Здравни съвети

Какви са ползите от приема на женшен за укрепване на здравето?

Женшен

Чувствате ли се стресирани? Може би имате нужда от женшен. Женшенът е светлокафяв корен, който има специфична форма, наподобяваща човешкото тяло. Женшенът се използва в традиционната китайска медицина от хиляди години за подпомагане на имунитета, когнитивната функция и плодовитостта. Днес женшенът е най-известен със своите тонизиращи ефекти, които влияят върху благосъстоянието на организма. Той помага на тялото да се справи с пагубните ефекти на физическия, умствения и емоционалния стрес.

Какво е женшен?

Женшенът е известна адаптогенна билка, която се използва за поддържане на енергията и физическата издръжливост. Извлича се от корените на растения, принадлежащи към рода Panax. Съществуват различни видове женшен, всеки с различни характеристики. Азиатският женшен (Panax ginseng) и американският женшен (Panax quinquefolius) се открояват като най-широко използваните и широко изследвани сортове. Тези растения притежават уникален химичен състав, което ги прави ценни в традиционната и съвременната медицина. 

Един от ключовите компоненти, допринасящи за лечебните свойства на женшена, са гинзенозидите. Това са специфичен клас естествени химични съединения, наречени тритерпенови сапонини, които се откриват в корените на растението. Гинзенозидите притежават противовъзпалителни, антиоксидантни и противоракови свойства.

Съдържанието и видовете гинзенозиди варират при различните видове женшен, което влияе върху техните специфични лечебни ефекти. Американският и азиатският женшен се използват за повишаване на енергийните нива, стимулиране на когнитивната функция, облекчаване на стреса и подкрепа на имунната система. В традиционната китайска медицина азиатският женшен се счита за топъл и стимулиращ, докато американският женшен е хладен и успокояващ.

Топ 4 терапевтични приложения на растението женшен

Приеман като хранителна добавка, женшенът се използва като тоник за поддържане на цялостното благосъстояние и повишаване на устойчивостта към стрес. Доказателствата подкрепят употребата му по различни други причини, включително модулиране на имунната система, поддържане на сърдечно-съдовото здраве и подобряване на физическата и умствена издръжливост.

1. Подпомагане на когнитивните функции и психическото благополучие

Женшенът привлича вниманието със своите терапевтични ефекти в подкрепа на здравето на мозъка. Клиничните проучвания показват, че добавките с женшен могат да подобрят когнитивните функции чрез намаляване на неврологичния оксидативен стрес. Смята се, че гинзенозидите са от решаващо значение за насърчаването на когнитивната функция, която включва мислене, комуникация, разбиране и памет. В контролирани проучвания пациентите, които са консумирали добавки с женшен, показват подобрена работна памет, намалени симптоми на болестта на Алцхаймер и подобрена когнитивна функция по-късно в живота. 

Освен това се смята, че адаптогенните свойства на женшена помагат на тялото да се справи със стреса, което може да допринесе за подобрено психическо благополучие. В едно проучване добавката Panax ginseng намалява циркулиращия кортизол (хормона на стреса в тялото) в отговор на физически стрес. Изследователите също са изследвали потенциала му за смекчаване на симптомите на тревожност и депресия, като някои проучвания показват положително въздействие върху настроението.

2. Повишаване на защитните сили на имунната система

Способността на женшена да подсилва имунната система се подкрепя от голям брой доказателства, които изследват имуномодулиращите му ефекти. Тези ефекти се приписват на гинзенозидите, полизахаридите и други биоактивни съединения в корените на женшена.

Няколко проучвания показват, че добавките с женшен могат да стимулират производството и активността на имунните клетки като макрофаги и Т лимфоцити – жизненоважни компоненти на имунната система. Клинично проучване със 100 участници показа, че пациентите, приемащи 2 грама азиатски женшен дневно в продължение на два месеца, са имали повишени нива на имунни клетки в края на проучването в сравнение с тези, приемащи плацебо. Гинзенозидите подобряват защитните механизми на тялото чрез подобряване на фагоцитната активност на имунните клетки и увеличаване на производството на цитокини – сигнални молекули, които регулират имунните отговори. Тази модулация на имунната функция допринася за способността на женшена да помага на тялото да се предпазва от инфекции и рак. 

3. Подобряване на енергията и издръжливостта

Женшенът повишава енергийните нива и издръжливостта. Многобройни клинични проучвания предоставят доказателства в подкрепа на неговите терапевтични ефекти в тази област. Смята се, че адаптогенните свойства на женшена помагат на тялото да се адаптира към физическите стресови фактори и намаляват чувството на умора и изтощение. Изследователите са установили, че ефектите на женшена против умора произтичат от антиоксидантните свойства на гинзенозидите и способността им да подобряват митохондриалната функция.

4. Сърдечно-съдово здраве и регулиране на кръвната захар

Женшенът e обещаващо средство за насърчаване на здравето на сърдечно-съдовата система и управление на нивата на кръвната захар. Доказателствата подкрепят потенциала на женшена да понижава кръвното налягане, да подобрява кръвообращението и да намалява рисковите фактори, свързани със сърдечно-съдови заболявания. Няколко проучвания са изследвали въздействието на женшена върху регулирането на кръвното налягане, което показва, че редовния на женшен може да доведе до умерено намаляване както на систолното, така и на диастолното кръвно налягане. Смята се, че тези ефекти са в резултат от релаксацията (вазодилатация) на кръвоносните съдове и насърчаването на секрецията на азотен оксид, получена от васкуларни ендотелни клетки. Освен това е доказано, че женшенът има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, които са полезни за цялостното сърдечно-съдово здраве.

Използването на женшен за балансиране на кръвната захар също е подкрепено от клинични проучвания, които подчертават способността на женшена да подобрява инсулиновата чувствителност и да регулира метаболизма на глюкозата. Гинзенозидите, чрез взаимодействието си с инсулиновите рецептори, спомагат за подобряване на реакцията на тялото към инсулин, като по този начин насърчават по-добър контрол на кръвната захар.

Резюме

Включването на женшена във вашия здравен режим може да допринесе за множество терапевтични ползи. Клиничните проучвания подчертават неговия потенциал за подобряване на когнитивната функция, насърчаване на психическото благополучие, стимулиране на имунната система и подобряване на енергията и издръжливостта. Активните съединения на женшена, наречени гинзенозиди, играят жизненоважна роля в тези ползи за здравето, в допълнение към поддържането на сърдечно-съдовото здраве и подпомагането на управлението на кръвната захар. Неговите адаптогенни свойства помагат на тялото да се справи със стреса, което го прави ценно допълнение към холистичния здравен подход.

Източници

  1. American ginseng. Mount Sinai Health System. https://www.mountsinai.org/health-library/herb/american-ginseng 
  2. Arring, N. M., Millstine, D., Marks, L. A., et al. (2018). Ginseng as a Treatment for Fatigue: A Systematic Review. The Journal of Alternative and Complementary Medicine, 24(7), 624–633. https://doi.org/10.1089/acm.2017.0361 
  3. Asian Ginseng. (2020, August). NCCIH. https://www.nccih.nih.gov/health/asian-ginseng 
  4. Asian ginseng. Mount Sinai Health System. https://www.mountsinai.org/health-library/herb/asian-ginseng
  5. Barton, D. L., Liu, H., Dakhil, S. R., et al. (2013). Wisconsin Ginseng (Panax quinquefolius) to Improve Cancer-Related Fatigue: A Randomized, Double-Blind Trial, N07C2. JNCI Journal of the National Cancer Institute, 105(16), 1230–1238. https://doi.org/10.1093/jnci/djt181 
  6. Cha, T. W., Kim, M., Kim, M., et al. (2016). Blood pressure-lowering effect of Korean red ginseng associated with decreased circulating Lp-PLA 2 activity and lysophosphatidylcholines and increased dihydrobiopterin level in prehypertensive subjects. Hypertension Research, 39(6), 449–456. https://doi.org/10.1038/hr.2016.7 
  7. Chung, T.-H., Kim, J.-H., Seol, S.-Y., et al. (2021). The Effects of Korean Red Ginseng on Biological Aging and Antioxidant Capacity in Postmenopausal Women: A Double-Blind Randomized Controlled Study. Nutrients, 13(9), 3090. https://doi.org/10.3390/nu13093090 
  8. Cloyd, J. (2023, April 27). Unlocking the Health Benefits of Nitric Oxide: How This Molecule Supports Cardiovascular Health, Exercise Performance, and More. Rupa Health. https://www.rupahealth.com/post/nitric-oxide
  9. Cox, A. D. (2022, December 2). Adaptogen Herbs: Evidence, Medicinal Benefits, & More. Rupa Health. https://www.rupahealth.com/post/adaptogens 
  10. Etemadifar, M., Sayahi, F., Abtahi, S.-H., et al. (2013). Ginseng in the treatment of fatigue in multiple sclerosis: a randomized, placebo-controlled, double-blind pilot study. International Journal of Neuroscience, 123(7), 480–486. https://doi.org/10.3109/00207454.2013.764499

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *