Здравни съвети

8 хранителни добавки в подкрепа на имунната система 

Добавки за имунитет

Родителите често се тревожат за това как могат да укрепят имунната система на своите деца. В естествената среда на децата присъстват различни болестотворни агенти – микроби, токсини и вредни бактерии. Въпреки това децата обикновено имат изумително силна имунна система, по-добра дори от тази на повечето възрастни хора.

Нека разгледаме какво представлява имунната система. Тя е сложна мрежа от тъкани, клетки и органи, които работят усилено всеки ден, за да защитят организма от разнообразни заплахи – вируси, бактерии или токсини. Някои теории подкрепят идеята, че нашето тяло има вградена способност за самолечение и всички тези невероятни предимства се дължат на имунната система.

Как работи имунната система?

Имунната система на човека се състои от две основни части – вродената и адаптивната имунна система. Тези две части работят съвместно, за да защитават организма от инфекции и други вредни фактори.

Вродена имунна система

 • Това е първичният отговор на организма при инфекции и нахлуване на болестотворни агенти.
 • Вродената имунна система е незабавна и неспецифична, което означава, че не разпознава конкретните патогени, които атакуват организма.
 • Тя включва бариери като кожата и слъзните обвивки. Част от нея са и фагоцитите (клетки, които унищожават чужди нашественици).
 • Вродената имунна система активира възпалителните реакции, които се задействат при инфекция или нараняване.

Адаптивна имунна система:

 • Тази част на имунната система е по-сложна и специфична.
 • Адаптивната имунна система създава антитела и т-клетки, които се насочват към конкретни патогени и ги унищожават.
 • Тя съхранява паметта за преболедувани инфекции, което позволява по-бърз и по-ефективен отговор при бъдещи заболявания.

Тези две системи работят в тясна връзка, за да предпазят организма. Вродената имунна система е първата линия на отбрана, която се активира, когато външни агенти нападнат човешкото тяло. Адаптивната имунна система след това „научава“ и запазва информация за инфекциите, с които организмът е се справил в миналото и може да се мобилизира по-бързо и по-ефективно при бъдещи заплахи. Тази съвместна работа на вродената и адаптивната имунна система е от съществено значение за поддържане на здравето и борбата с болести и инфекции. Въпреки това, както всяка система в тялото, понякога имунната система се нуждае от подкрепа.

Естествени подходи за поддържане на имунната система

Родителите могат да укрепят имунната система на децата си с помощта на природната медицина и най-новите научни открития в областта на хранителните добавки. Някои билки и витамини са естествени средства за справяне с вирусни инфекции и оказват мощна подкрепа на имунната система.

 1. Витамин D – поддържа здравето на костите и имунната система

Витамин D е един от четирите мастноразтворими витамина, които са важни за тялото (другите включват витамини А, Е и К). Витамин D се набавя чрез три основни хранителни източника: храна, добавки и с помощта на слънчевата светлина. Някои хранителни източници включват мазна риба и някои видове гъби. Млечните продукти често са обогатени с витамин D, както и други преработени храни като зърнените закуски.

Този витамин има няколко основни важни функции в човешкото тяло, включително поддържането на здрави кости и силна имунната система. Този витамин може да подобри функцията на белите кръвни клетки, които ни предпазват от вируси и други патогени. Важно е да поддържаме нивата на витамин D в нормални граници, тъй като дефицитът може да ни направи по-податливи на заболявания като инфекции на горните дихателни пътища, включително грип и астма.

 1. Цинк – поддържа тимусната жлеза

Цинкът е един от най-разпространените минерали в тялото и има над 100 функции, включително да действа като кофактор за много важни метаболитни пътища. Една от най-важните задачи на цинка е поддържането на защитните сили на имунната система. Този важен минерал действа като кофактор, който помага на ензимите да създават тимусен хормон, стимулиращ функцията на тимусната жлеза. 

Тимусната жлеза е ключова за нормалното състояние на имунната ни система. Тя съобщава на група бели кръвни клетки, наречени наши Т-клетки, с какво да се „борят“. Тази функция на тимусната жлеза не позволява на тялото да атакува само себе си, позволявайки на белите кръвни клетки да атакуват само вируси и други патогени.

Цинкът се предлага в много форми, включително таблетки, капсули и таблетки за смучене.

 1. Витамин С – ключът към имунитета

Витамин C е водоразтворимо съединение, което е ключово за функционирането на нашата имунна система. Този витамин поддържа здравето и устойчивостта на физическите бариери срещу инфекции, сред които е и нашата кожа. Той помага имунните клетки да генерират оксиданти – химикали, които имунните клетки използват, за да убиват вируси/бактерии.

Витамин С, подобно на цинка, също играе роля в „образоването“ на имунната ни система. Той „учи“ имунните клетки да разпознават болестотворните патогени и ефективно да ги неутрализират. Изследванията също така сочат приемът на витамин С помага за предотвратяване на инфекции в бъдеще и действа профилактично.

 1. Екстракт от бъз – антивирусно и антибактериално средство

Бъзът или Sambucus nigra е растение, което се разпознава най-вече по малките му тъмни гроздове. Бъзът е известен със своите антивирусни и антибактериални свойства. Плодовете на бъза са с високо съдържание на витамини и минерали, включително витамини от група В, за които е известно, че поддържат имунната система, както и цинк и магнезий. Други компоненти включват антиоксиданти, за които е известно, че се борят с патогени като вируси и бактерии. Някои изследвания показват, че приемът на екстракт от бъз може да съкрати продължителността на боледуването от вирусни инфекции.

 1. Куркумин – бори се с възпалението

Куркуминът или Curcuma longa е екстракт, получен от популярната подправка куркума. Основните му функции са да поддържа здравето на имунната система и да действа като антиоксидант.

Този биоактивен компонент на куркумата не само има противовъзпалителни свойства, но и може да бъде описан като „комуникатор“ между различните части на имунната система. Куркуминът действа като регулатор на възпалителните процеси в организма. Той помага на имунните клетки да „разберат“ къде има най-голяма нужда от тяхната дейност и да ограничат възпалителния отговор в други области. Това е особено важно, тъй като хроничното възпаление може да бъде вредно за организма и да доведе до различни болести.

 1. Ехинацея – мощен антиоксидант

Ехинацеята е растение, което е част от семейството на маргаритките. Ехинацеята, подобно на витамин С, е друго популярно средство за имунна защита. Това мощно малко растение предлага множество полезни свойства, включително стимулиране на вродените и адаптивни части на имунната система. Билката има антиоксидантно, антивирусно и антибактериално действие върху организма.

Ехинацея се предлага в много форми, включително подсладени таблетки, таблетки за дъвчене, хапчета и чайове.

 1. Корен от женско биле – подпомага клетките на макрофагите

Коренът на женско биле съдържа активен компонент, наречен глицириза. Този химичен компонент, присъстващ в корена на растението, има положителен ефект върху имунната система. Специфичните части на имунната система се допълват от разнообразни специализирани имунни клетки – макрофагите. Макрофагите са важна част от вродената имунна система и са известни със своята способност да „поглъщат“ всичко, което може да бъде вредно за организма. Глициризата изпълнява важна роля в стимулирането на макрофагите. Този стимулиращ ефект може да помогне на имунната система да бъде по-ефективна в борбата с инфекции и поддържането на здравето на организма.

 1. Чесън – имуностимулираща подправка

Чесънът е широко използван в различни кухни по света. Той се счита за имуномодулатор, който може да подпомогне както вродените, така и адаптивните имунни клетки, включително макрофагите и лимфоцитите. Този вид подкрепа може да насърчи тези клетки да бъдат по-ефективни в своите функции, включително унищожаването на различни вируси и бактерии.

Препоръчани продукти

Източници

 1. Catanzaro M, Corsini E, Rosini M, Racchi M, Lanni C. Immunomodulators Inspired by Nature: A Review on Curcumin and Echinacea. Molecules. 2018;23(11):2778. Published 2018 Oct 26. doi:10.3390/molecules23112778
 2. Prietl B, Treiber G, Pieber TR, Amrein K. Vitamin D and immune function. Nutrients. 2013;5(7):2502-2521. Published 2013 Jul 5. doi:10.3390/nu5072502
 3. Ali NS, Nanji K. A Review on the Role of Vitamin D in Asthma. Cureus. 2017;9(5):e1288. Published 2017 May 29. doi:10.7759/cureus.1288
 4. Saper RB, Rash R. Zinc: an essential micronutrient. Am Fam Physician. 2009;79(9):768-772.
 5. King JC. Zinc. In: Shils ME, Shike M, editors. Modern Nutrition in Health and Disease. 10. Philadelphia, Pa: Lippincott Williams & Wilkins; 2006. pp. 271-285.
 6. Wessels I, Maywald M, Rink L. Zinc as a Gatekeeper of Immune Function. Nutrients. 2017;9(12):1286. Published 2017 Nov 25. doi:10.3390/nu9121286
 7. Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017;9(11):1211. Published 2017 Nov 3. doi:10.3390/nu9111211
 8. Krawitz C, Mraheil MA, Stein M, et al. Inhibitory activity of a standardized elderberry liquid extract against clinically-relevant human respiratory bacterial pathogens and influenza A and B viruses. BMC Complement Altern Med. 2011;11:16. Published 2011 Feb 25. doi:10.1186/1472-6882-11-16
 9. Roschek B Jr, Fink RC, McMichael MD, Li D, Alberte RS. Elderberry flavonoids bind to and prevent H1N1 infection in vitro. Phytochemistry. 2009;70(10):1255-1261. doi:10.1016/j.phytochem.2009.06.003
 10. Tiralongo E, Wee SS, Lea RA. Elderberry Supplementation Reduces Cold Duration and Symptoms in Air-Travellers: A Randomized, Double-Blind Placebo-Controlled Clinical Trial. Nutrients. 2016;8(4):182. Published 2016 Mar 24. doi:10.3390/nu8040182
 11. Liu Z, Zhong JY, Gao EN, Yang H. [Effects of glycyrrhizin acid and licorice flavonoids on LPS-induced cytokines expression in macrophage]. Zhongguo Zhong Yao Za Zhi [China Journal of Chinese Materia Medica]. 2014. 39(19): p. 3841-3845.
 12. Arreola R, Quintero-Fabián S, López-Roa RI, et al. Immunomodulation and anti-inflammatory effects of garlic compounds. J Immunol Res. 2015;2015:401630. doi:10.1155/2015/401630

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *