Апарати

Практични насоки за избор на апарат за мерене на кръвно налягане

Практични насоки за избор на апарат за мерене на кръвно налягане

Кръвното налягане е един от най – важните показатели за определяне на здравния статус, особено в по – напреднала възраст. Освен че ви излага на риск от инфаркт или инсулт, високото кръвно налягане може да причини увреждания на мозъка, очите и бъбреците.

Според данните на СЗО, високото кръвно налягане е сред главните клинични причини за настъпване на преждевременна смърт в световен план. Установено е, че над 1, 3 милиарда човека от населението на света страдат от хипертония, но едва 1 на всеки 5 е овладял състоянието си. Голяма част от хипертониците дори не подозират, че имат проблем с кръвното налягане.

Един от най – добрите начини за своевременна диагностика и предотвратяване на усложнения с кръвното налягане е използването на апарат за мерене на кръвно. Редовното следене на този жизнен показател е задължително за хората с установена хипертония и тези, които страдат от непостоянно кръвно налягане. Като цяло, след 40 – 45 годишна възраст е препоръчително всеки да разполага с домашен апарат за мерене на кръвно налягане. За щастие на пазара има голям избор от първокласни монитори с впечатляващи характеристики. В следващите редове ще обсъдим кои са най – важните неща, за които да следите при избора на апарат за домашна употреба.

Защо е необходимо да следите кръвното си налягане у дома

Въпреки че до неотдавна хипертонията е била присъща основно за по – възрастното население, в наши дни голям брой млади хора също страдат от проблеми с кръвното налягане. Това се дължи както на наследствена обремененост, така и на динамично променящите се фактори на околната среда, прекомерния стрес и нездравословния начин на живот. Ранната диагностика на отклоненията в параметрите на кръвното налягане е най – сигурният начин да се ограничи шанса за развитие на сериозни проблеми в бъдеще.

Клиничната практика доказва, че следенето на кръвното налягане в домашни условия помага на хипертониците да поддържат добър здравен статус. За онези, които тепърва започват прием на антихипертензивни лекарства (медикаменти против високо кръвно налягане), мониторинга на показателите може да помогне за определяне на степента на ефективност на предписаната терапия. Същото се отнася и при смяна на медикаментите с нови. Домашната употреба на апарат за мерене на кръвно налягане се препоръчва и при бременни жени, с цел навременно третиране в случай на прееклампсия.

Особености на апаратите за мерене на кръвно налягане

Преди да пристъпите към избиране на конкретен модел апарат трябва да прецените какъв е най – подходящият вид за вас.

Начин на измерване

Когато избирате апарат за мерене на кръвно налягане, на първо място трябва да прецените дали да  използвате автоматичен или механичен модел. За разлика от механичните апарати, електронните модели не се нуждаят от ръчно напомпване на маншета или употреба на стетоскоп.  При тях надуването на маншета става автоматично. За да свалите показателите на кръвното си налягане е достатъчно само да натиснете бутона и да изчакате.

В общи линии автоматичните апарати са много по – лесни за употреба и много от моделите са оборудвани с допълнителни характеристики, като мемори слот, индикатор за пулс, час и дата, звуков сигнал. В допълнение, електронните устройства за измерване на кръвно налягане са снабдени с практични монитори, на които се показват показателите. Това е особено полезна функция за хора с влошено зрение.

Вид на апарата

Кръвното налягане се измерва най – често в зоната на китката или бицепса. Съществуват и апарати, които се поставят на пръста. Въпреки че са най – компактни по размер и лесно се пренасят, тези устройства не винаги отчитат точни резултати.

Апаратите, които се поставят на горната част на ръката винаги имат маншет, който се надува. В случай че сте избрали електронен модел, надуването става автоматично, а отчетеният резултат веднага се показва на монитора. Според специалистите този вид апарати дава най – точни измервания.

За разлика от моделите за бицепс, апаратите които се поставят на китката нямат маншет. Те са оборудвани с гривна, която плътно прилепва към китката и автоматично отчита измерванията на дисплея. Този вид апарати са по – малки по размер и лесно се пренасят. Едно от предизвикателствата в употребата им би било правилното позициониране на китката пред сърцето.

Насоки в избора на подходящ домашен апарат за мерене на кръвно налягане

Както вече споменахме, в търговската мрежа има безброй марки и модели апарати за мерене на кръвно налягане. Фирмите предлагат разнообразие от монитори с най – различни цени и характеристики, но не всички вършат добра работа. Изборът на подходящ апарат с безкомпромисно качество е основна предпоставка за отчитането на акуратни резултати.

Размер на маншета

Голяма част от апаратите за горната част на ръката идват със стандартен маншет, който пасва на повечето хора. Все пак е препоръчително да измерите обиколката на бицепса си, особено ако е по – голяма, за да сте сигурни, че ще вземете подходящ размер. Дали маншетът прилепва добре към ръката ви е от особена важност за отчитането на точни резултати. За предпочитане е да се спрете на модел, който е оборудван с фиксиращ пръстен.

Дори и да се спрете на отличен апарат, с множество допълнителни показатели и функции, ако маншетът не обхваща ръката ви както трябва, вероятността да получите неточно измерване е голяма. Това може да доведе до подвеждане и грешно диагностициране. Ако се колебаете за големината на маншета, помолете личния си лекар за насока при измерването и определянето на правилния размер.

Интуитивно използване

Апаратът за измерване на кръвното налягане трябва да бъде лесен и удобен за употреба. Ако сте се спрели на електронен апарат, проверете дали дисплеят му е с подходящ размер и големи, лесни за разчитане показатели.  Препоръчително е бутоните за управление също да са големи и да са разположени на видимо място.

Индикатор за аритмия

Електронните апарати за кръвно налягане отчитат и пулса. Някои модели, обаче, са снабдени с индикатор за аритмия, който сигнализира за отклонение в пулса. Този показател също е изключително важен и следенето му може да предотврати потенциални здравословни проблеми.

Съхранение на данните

Мемори блоковете са предназначени за запазване на определен брой отчетени резултати. Често пъти лекарите изискват от пациентите да си направят дневник с отчетените измервания, за да придобият представа за общото им състояние и да назначат адекватно лечение. Опцията за  запазване на данните улеснява този процес.

Допълнителни функции

Преди да изберете апарат си направете списък със задължителни функции, с които искате да е оборудвано устройството. В наши дни електронните апарати за мерене на кръвно налягане са снабдени с разнообразни функции.

Захранване и преносимост

Повечето автоматични апарати се захранват с батерии. Моделите от по – висок клас са снабдени и с адаптер за включване към електрическата мрежа. Добре е да разполагате и с двете опции, особено ако сте човек, който често пътува. В този случай апарат за китката ще бъде по – подходяща опция за вас.

Връзка с мобилно устройство

Някои по – високо технологични модели имат опцията да изпращат данните към мобилни устройства. Тази функция ви позволява да си създадете база данни, която може да ви послужи при консултация със специалист. Освен че можете да съхраните информацията на собствения си телефон, лесно можете да я препратите и на лекуващия си лекар.

Анализ на данните

Редица модели апарати имат интелигентни системи за анализиране на отчетените данни и показване на средни стойности за няколко поредни измервания. Тази информация може да ви полезна в случай, че искате обобщена информация за състоянието си.

Независимо какъв вид и модел апарат изберете, винаги спазвайте инструкциите за употреба и съхранение, за да сте сигурни, че отчетените резултати са точни. В нашия онлайн магазин можете да намерите широка гама от висококачествени апарати за мерене на кръвно налягане на атрактивни цени!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *