Здравни съвети

Колко е важна оралната хигиена: гледната точка на кардиолога

Колко е важна оралната хигиена: гледната точка на кардиолога

Според редица мащабни проучвания усмивката е първо нещо, което забелязваме в другите. Разбира се, красивата усмивка се крепи на здрави и чисти зъби. Следователно, не е изненадващо, че голяма част от хората полагат неимоверни грижи да поддържат перфектни зъби и блестяща усмивка. Въпреки това, обаче, цели 3,5 милиарда човека по света са засегнати от орални заболявания, сред които най – често срещаният проблем са кариеси в постоянните зъби. В допълнение, 10% от световното население се бори с тежки пародонтални състояния, които нерядко причиняват загуба на един или повече зъби.

Докато липсата на адекватна орална грижа може да е естетическа катастрофа за някои, кардиолозите се тревожат, че лошата устна хигиена може да ви коства сърдечното здраве. Може би се чудите как е възможно ритуалите ви за устна хигиена да оказват влияние върху сърдечносъдовото здраве!? Е, през последните години учените изследват тази нетипична на пръв поглед връзка и установяват, че оралните заболявания могат значително да повишат риска от кардиоваскуларни проблеми, в това число сърдечен удар. Имайки предвид, че именно сърдечносъдовите  заболявания,  начело с инфаркт и инсулт, са водеща причина за смъртност в световен план, е добре да помислите дали отделяте достатъчно внимание на здравето и чистотата на зъбите си!  

Връзката между устната хигиена и сърдечносъдовото здраве

Съществуват различни предположения за връзката между здравето на сърдечносъдовата система и нивото на орална хигиена. Най – утвърдената хипотеза е, че бактериите, отговорни за развитието на пародонтални заболявания могат да се пренесат в кръвния поток и да причиняват повишаване на нивата на С – реактивен протеин (CRP).

Това е вид протеин, който се синтезира в черния дроб когато в тялото се развие възпаление и е основен възпалителен маркер. Именно CRP е един от главните показатели, които се използват за оценяване на риска от развитие на кардиоваскуларни заболявания. Следователно, повишаването на възпалителния маркер в следствие на лоша устна хигиена е предпоставка за поява на сърдечносъдови болести.

Според редица учени съществува връзка между атеросклерозата и появата на заболявания на венците, тъй като и двете състояния протичат със сходна възпалителна симптоматика и наличие на еднотипни патогенни бактерии. В допълнение, съществуват проучвания, които откриват директна връзка между пародонталните болести и запушването на артерии в краката. Мащабно изследване, включващо над 50, 000 души установява, че хора, които са загубили зъби в следствие на орално заболяване и страдат от остра пародонтоза са по – застрашени от инсулт. Още повече, възпаленията на венците повишават риска от сърдечен удар с цели 20%.

Освен със сърдечносъдовите проблеми, влошената устна хигиена се свързва още с диабет, ревматоиден артрит, рак на панкреаса и бъбреците, пневмония и други дихателни проблеми. Въпреки че изследванията по темата все още са малко и не предлагат категорични отговори, специалистите приканват към поддържане на адекватна орална чистота и редовно посещение на зъболекарския кабинет.   

Симптоми на дентални проблеми

Установено е, че ако посещавате зъболекаря си два пъти годишно за профилактичен преглед, той / тя най – вероятно ще забележи симптомите на развиващо се дентално заболяване още в ранния етап. Точно затова СЗО съветва да не се изчаква настъпване на проблем, а да се вземат превантивни мерки. Все пак, ако усетите някой от следните симптоми, незабавно си запишете час за зъболекар:

 • Персистиращ лош дъх
 • Внезапна чувствителност на зъбите към топло и студено
 • Подуване или кървене на венците по време на миене на зъбите или почистването им с конец
 • Болезнени венци
 • Зъбобол
 • Отдръпване на венците от зъбите
 • Дискомфорт или болка при дъвчене или отхапване
 • Безпричинно пукане или чупене на зъбите
 • Подуване и / или зачервяване на лицето в областта на бузите
 • Клатене на зъбите
 • Афти или рани в устната кухина, които заздравяват трудно и се появяват често

Според статистиката, почти всеки възрастен има или е имал поне един кариес в живота си. В същото време, през последните 10 – 15 години процента на деца с дентални проблеми се е увеличил значително. Въпреки притеснителните тенденции, обаче, данните сочат, че по – голямата част от хората ходят на зъболекар само при наличие на проблем. Независимо дали изпитвате някой от тревожните симптоми, редовните посещения на зъболекарския кабинет ще ви спестят както болка, така и пари. Дори в страните, в които денталната грижа е част от здравния пакет (като България), разходите за зъболекар са значителна част от бюджета при хора с дентални проблеми в напреднал стадий. Да не говорим за потенциалната опасност от развитие на сърдечносъдови и други здравни проблеми!

Фактори, които допринасят за влошеното дентално състояние

Още като съвсем малки се научаваме колко често и как да мием зъбите си. Когато усвоим техниката и запомним правилата ги спазваме като закон. С течение на времето, обаче, порастваме и поради някаква причина започваме да пренебрегваме зъболекарските съвети. Съкращаваме времетраенето на миенето, не почистваме междузъбното пространство, позволяваме си и да пропускаме миене на зъбите, не посещаваме зъболекаря редовно. Може би това не се отнася до вас, но се оказва, че средностатистическият възрастен мие зъбите си между 45 и 70 секунди при препоръка от 2 минути.

За мнозина изглежда достатъчно набързо да изчеткат зъбите си сутрин и вечер, особено ако нямат изявени дентални проблеми. В действителност, обаче, в зъбната кухина попадат най – различни микроорганизми. В малки количества, те се смятат за безвредни. Проблемите започват когато балансът на устната флора бъде нарушен и патогените започнат да надделяват. С течение на времето това може да доведе до разрушаване на зъбния емайл, натрупване на плака, кариеси, възпаление на венците, гингивит, перидонтит и в крайна сметка загуба на зъби.

Разбира се, миенето на зъбите е само един фактор (макар и есенциален), който влияе върху устната хигиена. Други предпоставки за влошено дентално здраве са:

 • Нередовна смяна на четката за зъби
 • Тютюнопушене
 • Консумация на храни и напитки с високо съдържание на захар, дъвчене на дъвки  
 • Стрес
 • Прием на някои медикаменти
 • Инфекциозни заболявания
 • Фамилна обремененост
 • Киселинен рефлукс

Голяма част от тези фактори допринасят за размножаването на бактерии, които произвеждат киселини и разрушават зъбната структура. В комбинация с небалансирана диета и неправилно миене на зъбите, това е сигурна рецепта за проблеми.

Правилна грижа за устната кухина

Грижата за устната кухина е основен фактор в поддържането на добро здравословно състояние и красива усмивка. За щастие, това е сравнително лесна задача, която изисква малко търпение спазване на някои прости правила:

 • Мийте зъбите си минимум 2 минути, два пъти дневно.
 • Използвайте качествена паста за зъби, като периодично сменяте вида.
 • Редовно сменяйте четката си за зъби – на всеки 3 – 4 месеца или по – често при нужда.
 • Съхранявайте четката на проветриво място, където няма влага.
 • Не споделяйте четката си с друг човек.
 • Редовно почиствайте междузъбното пространство с конец за зъби.
 • Избирайте вода за уста с натурален състав.
 • Почиствайте зъбите си при дентален специалист 2 пъти годишно.
 • Спазвайте здравословна и балансирана диета, богата на свежи плодове и зеленчуци.  
 • Ограничете консумацията на захарни храни и напитки до минимум.
 • Откажете се от тютюнопушенето.
 • Приемайте пробиотици. В допълнение към множеството здравни ползи от приема на пробиотици, учените са установили, че някои бактериални щамове подобряват баланса на устната микрофлора и подобряват симптомите на гингивит.

Оралният иригатор е друго средство, което помага за поддържане на оралната хигиена. Типично, тези устройства се използват от професионалисти, но на пазара вече има и компактни модели, които са подходящи за домашна употреба. Оралният иригатор е перфектният помощник за хора, страдащи от дентални заболявания, както и за носещите брекети, мостове и протези. Редовната употреба на устройството почиства устната кухина в дълбочина, предпазва от инфекции и предотвратява натрупването на зъбен камък. На нашия сайт ще откриете първокласни орални иригатори на достъпни цени!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *