Здравни съвети

Топ хранителни добавки за поддържане на зрението (1)

Топ хранителни добавки за поддържане на зрението (1)

Зрението е много важен компонент от цялостното ни здравословно състояние. Здравето на очите ни влияе не само върху начина, по който виждаме света, но и върху нашите усещания и връзката ни с другите хора. Народната мъдрост гласи: „Очите са прозорец към душата“, но те са и отражение на цялостното ни здраве и благополучие.

Точно както при много други органи, здравето на очите може да се повлияе от различни фактори, които са свързани с начина на живот, диетата и нашата физическа активност. Здравословното хранене играе жизненоважна роля в превенцията на много очни заболявания. Консумацията на разнообразни плодове и зеленчуци, които имат високи нива на антиоксиданти, е важна за здравето на очите. Балансираната диета има благоприятно влияние при някои заболявания на очите, включително:

 • Макулна дегенерация свързана с възрастта
 • Глаукома
 • Катаракта
 • Сухи очи

Антиоксиданти за поддържане на зрението

Доказано е, че диета с високо съдържание на антиоксиданти е важна и полезна за здравето на очите. Оксидативният стрес е основен фактор, допринасящ за развитието на очни заболявания и стареенето като цяло. Множество проучвания показват, че антиоксидантите помагат за предотвратяване и минимизиране на окислителното увреждане на клетките и нервите на окото. 

Витамин С и витамин Е са антиоксиданти, които могат да бъдат полезни в това отношение. Проучване от 2012 г. показва, че консумацията на плодове и зеленчуци, богати на витамин А и витамин С, намалява риска от развитие на глаукома.

 • Витамин С играе важна роля за понижаване на очното налягане, което е симптом на глаукома. Хората с по-ниски нива на витамин С имат повишен риск от развитие на това заболяване. Препоръчителната доза: 500 – 2000 mg витамин C на ден.
 • Установено е, че витамин Е има синергичен ефект в комбинация с други антиоксиданти. Ето защо е важно да се придържаме към разнообразна диета, която включва плодове и зеленчуци. Така можем да си осигурим оптимален прием на различни витамини и минерали, подпомагащи здравето на очите.

C Vit Natural / Натурален витамин С 504mg с Прополис 100mg в ампули – 10 бр.

18.97 лв.
C Vit Natural е мощен натурален имуностимулант в удобна ампула за пиене. Всяка доза C Vit Natural  съдържа 504 mg натурален витамин С, добит от плодовете на шипка, и 100 mg прополис (екстракт). Течната формула на добавката ви гарантира оптимална усвояемост от организма и отлични резултати. В допълнение, C Vit Natural има отличен вкус и е приятен за приемане.

Кои хранителни вещества са препоръчителни при различните заболявания на очите?

Правилното хранене е от съществено значение за поддържане на здравето на очите. Нека разгледаме специфичните особености на различните заболявания на очите. Ще научим кои хранителни вещества могат да подпомогнат зрението и кои действат като превенция срещу определени проблеми с очите.

Макулна дегенерация свързана с възрастта (МДСВ)

Макулната дегенерация е заболяване на очите, при което центърът на ретината се влошава с течение на времето и може да доведе до загуба на зрението. Изследвания показват, че здравословната диета, богата на антиоксиданти, минерали и витамини, е важна за предотвратяване на макулната дегенерация.

През 2005 година е направено проучване, което съобщава, че нездравословните и преработените храни, които имат възпалителен характер, са свързани с появата на макулна дегенерация. В основата на заболяването обикновено стои хронично възпаление и прогресивно увреждане на очите. Други изследвания подчертават, че консумацията на храни с високо съдържание на холестерол са свързани с повишен риск от развитие на очни заболявания.

 • Каротеноидите са група от червени, жълти и оранжеви храни, които съдържат естествени антиоксиданти. 
 • Например, бета-каротинът е един от популярните каротеноиди, който дава оранжев цвят на моркови и тикви. Той помага за поддържането на нормалното зрение. За да използваме ефективно антиоксидантните свойства на бета-каротина, тялото трябва да го преобразува във витамин А. Този витамин има изключително важна роля за зрението, кожата, имунната система и растежа. Затова, бета-каротинът, когато се преобразува във витамин А, играе съществена роля за поддържане на здравето на очите и кожата, като същевременно предпазва клетките от оксидативния стрес, причинен от свободните радикали.
 • Лутеинът и зеаксантинът са други каротеноиди, свързани със здравето на очите. Те допринасят за предотвратяване на прогресирането на свързаната с възрастта макулна дегенерация. Лутеинът и зеаксантинът се съдържат в зеленолистните зеленчуци като зеле и спанак. Ако не консумирате редовно такива храни, добавките с лутеин и зеаксантин могат да бъдат добър вариант за набавяне на тези важни хранителни вещества.
 • Цинкът е минерал с важни антиоксидантни свойства за очите. Той е отговорен за ензимните реакции, които поддържат здравето на ретината. Проучванията показват, че дефицитът на цинк може да доведе до лошо нощно виждане. Можем си набавим оптимални количества цинк чрез консумацията на червено месо, птиче месо, боб, ядки и морски дарове. Можем да го приемаме и като част от състава на комбинирани мултивитамини или хранителни добавки.
 • Витамин С също е важен за очите, тъй като ниските нива могат да повишат риска от макулна дегенерация и катаракта. Храните с високо съдържание на витамин С са полезни за зрението и предотвратяване на различни очни заболявания. Това хранително вещество може да се приема под формата на добавки или чрез консумация на плодове и зеленчуци, сред които: цитруси, чушки, броколи, зеленолистни зеленчуци, ягоди, киви и други.
 • Черната боровинка е фитонутриент със съдържание на флавоноиди, които са полезни за зрението и здравето на ретината. Флавоноидите се съдържат естествено в горските плодове, зеления чай, шоколада, червеното вино и цитрусовите плодове. Черната боровинка може да бъде консумирана и под формата на хранителна добавка.

Придържайки се към здравословен начин на живот и прием на подходящи хранителни добавки, ние можем да подпомогнем здравето на очите и да предотвратим различни очни заболявания. Консумирайте храни, богати на каротеноиди, лутеин, зеаксантин, цинк, витамин С и черна боровинка. Други добавки, които могат да бъдат полезни за очите са гинко билоба, N-ацетил цистеин и мелатонин.

Visolor / Визолор за подобряване на зрението – 60 таблетки

31.99 лв.
Visolor® е първокласна хранителна добавка за поддържане на здравето на очите и подобряване на зрението. Изобилието от активни съставки предпазва от оксидативен стрес, минимизира вредния ефект на ултравиолетовото лъчение, подобрява кръвоснабдяването на окото, има общоукрепващо въздействие за зрението.

Глаукома

С годините, при някои хора се наблюдава увеличение на налягането в окото, което може да причини увреждане на зрителния нерв, отговорен за свързването на окото с мозъка. Това медицинско състояние се нарича глаукома. В случаите на напреднала глаукома, пациентите първо може да загубят периферното си зрение, а ако не се лекува своевременно, това може да доведе до трайна слепота.

Лечението на глаукома обикновено включва капки за очи с рецепта, а в някои случаи се прибягва и до оперативна намеса. Някои от алтернативните подходи в терапията на глаукома включват приема на флавоноиди. 

 • Флавоноидите са природни съединения, които се срещат в растенията и имат мощни антиоксидантни, противовъзпалителни и невропротективни свойства. Те имат способността да предпазват клетките на зрителния нерв от увреждане и да подобрят здравето на окото. Изследванията показват, че флавоноидите могат да помогнат за намаляване на налягането в окото и да забавят напредването на глаукомата.
 • Антиоксидантите са полезни в превенцията и лечението на глаукома. Проучване от 2018 г. в Acta Ophthalmology показва, че антиоксидантите увеличават притока на кръв към ретината, което е от полза за хората, които страдат от глаукома. В допълнение, проучване от 2015 г. заключава, че антиоксидантите могат да бъдат полезни за подобряване на зрението при пациенти с глаукома, въпреки че не понижават очното налягане.
 • Гинко билоба е растение, което е изследвано в Китай, Германия и Франция заради съдържанието на флавоноидни съединения в неговия състав. Множество проучвания потвърждават, че Гинко Билоба увеличава кръвообращението в зрителния нерв. Растителния екстракт помага за намаляване на оксидативния стрес, подобрява кръвообращението в окото и предотвратява прогресирането на глаукома. 

Следва продължение… 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *