Здравни съвети

Естествени начини за подсилване на имунитета през есента

Естествени начини за подсилване на имунитета през есента

Есента е чудесен сезон, който ни очарова с разнообразието си. Тя ни дарява с разнообразие от цветове, аромати, температурни амплитуди, модни тенденции… и вируси и настинки! Разбира се болестите не са нещо към което се стремим, но все пак ни се налага да се сблъскваме с тях. Когато имаме настинка или грип еуфорията от приповдигнатото есенно настроение изведнъж отстъпва място на лошото настроение и тоновете кърпички за нос. Но защо вместо да чакаме бурята да ни връхлети или просто да се надяваме, че тази есен ще бъде различна и боледуването ще ни се размине, не направим нещо, за да го предотвратим!?

Има много неща, които можем да направим, за да подсилим организма си и да му предоставим тази екстра доза защита от която се нуждае, за да устои на агресорите и нито едно от тези неща не е революционно. Всъщност,  повечето тайни на доброто здраве изобщо не са тайни, а проява на здрав разум, системна грижа и правилно хранене. В следващите редове ще обсъдим именно тези основни принципи за поддържане на здравето. Също така ще ви дадем практични насоки за укрепване на организма през есенните месеци, за да не ви се налага да губите ценно време в лечение на болести, които могат да бъдат предотвратени. Все пак превенцията си остава най – добрата форма на лечение!

Спорт за силна имунна система

Самият Аристотел е стигнал до прозрението, че движението е живот. И въпреки че всеки от нас е запознат с тази древна квинтесенция, статистическите данни показват, че нивото на физическа активност на мнозинството от съвременните хора е критично ниско. Разбира се, това води до редица неблагоприятни здравословни ефекти, в това число затлъстяване, проблеми с опорно – двигателния апарат, лошо настроение и понижен имунитет.

По време на умерена физическа активност дишането се задълбочава, което води до навлизане на по – голямо количество кислород в кръвта. Веднъж попаднал в кръвния поток, този кислород достига до клетките  като по този начин стимулира клетъчните процеси и стимулира детоксикацията. Още повече, по време на спорт в организма се задействат различни метаболитни процеси, които насърчават изгарянето на мазнини и пречистването на организма. В допълнение, спортуването допринася за секрецията на хормона допамин, известен като хормон на щастието. Редовната умерена физическа активност доказано подобрява естествените защитни сили на организма, стимулира перисталтиката и подобрява психо – емоционалното състояние.

Балансирана диета

Когато говорим за здраве, няма как да пропуснем диетата. Поддържането на балансирана и здравословна диета е в основата на доброто здраве. Първата стъпка към здравословният хранителен режим е отказването от вредните продукти, в т.ч. храни, съдържащите хидрогенирани мазнини, рафинирани захари, изкуствени оцветители и други подобрители, ГМО, пърженото, полуфабрикатите. Следващата стъпка е спазването на пълноценното меню, което набляга на сезонните плодове и зеленчуци, които изобилстват от полезни хранителни вещества. За щастие, през есента има изобилие от свежи плодове и зеленчуци, които съдържат ценни нутриенти.

За постигане и поддържане на оптимално функционираща имунна система е необходимо редовно да консумирате храни, богати на витамини, минерали и антиоксиданти. Антиоксидантите помагат на организма да се пречиства от вредните вещества и по този начин улесняват протичането на биологичните процеси. Още повече, антиоксидантите предпазват клетките от оксидативен стрес. противовъзпалителните храни също подобряват работата на имунната система. Популярни храни, които подпомагат имунната дейност са боровинките и другите горски плодове, лютите подправки, броколи, сладки картофи, зеленолистни зеленчуци, чесън, джинджифил, хрян, пробиотични храни, ядки, цитруси, тъмен шоколад.

Чревното здраве и имунитета

До неотдавна бактериите са се възприемали единствено като кофактори в разграждането и абсорбацията на определени храни. Днес знае, че чревният микробиом е есенциална за здравето. Още повече, изглежда че полезните бактериални щамове, които съставляват чревната микрофлора функционират като самостоятелен орган. В действителност, бактериите, които населяват човешкия организъм са толкова много, че надвишават броя на клетките в тялото. 

Според изследванията, състоянието на чревната микрофлора има пряко отношение към имунитета, тъй като повече от 2/3 от имунните клетки се разполагат именно в храносмилателния тракт, и по – специално червата. Това означава, че когато микробиомът е здрав, имунната система функционира добре.  Най – добрият начин за поддържане на бактериалния баланс в стомашно – чревния тракт е посредством консумация на пробиотични храни и напитки. Такива са кисело мляко, кефир, Комбуча, естествено ферментирали зеленчуци, мисо, натто, кимчи, кисело зеле. Друг начин за балансиране на чревната микрофлора е приемът на пробиотици.

Ролята на съня

Сънят е жизненоважен за здравето. без пълноценен сън, функциите на мозъка и всички витални системи се влошават. По време на сън мозъкът се пречиства от вредните вещества, умът и органите си почиват, мускулите се отпускат. В допълнение, сънят участва в хормоналната секреция. Когато организмът е лишен от необходимата доза качествен нощен сън се нарушава синтеза на мелатонин. Мелатонинът, или хормон на съня, подобрява вродения и клетъчен имунитет и може да регулира активирането на имунната система. Редица научни изследвания установяват, че 6 – 8 часа пълноценен сън през нощта повишава устойчивостта на организма към вируси и подобрява способността му да се бори с инфекциите.

Хранителни добавки за силен имунитет

При идеални условия бихме си набавяли всички необходими хранителни вещества чрез диетата. В наши дни, обаче, намирането на качествена и пълноценна храна на достъпна цена може да бъде истинско предизвикателство. Точно затова все повече хора се обръщат към хранителните добавки. Въпреки че суплементите не могат да заместят балансираният хранителен режим, те допълват нутритивните дефицити, които диетата не успява. Когато говорим за имунната система, непременно трябва да споменем определени нутриенти, които влияят върху работата ѝ.  

Цинк

Цинкът е ценен минерал, който участва в множество биологични процеси и изпълнява важни функции в организма. За съжаление, нивата на нутриента при голяма част от хората са занижени. Дефицитът на цинк отслабва имунната система и влияе върху хормоналната секреция. Веществото участва в производството на клетки, в това число червени и бели кръвни телца и се грижи за оптималната дейност на имунната система посредством активиране на Т – клетките (вид лимфоцити). Минералът взема участие в синтеза на някои ензими, включително СОД (супероксид дисмутаза). Този ензим предпазват клетките от вирусни инфекции и действа като клетъчен антиоксидант.

Селен

Селенът е жизненоважен минерал, който има изразено влияние върху дейността на имунната и сърдечносъдовата системи. Той влияе върху функциите на щитовидната жлеза и подобрява метаболизма. Дефицитът на селен се свързва с отпадналост, мускулно – ставни болки, косопад, бели петна по нокътните плочки, повишени нива на оксидативен стрес. Тъй като е мощен антиоксидант, селенът противодейства свободните радикали. Веществото предпазва организма от вируси и микроби и редуцира възпалението.

Други нутриенти, които допринасят за правилното функциониране на имунната система са:

  • Витамин С
  • Витамин Е
  • Витамин Д
  • Витамин А
  • Желязо
  • Фолиева киселина

Отлични хранителни добавки за стимулиране на естествените защитни сили на организма и повишаване на имунитета са Желираните витамин с Цинк – Frank Fruities Build Immunity. Уникалната плодова формула на вкусните фрутита, обогатена с цинк, предоставя на организма необходимата доза витамини и предпазва тялото от вируси и бактерии като подобрява работата на имунната система. На нашия сайт можете да разгледате всички разновидности Frank Fruities. Освен че са пълни в ценни нутриенти, желираните витамини са изключително вкусни и със сигурност ще се превърнат в любимата ви хранителна добавка!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *