Здравни съвети

Флуктуации в кръвното налягане през студения сезон

Флуктуации в кръвното налягане през студения сезон

Кръвното налягане е индикатор за налягането в кръвоносните съдове, предизвикано от съкращението и отпускането на сърцето. То е есенциален витален показател, който се използва като отправна точка за общото състояние на здрави и болни хора. Точно затова лекарите и учените обръщат специално внимание на ендогенните и екзогенни фактори, които оказват влияние върху флуктуациите в кръвното налягане.

Според данните от голям брой изследвания редица външни процеси могат да провокират спад или покачване на кръвното налягане. Установено е, че сезонните промени в температурата на околната среда са важен фактор, който видимо въздейства както върху стойностите както на систолното, така и върху диастолното налягане. Анализът на клиничната информация показва, че този ефект е осезаем при хора от всички възрасти, здрави индивиди и пациенти с хипертония.

Какво точно провокира тези вариации и как да поддържате кръвното си в норма ще разберете в следващите редове!

Студеното време и кръвното налягане

Различни изследвания върху възрастни хора, хора на средна възраст и деца идентифицират правопропорционална зависимост между настъпването на студения сезон и покачването на кръвното налягане. Според наличната информация, през горещите месеци се наблюдава обратнопропорционална зависимост и риска от високо кръвно налягане спада през лятото.

Учените са на мнение, че тези интригуващи промени се дължат на комплекс от вътрешни и външни фактори, в това число измененията в температурата на околната среда. Идентифицирането на връзката между смяната на сезоните и динамиките в стойностите на кръвното налягане е важен елемент от превенцията на сърдечносъдови усложнения през студените месеци.  

Фактори, които повишават риска от хипертония през студения сезон

Температура на околната среда

Множество проучвания откриват връзка между кръвното налягане и външната температура. В изследване с хора с нормално и високо кръвно налягане, учените откриват, че преминаването от по – висока към по – ниска температура на околната среда води до покачване на систоличното и диастолично налягане и при двете групи.

Тези данни се потвърждават от друг клиничен тест, при който спада на температурата с 5°C в рамките на една седмица провокира покачване на диастоличната граница с около 2,5%. Изследване върху хора на възраст между 65 и 74 години показва повишение на систоличното налягане с 0.43 mmHg и на диастоличното с 0.29 mmHg при трайно покачване на температурата с 1 градус.

Лекарите и учените не са напълно наясно с механизмите, които предизвикват тези промени, но до някъде ги асоциират с активирането на симпатетиковата нервна система и повишената секреция на катехоламин в резултат на ниските температури. Това е вид неврохормон, който предизвиква покачване на кръвното налягане в големи дози. Някои скорошни проучвания установяват, че студеното време може да окаже негативен ефект върху съдовата функция посредством изменения в експресията на ензима азотен оксид синтаза. Този ензим влияе върху регулацията на физиологичните функции на сърцето. Друг механизъм на действие е активирането на провъзпалителни фактори, които могат да имат отрицателен ефект върху състоянието на ендотела (специализирана съединителна тъкан на кръвоносните съдове) и така да нарушат съдовата хомеостаза.

Витамин Д

През студените месеци слънчевата светлина е много по – оскъдна, отколкото през пролетта и лятото. Намалената продължителност на деня води до естествен спад в нивата на веществото през есента и зимата. Това се дължи на факта, че излагането на ултравиолетова радиация от слънцето е основният източник на витамин Д при хората. В резултат в тялото настъпват редица биохимични промени в организма и се отразява върху цялостното здраве.

Няколко изследвания асоциират ниските нива на витамин Д с покачването на кръвното налягане. Според някои учени това се дължи на способността на нутриента да инхибира биосинтеза на ренин. Това е ензим със специализирано действие, част от системата ренин – ангиотензин (RAS). Основната функция на тази система е регулацията на извънклетъчните флуиди посредством вазоконстрикция на кръвоносните съдове. По този начин ренинът оказва влияние върху регулацията на кръвното налягане.

Лабораторни тестове върху мишки показват, че синтеза на ренин и ангиотензин при животните без вит. Д рецептор е повишен. Това провокира хипертония и други съдови проблеми. Покачването на нивата на витамина потиска производството на двата ензима и предотвратява покачването на кръвното.

Хормонални изменения

Повишената секреция на някои хормони и вазоактивни вещества, като вазопресин, норепинефрин, епинефрин, ангиотенсин и алдостерон също може да има отношение към сезонните флуктуации в кръвното налягане. Според едно японско изследване, плазмените нива на норадреналина са значително по – високи през зимата, в сравнение с лятото при пациенти с хипертония. Данните от различни клинични тестове показват, че ниските температури предизвикват сходни изменения в нивата и на останалите хормони. Акумулирането на тези вещества нарушава вазолидацията и води до покачване на кръвното налягане.

Покачване на холестеролните нива

Няколко проучвания се фокусират върху връзката между холестерола и кръвното налягане. Клиничните анализи показват, че високите нива на серумен холестерол могат да провокират ендотелната дисфункция и дефицит на азотен оксид в кръвоносните съдове. Това може да доведе до артериално втвърдяване и хипертония.

Както се оказва, нивата на общия холестерол и LDL – холестерола в плазмата значително се покачват през зимните месеци. Според едно проучване това изменение е видимо както при възрастни хора със здравословни проблеми, така и при младежи с перфектно здраве. По – интересното е, че сезонните амплитуди в нивата на холестерола не са свързани с други фактори, като пол, възраст, диета, индекс на телесната маса, физическа активност.

Контрол над кръвното налягане през есента и зимата

Хората, страдащи от хипертония непременно трябва да са подготвени за настъпването на студеното време. Обикновено в края на лятото лекуващите лекари съветват увеличаване на дозата на антихипертензивните медикаменти. Други препоръки са придържането към здравословна диета, добрата хидратация, редовната физическа активност и регулярното следене на кръвното налягане.

Дори и да не сте диагностициран хипертоник е добра идея да започнете да следите кръвното си налягане през студените месеци. Това е особено важно за хората с наднормено тегло, висок холестерол, история на сърдечносъдови заболявания в семейството и пушачите, тъй като тези фактори повишават риска от хипертония. За целта е необходимо да имате надежден апарат за мерене на кръвно налягане. В нашия онлайн магазин можете да намерите първокласни предложения на добри цени!  

Препоръчани продукти

Дигитален апарат за мерене на кръвно налягане Little Doctor LD51

69.99 лв.
LD51 е надежден апарат за мерене на кръвно налягане, подходящ за домашна употреба, който се отличава с отлично качество и прецизно измерване на виталните показатели.

Електронен апарат за кръвно LD23L

66.99 лв.
Компактният размер и практичен дизайн на LD23L правят апарата отлично средство за ежедневна употреба при хора с  установена хипертония или непостоянно кръвно налягане. Той е особено подходящ за използване в домашна среда.

Електронен апарат за кръвно LD30

89.99 лв.
LD30 е първокласен апарат, с който лесно ще следите състоянието си. Електронният апарат за измерване на кръвно налягане е оборудван с голям дисплей, на който данните се виждат лесно и ясно, по – широк маншет и индикатор за аритмия.

Електронен апарат за кръвно NISSEI DS 11

138.98 лв.
Универсален и удобен – електронен автоматичен апарат за кръвно налягане NISSEI DS-11 е японски електронен апарат за мерене на кръвно налягане. Уредът е снабден с универсален маншет, който се поставя на предмишницата (над лакътя). Маншетът е подходящ за почти всяка ръка, тъй като обхваща бицепс с обиколка от 22 до 42 см в отпуснато състояние. NISSEI DS-11 дава прецизни и точни измервания с натискането само на един бутон.

Електронен апарат за кръвно NISSEI DSK-1031

189.99 лв.
Най-добре продаващият се апарат за кръвно в Япония Меренето на кръвното налягане никога не е било по – надеждно от сега! NISSEI DSK-1031 е първокласен японски електронен апарат за измерване на кръвно налягане в домашна обстановка. Системата за измерване на кръвното е оборудвана със стандартен ръкав, който се прикрепва около бицепса. Апаратът е лесен за употреба и разполага с надеждни индикатори, които оптимизират процеса на измерване на кръвното и пулса.

Електронен апарат за кръвно NISSEI WS-С2

136.98 лв.
NISSEI WS-С2 е компактен и лесен за употреба апарат за мерене на кръвно налягане, предназначен за домашна употреба. Висококачественият уред предоставя изключително точни резултати и е снабден с практични функции, които улесняват следенето на виталните показатели (кръвно налягане, пулс).  

Електронен апарат за мерене на кръвно налягане Little Doctor LD51U

99.99 лв.
Електронният апарат за измерване на кръвно налягане LD51U е част от продуктовата гама на полската фирма Little Doctor. Апаратът е снабден с практични функции, които улесняват следенето на здравословното състояние. Предназначен е за хора с нестабилно кръвно налягане или пациенти с диагностицирана хипертония, като допълнение към предписаната терапия.

Източници

Charach G, Rabinovich PD, Weintraub M. Seasonal changes in blood pressure and frequency of related complications in elderly Israeli patients with essential hypertension. Gerontology. 2004 Sep-Oct;50(5):315-21. doi: 10.1159/000079130. PMID: 15331861.

Fares A. Winter Hypertension: Potential mechanisms. Int J Health Sci (Qassim). 2013 Jun;7(2):210-9. doi: 10.12816/0006044. PMID: 24421749; PMCID: PMC3883610.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *