Здравни съвети

Най – важното за инфекциите на дихателните пътища

Най – важното за инфекциите на дихателните пътища

Ако попитате 100 човека кое е най – важното нещо в живота, почти всички ще ви отговорят „здравето“. Независимо от общото възприятие, че здравето е в основата на пълноценното битие, обаче, мнозинството от хората полагат грижи за него едва тогава, когато се разболеят. Както може да се очаква, в сезона на настинките и гриповете темата става особено популярна, тъй като заболеваемостта драстично се покачва. Наред с поредната Ковид – 19 вълна започват да се проявяват редица други респираторни заболявания и изведнъж здравната грижа отново става приоритет.

Разбира се, би било много по – лесно да положим усилия да превентираме заболяването вместо да го лекуваме, но това не винаги е опция. Понякога настинката просто ни намира. При всички случаи, колкото по – добре разбираме заболяванията на дихателните пътища, толкова по – лесно би било да се предпазим от тях или да предпазим останалите, в случай че ние сме болни. В следващите редове ще дискутираме най – важното за респираторните заболявания, ще обсъдим ефективни методи за предпазване от инфекция и ще ви дадем насоки за подсилване и лекувана на организма.

Какво представляват респираторните инфекции

Дихателната система е съставена от специализирани органи, които осъществяват процеса на дишане в тялото. Тя се дели на два тракта – горен и долен. Горният респираторен тракт включва дихателните органи, които се намират извън гръдния кош – устата, носа, синусите, фаринкса и ларинкса. Те отговарят за доставяне на въздух. Долният респираторен тракт включва органите, които се разполагат в гръдния кош – трахеята, бронхите и белите дробове и е мястото, на което се осъществява същинското дишане.

Инфекциите на дихателните пътища нарушават нормалните функции на дихателните органи и затрудняват дишането. Те могат да засегнат както горния, така и долния респираторен тракт. Обикновено сезонните заболявания бързо се повлияват от лечение. При ненавременна и неадекватна грижа, обаче, острите респираторни инфекции могат сериозно да компрометират белодробната дейност. Затова е важно да предприемете незабавни мерки за лечение още с настъпване на първите симптоми.

Причинителите на респираторните заболявания най – често се разпространяват по въздушно – капков път или при пряко контакт (докосване с ръка) с болен. Острите инфекции на дихателната система могат да бъдат особено опасни за бебетата, малките деца, възрастните хора и хората с нарушения на имунната система.

Симптоми на респираторна инфекция

В зависимост от това дали инфекцията е на горните или долните дихателни пътища, симптомите са различни. При инфекция на горните дихателни пътища може да се появят хрема, кихане, болка в гърлото, кашлица, главоболие. Инфекцията на долните дихателни пътища обикновено е съпътствана с кашлица (понякога с храчки), запушен нос, хрипове. При по – тежки случаи може да се появи болка в гърдите при кашлене / поемане на въздух, затруднено дишане.  И в двата случая може да изпитате болки в тялото, отпадналост, повишена температура, главоболие.

Ако изпитвате затруднения с дишането, имате треска, чувствате се замаяни, температурата ви е над 39˚C или симптомите персистират повече от две седмици е най – добре незабавно да се свържете с лекар.

Видове инфекциозни заболявания на дихателната система

Респираторните инфекции могат да се проявят през всеки сезон, но типично броят на заболелите нараства през есента и зимата. Най – често срещаното респираторно заболяване е обикновената настинка. Други болести на горния дихателен тракт включват синузит, епиглотит, ларингит и фарингит. Инфекциите на долния респираторен тракт обикновено са по – продължителни и по – опасни. Такива са бронхит, бронхиолит, пневмония.

Острите респираторни инфекции се причиняват от вируси и бактерии. Грипът не се причислява към инфекциите на дихателните пътища, но може да засегне цялата дихателна система и една от най – честите причини за вирусна пневмония при възрастните. Риновирусите са най – честите причинители на респираторни инфекции както при децата, така и при възрастните. Други респираторни вируси са аденовирус, корона вирус, коксаки вирус, RSV, парагрипен вирус и др. Някои стафилококови и стрептококови бактерии са отговорни за инфекции на дихателните пътища.  

Как се лекуват инфекциите на респираторния тракт

При по – леките случаи на респираторна инфекция лечението се изразява в облекчаване на симптомите. Обикновено инфекциите на горните дихателни пътища отминават след 3 – 7 дни и не се налага антибиотична терапия. Все пак, ако заболяването е придружено с висока температура, замайване, затруднено дишане или продължава прекалено дълго, лекарят ви най – вероятно ще ви назначи допълнителни изследвания. Те могат да включват изследване на гърлено – носен секрет, кръвни тестове, рентген.

Освен сиропите за кашлица, капките / спрейовете за нос, температуропонижаващите медкаменти (при нужда) и мехлемите, е добра идея да включите към лечението си:

Инхалация

Инхалацията е отличен начин да облекчите симптомите на респираторна инфекция. Освен че подобрява дишането и извежда излишните секрети от белите дробове, парната инхалация може да достави лечебни средства до алвеолите бързо и ефикасно. За щастие, в наши дни вече не са налага да покривате главата си с хавлия и да стоите над тенджера с вряла вода, за да усетите благотворния ефект на инхалацията. Вече можете да се възползвате от практичен и лесен за употреба инхалатор. Тук можете да откриете разнообразие от първокласни инхалатори, подходящи както за възрастни, така и за деца.

Промивка

Промиването на носа е ефикасен метод за облекчаване на дишането при запушен нос. Всъщност, това е древна техника, която йогите изполват от хилядолетия. Промивката може да се направи с разтвор от хладка вода и малко сол или с физиологичен разтвор. Обикновено се използва специална каничка, която улеснява процеса. Важното при промивките е да не се прекалява, защото могат да изсушат лигавицата на носа.

Прием на витамин С

Установено е, че допълнителният прием на витамин С при настинка и грип ускорява процеса на лечение. Витамин С е мощен антиоксидант, който прави организма по – устойчив на инфекции и спомага сърдечносъдовото здраве. Аскорбиновата киселина стимулира клетъчното възстановяване и стимулира имунната система. Поръчайте витамин С за цялото семейство от нашия сайт!

C Vit Natural / Натурален витамин С 504mg с Прополис 100mg в ампули – 10 бр.

Original price was: 18.97 лв..Current price is: 16.12 лв..
C Vit Natural е мощен натурален имуностимулант в удобна ампула за пиене. Всяка доза C Vit Natural  съдържа 504 mg натурален витамин С, добит от плодовете на шипка, и 100 mg прополис (екстракт). Течната формула на добавката ви гарантира оптимална усвояемост от организма и отлични резултати. В допълнение, C Vit Natural има отличен вкус и е приятен за приемане.

Прием на цинк

Цинкът е ценен минерал, който участва в редица биологични процеси. Според множество изследвания, приемът на веществото при инфекция на дихателната система скъсява времето за лечение и възстановяване на организма. Цинкът подпомага естествените защитни  сили на организма и участва в синтеза на белите и червени кръвни клетки. Дефицитът на цинк понижава имунитета и прави тялото по – податливо на инфекции.

Плодови витамини с Цинк – Frank Fruities Build Immunity бъз и ябълка – 200 гр.

Original price was: 41.99 лв..Current price is: 35.69 лв..
Запознайте се с Frank Fruities Build Immunity! Тези оригинални плодови витамини са иновативен и забавен начин да подсилите организма си. Обогатени с цинк, симпатичните плодови топченца са специално разработени да ви предоставят дневната доза имунен тласък, за да сте защитени от вируси и бактерии.

Плодови витамини със Селен, Цинк и Витамин Е – Frank Fruities Help Gut череша, банан и ябълка – 200 гр.

Original price was: 41.99 лв..Current price is: 35.69 лв..
Плодовите витамини Frank Fruities череша, банан и ябълка са забавен и вкусен начин да снабдите организма си със здравословна доза полезни хранителни вещества. Ароматните витаминозни бомбички са обогатени с витамин Е, селен и цинк. Тези важни нутриенти подобряват състоянието на стомашно – чревния тракт и подсилват имунната система.

Как да се предпазите от респираторни инфекции

Инфекциите на дихателните пътища могат да засегнат хора от всички възрастови групи. Както вече споменахме, разпространението на причинителите е изключително лесно и има много рискови групи и ситуации. Известно е, че риска за развитие на инфекция на дихателната система значително се повишава:

 • При контакт с болен
 • В затворени пространства с много хора
 • При пипане на очите и носа след контакт с вирус бактерия
 • При лоша хигиена
 • При понижен имунитет
 • При продължително пребиваване в затворени помещения с прекалено сух въздух

Есенциална стъпка в превенцията на каквито и да е заболявания е поддържането на силен имунитет. Системната грижа за здравословното състояние е най – добрият начин да подобрите естествените защитни сили на организма си и да му помогнете да се преборва с агресорите. В допълнение, за да се предпазите от потенциално разболяване е необходимо:

 • Редовно да миете ръцете си с топла вода и сапун (или да ги дезинфекцирате ако миенето не е опция в момента)
 • Да избягвате тълпи, особено в затворени пространства
 • Да не общувате с болни
 • Редовно да проветрявате
 • Да поддържате оптимална влажност на въздуха (40% – 60% отн. влажност на въздуха)

Едва ли е необходимо да споменаваме, че редовната физическа активност, здравословната диета и поддържането на добро психо – емоционално състояние са в основата на доброто здраве! Ако все пак се разболеете ви призоваваме да бъдете отговорни към себе си и останалите и да избягвате контакт с други хора. В случай, че ви се наложи да излезете е препоръчително да носите маска. Установено е, че носенето на маска върху устата и носа значително понижава шанса от разпространение на зарази по въздушно – капков път.

Препоръчани продукти

Alveo Sil / Алвео Сил – 60 капсули

Original price was: 79.99 лв..Current price is: 63.99 лв..
Пречисти дихателната си система! Алвео Сил е висококачествена хранителна добавка от ново поколение, която насърчава правилното функциониране на белия дроб, укрепва дихателните пътища и подобрява здравето на алвеолите и синусите. Балансираната формула на продукта е съставена от напълно натурални съставки и не съдържа захар. Това го прави подходящ за всички, включително и хора, подложени на специфичен хранителен режим.

1 thoughts on “Най – важното за инфекциите на дихателните пътища

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *