Здравни съвети

Защо мъжете са изложени на по-висок риск от сърдечни заболявания?

Защо мъжете са изложени на по-висок риск от сърдечни заболявания?

Сърдечните заболявания са убиец номер едно за голяма част от населението в световен мащаб. През последните години честотата на сърдечните заболявания продължава да нараства, а статистиката е стряскаща. Проучванията отчитат, че рискът от тези заболявания е много по-висок при мъжете, отколкото при жените като засяга един на всеки 3-6 мъже. 

Ако това не е достатъчно страшно за вас трябва да знаете, че повече от половината мъже не са имали симптоми, преди да бъдат диагностицирани със сърдечно заболяване. И така, въпросът е защо мъжете страдат от сърдечни заболявания в много по-голяма степен, отколкото жените?

Хормоните ли са причината за сърдечните заболявания при мъжете?

Хормоните играят ключова роля за поддържане на здравето на мъжете, особено в контекста на сърдечните заболявания. Сравнявайки половете, най-забележимата разлика между тях е в нивата на хормоните – естроген, прогестерон и тестостерон. При мъжете тестостеронът е по-доминиращ, докато естрогенът и прогестеронът имат по-скромно присъствие. Въпреки че тези хормони регулират сексуалното поведение, те изпълняват и редица жизненоважни функции, включително регулиране на костната плътност, енергийните нива и мускулната маса.

Тестостеронът, освен че поддържа сексуалната функция, играе роля и в здравето на сърцето. Той може да подпомогне релаксацията на кръвоносните съдове, включително тези около сърцето и да стабилизира електрическата активност в сърцето чрез контролиране на калиевите канали. Повишаването на тестостерона може дори да помогне за ограничаване на увреждането на сърцето след инфаркт.

Въпреки това не следва да се счита, че естрогенът и прогестеронът са хормони, които нямат отношение към здравето на сърцето. Напротив, естрогенът предоставя защита за кръвоносните съдове, подобрява сигнализацията на холестерола и намалява риска от образуване на съсиреци в артериите. Всичко това съдейства за предотвратяване на сърдечни заболявания.

Имайки предвид всичко това, трябва да си зададем въпроса – къде се появява дисфункцията в хормоните на мъжете? Отговорът е свързан с начина, по който те се произвеждат. За да бъдат създадени половите хормони, е необходимо усвояването на достатъчно количество мазнини и холестерол. Тези хранителни вещества  се трансформират в тестостерон, естроген и прогестерон, а количеството им зависи от пола и възрастта на индивида.

Инсулинова резистентност и сърдечни заболявания при мъжете

Инсулиновата резистентност играе ключова роля във взаимовръзката между телесните мазнини с инсулина. С нарастването на средния процент на телесни мазнини в много страни в световен мащаб, се наблюдава и увеличение на нивата на инсулинова резистентност. Този процес се наблюдава, когато тялото постоянно е изложено на високи нива на захар (глюкоза) в кръвта, в резултат на което панкреаса секретира големи количества инсулин. Ролята на инсулина е да насочва глюкозата в клетките. Клетките започват да се препълват с глюкоза, която се трансформира в мастна тъкан или мазнини. Когато добавите и консумацията на висококалорична храна, нивата на кръвната захар остават трайно високи. Този цикъл продължава, докато тъканите станат резистентни към инсулиновия отговор, а панкреасът се претовари. Всичко това води до състояние, наречено – инсулинова резистентност.

Това състояние променя баланса на хормоните в организма. На първо място, нивата на „добрите“ хормони, като тестостерон, се понижават. Този хормон е от съществено значение за поддържане на оптималната мъжка физиология и енергийното равновесие в тялото. Ниските нива на тестостерон могат да доведат до различни проблеми, включително намалена мускулна маса, умора и проблеми със сърдечно-съдовата система. 

От друга страна, увеличаването на „лошия“ хормон на стреса – кортизол, усилва въздействието на стреса върху организма. Високите нива на кортизол са свързани със загуба на мускулна маса, нерегулиран апетит и повишен риск от различни заболявания, включително сърдечно-съдови проблеми. Тази промяна в хормонален баланс се нарича „кражба на прегненолон“.

Как да противодействаме на инсулиновата резистентност?

За да противодействате на инсулиновата резистентност, може да предприемете няколко стъпки, които ще ви помогнат в борбата с този проблем. Първо, интегрирайте в диетата си източници на растителни фибри. Фибрите имат способността да ограничават инсулиновата резистентност.

От важно значение е внимателно да избирате храните, които консумирате, като обърнете специално внимание на гликемичния им индекс. Предпочитайте храни с нисък гликемичен индекс, които не предизвикват бурен инсулинов отговор. Зеленчуци без скорбяла са отличен пример в това отношение.

Можете да изберете алтернативни източници на енергия за организма като се придържате към кетогенна диета например. Тя се характеризира с консумация на храни с високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на въглехидрати. Преходът от използване на въглехидрати към кетони като гориво за организма може да подобри инсулиновата чувствителност.

Периодичното гладуване е още една стратегия, която може да бъде полезна в този контекст. Този метод може да подобри регулацията на инсулина и да насърчи тялото ви да използва по-ефективно енергията. 

Накрая, добавките като берберин също могат да бъдат полезни, тъй като помагат за модулиране на инсулиновата чувствителност на организма. Тези интегрирани подходи към диетата и начина на живот предоставят множество опции за борба с инсулиновата резистентност.

Ароматаза и сърдечни заболявания при мъжете

В допълнение към отговора на инсулина и „кражбата на прегненолон“, е важно да разгледаме връзката между ароматазата и риска от сърдечни заболявания при мъжете. Мъжете с излишък на коремна мазнина имат повишен риск от пренасочване на тестостерона към естрогени чрез действието на ензима ароматаза. Ароматазата е важен ензим в тялото, който катализира превръщането на тестостерон в естроген.

При наличието на повече коремна мазнина обаче, нивата на ароматаза се увеличават значително. Този процес, наречен ароматизация, може да доведе до пренасочване на тестостерона към естрогени, което е свързано със загуба на мускулна маса, натрупване на мазнини и повишен риск от сърдечно-съдови заболявания. Това може да допринесе и за появата на инсулинова резистентност.

За да върнете хормоналния баланс обратно към нормалните нива на тестостерон, можете да използвате стратегии за инхибиране на действието на ароматазата. Някои храни, богати на съставки с антиароматазни свойства, включват:

 • Фибри
 • Ленено семе
 • Соя
 • Екстракт от гроздови семена
 • Гъби
 • Зелен чай

Освен това, съществуват и различни добавки, които могат да помогнат в блокирането на ароматазата, като например:

Интегрирането на тези храни и добавки във вашата диета може да помогне за намаляването на дейността на ароматазата и възстановяването на нормалните нива на тестостерон в организма. Същевременно по този начин може да се намали риска от сърдечно-съдови заболявания и инсулинова резистентност.

Кортизол, стрес и сърдечни заболявания

Нека се фокусираме отново върху „лошия“ кортизол и неговото въздействие върху здравето. Високите нива на кортизол не само предизвикват инсулинова резистентност, но и увеличават риска от високо кръвно налягане и сърдечни заболявания. Този хормон също така оказва пряко влияние върху венозната система, стеснявайки кръвоносните съдове и ограничавайки способността на организма да се справя със стреса и да поддържа здрав сън.

Когато става въпрос за сърдечните заболявания при мъжете, изследванията подчертават, че не толкова самите хормони, колкото реакцията към стреса е от ключово значение. Едно проучване, проведено през 2016 г. изследва рисковите фактори сред мъже и жени в Норвегия, страдащи от сърдечно-съдови заболявания. Резултатите показват, че броят на мъжете със сърдечни заболявания е два пъти по-голям от този на жените. Въпреки че проучването не установява пряко влияние на промените в нивата на хормоните върху риска от сърдечни заболявания, то подчертава, че е възможно реакцията към стреса да бъде отключващ фактор за тяхната поява и развитие.

Как да управляваме стреса и влиянието на кортизола?

Включването на ежедневна медитация за 5 минути може да помогне за намаляване на стреса и да подобри сърдечно-съдовото здраве, показват проучвания на Американската кардиологична асоциация. 

Други методи за управление на стреса са: 

 • Спане в стая с температура от 18-20 градуса по Целзий,
 • Поддържане на приятна тъмна и прохладна атмосфера в стаята,
 • Минимизиране на излагането на синя светлина преди сън,
 • Писане на дневник като средство за управление на стреса,
 • Прием на добавки, които насърчават релаксацията като мелатонин, L-теанин, GABA и магнезий.

Източници:

 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3828782/pdf/jah3-2-e000271.pdf
 2. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1365-2265.2005.02414.x
 3. https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/2548254
 4. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/07448480009596270
 5. https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/JAHA.117.002218

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *