Здравни съвети

9 невероятни ползи за здравето от приема на цинк (2)

Цинк

Във втората част на статията ни за ползите от приема на цинк, ще разгледаме още няколко впечатляващи начина, по които този минерал може да подпомогне благополучието на организма. От укрепване на имунната система до поддържане на красива и здрава кожа, цинкът е силен съюзник в грижата за здравето.

6. Макулна дегенерация

Доказано е, че цинкът има способността да забавя процеса на намаляването на зрението при свързана с възрастта дегенерация на макулата. Това състояние е често срещано при възрастните хора. Заболяването засяга макулата – частта на ретината, отговорна за централното зрение.

Цинкът играе изключително важна роля в метаболизма на ретината и поддържането на нейната функция. Възрастните хора са особено податливи на дефицит на цинк, който може да настъпи с напредване на възрастта. Този дефицит може да ускори прогреса на макулната дегенерация и да доведе до сериозни нарушения в зрението.

Интересното е, че цинкът има благотворен ефект както в предотвратяването, така и в лечението на това заболяване. Той може да подпомогне забавянето на процеса на намаляване на зрението при макулната дегенерация и да предостави нови възможности за поддържане на зрението през целия живот. Този аспект е особено важен, тъй като зрението е от съществено значение за осигуряването на качеството на живот във всеки житейски етап.

7. Бременност

Цинкът играе критична роля по време на бременността и ниските нива на този важен минерал са свързани със сериозни здравни проблеми както за бебето, така и за майката.

  • Преждевременни раждания: Поради ниските нива на цинк могат да настъпи преждевременно раждане, което представлява риск за здравето на бебето. Преждевременно родените бебета имат по-големи шансове за здравословни проблеми.
  • Ниско тегло при раждане: Цинкът също играе важна роля в развитието на бебето. Ниските нива на цинк могат да доведат до ниско тегло при раждане, което е свързано със здравословни рискове.
  • Забавяне на растежа: Недостигът на цинк може да забави растежа на бебето в утробата, което води до проблеми с развитието.
  • Прееклампсия: Цинкът може да играе и роля в предотвратяването на прееклампсия – сериозно заболяване, което включва повишаване на кръвното налягане и задържане на течности. Прееклампсията често представлява сериозна заплаха за живота на майката и бебето.

Поддържането на подходящите нива на цинк по време на бременността може да бъде от съществено значение за здравето на майката и здравето на новороденото.

8. Предменструален синдром

Предменструалният синдром (ПМС) е състояние, което засяга множество жени в репродуктивната им възраст и може да доведе до дискомфорт и разнообразни симптоми преди настъпването на менструацията. Въпреки че причините за ПМС са многобройни и сложни, изглежда, че хранителните фактори играят ключова роля при това състояние.

Цинкът е едно от хранителните вещества, което може да има съществено значение за балансирането на симптомите на ПМС. Множество клинични проучвания подчертават положителните ефекти на цинк в управлението на този синдром. Приемът на цинк се отразява както върху физическите аспекти (енергийни нива, качество на съня, намалена чувствителност на гърдите и други), така и върху психологическите аспекти (настроение) на това състояние при млади жени, страдащи от предменструален синдром.

9. Ревматоиден артрит

Ревматоидният артрит е хронично възпалително заболяване, което често засяга ставите и може да предизвика болка и възпаление. Интересното е, че цинкът може да играе ключова роля в управлението на това състояние.

Микроелементът е известен с антиоксидантните си свойства и поддържа функционирането на антиоксидантния ензим супероксид дисмутаза. Този ензим има способността да намалява вредните ефекти на свободните радикали, които могат да доведат до възпаление и увреждане на тъканите.

При хората с ревматоиден артрит и други възпалителни състояния нивата на цинк обикновено са намалени. Това намаление може да бъде свързано с хроничното възпалително състояние и може да допринесе за усилването на симптомите и болката.

Множество проучвания са били проведени с цел възстановяване на адекватните нива на цинк при пациенти с ревматоиден артрит. Някои от тези проучвания са демонстрирали намаляване на симптомите на заболяването. Следователно, чрез подобряване на нивата на цинк в организма може да се подпомогне здравето на ставите и да се намали възпалението, съпътстващо ревматоидния артрит.

Избор на подходяща форма на цинк

Съществуват различни форми на цинк, които могат да бъдат използвани за попълване на нуждите от този ценен микроелемент. Изборът зависи от специфичните здравословни нужди на организма. Богатството от налични форми предоставя възможност за персонализиран подход при приема на цинк, с цел осигуряване на оптимално въздействие върху общото здравословно състояние и конкретни здравословни нужди. Важно е да се отбележи, че някои форми на цинк се абсорбират по-добре от други. 

Сред най-популярните форми на минерала са: 

  • Цинков пиколинат: Този вид цинк се абсорбира отлично и се счита за ефективен при справяне с дефицит на този важен микроелемент.
  • Цинков глюконат: Доказано е, че ефективно намалява продължителността и тежестта на симптомите на обикновената настинка.
  • Цинков бисглицинат: Според изследванията, този тип цинк се абсорбира добре и може да бъде използван за поддържане на нормалните нива на цинк.
  • Цинков цитрат: Също се абсорбира по сходен начин като цинковият глюконат.
  • Цинков монометионин: Този вид цинк се абсорбира по-добре от цинковия сулфат и може да бъде използван за справяне с дефицит на цинк.
  • Цинков сулфат: Въпреки че се използва в някои проучвания, тази форма на цинк не се абсорбира толкова добре, колкото други форми.

Важно е да се отбележи, че дозировката на цинк може да варира в зависимост от конкретните нужди на организма и възрастта на конкретния човек. За поддържане на общото здраве, дозата за възрастни е обикновено е между 15 и 20 mg, докато за деца тя е от 5 до 10 mg. При лечение на конкретни здравословни проблеми, дозите могат да се увеличат, например, за мъже 30 до 45 mg, а за жени 20 до 30 mg.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *