughts on “8 естествени подхода за поддържане на кръвното налягане (1)

 1. Христо Павлов каза:

  Чесъна чречи ли на работата на сърцето и за какво помага. Като естествен силен антибиотик.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *