Здравни съвети

Какво представлява Гастроезофагеалната Рефлуксна Болест (ГЕРБ)?

Гастроезофагеалната рефлуксна болест

Храни и хранителни добавки, които могат да помогнат

Гастроезофагеалната рефлуксна болест (ГЕРБ) е широко разпространено заболяване, което засяга милиони хора по света. Това състояние, познато и като киселинно-рефлуксна болест причинява значителен дискомфорт, болка и други неприятни симптоми. Въпреки, че съществуват различни методи за управление на ГЕРБ, храната и хранителните добавки играят важна роля в контролирането на състоянието и намаляването на симптомите.

Ще разгледаме основните аспекти на това храносмилателно нарушение и влиянието, което хранителните вещества имат върху него. Ще проучим как определени храни и добавки могат да бъдат полезни в намаляването на симптомите на ГЕРБ и как те могат да бъдат добавени към ежедневната диета за подобряване на състоянието и облекчаване на симптомите.

Гастроезофагеалната рефлуксна болест: причини, симптоми и какви последици оказва върху здравето

Гастроезофагеалната рефлуксна болест е състояние, при което стомашната киселина от стомаха се връща обратно в хранопровода. Проблемът е, че стомашният рефлукс обикновено не се причинява от повишената киселинност в стомаха. Най-често възниква, защото сфинктерната клапа, която се намира между стомаха и хранопровода не успява да се затвори напълно. Когато възникне тази ситуация, съдържанието на стомаха се излива нагоре (рефлукс) в хранопровода, което води до дразнене и болка. Лекарствата, които блокират стомашната киселина действат, като я неутрализират в стомаха и в резултат на това се спира дразненето и болката. За съжаление тези медикаменти имат ефект само върху симптоматиката, но не се справят с рефлукса.

Причините за ГЕРБ могат да бъдат разнообразни, но често фактори, които обуславят появата на това неприятно състояние са неподходяща храна, повишеното налягане в стомаха, нарушена функция на езофага и други. Симптомите могат да включват силно усещане на парене в гърлото, чувство на изгаряне зад гръдната кост, сърдечна болка, оригване и дори понякога хронична кашлица.

Диагностирането на тази болест обикновено се извършва чрез медицински преглед, при който лекарят оценява симптоматиката. Използват се различни диагностични методи като ендоскопия, pH мониторинг и рентгенови изследвания, за да постави правилна диагноза. Обичайните методи за лечение включват промени в начина на живот (промяна на хранителните навици, избягване на определени храни и напитки), както и прием на лекарства, които намаляват киселинността в стомаха. В някои случаи, когато симптомите са сериозни, може да бъде необходима хирургическа интервенция.

Киселинни редуктори и Гастроезофагеалната рефлуксна болест

Един от проблемите с лекарствата, блокиращи киселината в стомаха е, че те блокират и храносмилателния процес. В стомаха, киселинната секреция инициира храносмилането на протеини и йонизира минералите и другите хранителни вещества. Без достатъчна секреция на стомашна киселина в стомаха, панкреасът не получава сигнал че трябва да за секретира храносмилателни ензими, което влошава именно храносмилателната функция.

Секрецията на стомашна киселина също помага за защита на тялото от инвазия на патогени. Стомашните секрети неутрализират бактерии, вируси и гъбички, преди да причинят стомашно-чревни инфекции. Когато производството на стомашна киселина е блокирано, това увеличава риска от храносмилателни смущения, включително стомашно-чревни инфекции и дисбиоза (нарушен чревен микробиом). При състояния като ГЕРБ, естественият подход се фокусира върху подпомагане на храносмилането, вместо да се блокира храносмилателния процес, за да намалят симптомите.

Връзката между храненето и Гастроезофагеалната рефлуксна болест

Честа причина за появата на рефлуксната болест са хранителните ни навици. Някои храни и напитки могат да влошат състоянието и да предизвикат или усилят симптомите на ГЕРБ. Те включват:

 • Кисели и люти храни: Лютеница, доматено пюре, агнешко месо, люти храни и други кисели храни често обострят симптомите на ГЕРБ и влошават състоянието.
 • Цитрусови плодове: Лимони, портокали, грейпфрут и други цитрусови плодове могат да раздразнят стомашната лигавица и да предизвикат киселини.
 • Кофеин и шоколад: Напитки с кофеин, като и шоколада могат да предизвикат реакция при хора с рефлуксна болест.
 • Мазните и тежки храни: Тлъсти храни, богати на мазнини и тежки пържени ястия забавят процеса на храносмилане и увеличават стомашните киселини.
 • Алкохол и газирани напитки: Алкохолът и газираните напитки също предизвикват образуването на киселини.

Храни и добавки, които могат да облекчат симптомите на ГЕРБ

Когато става въпрос за управление на гастроезофагеалната рефлуксна болест чрез храна или хранителни добавки, има няколко важни фактора, които се използват за облекчаване на симптомите.

 • Храните, които са богати на пробиотици като кефир, йогурт, кисело мляко и ферментирали зеленчуци подпомагат баланса на бактериите в стомаха и подобряват храносмилането.
 • Алое вера се свързва с успокояването на стомашната лигавица и облекчава  дискомфорта от киселините.
 • Етеричното масло от мента също е полезно за подобряване на храносмилането и предотвратява подуването на стомаха.
 • Куркуминът – жълтият пигмент на куркумата, е показал значителни ползи за насърчаване на доброто храносмилане. Проучване показа, че 500 mg куркумин четири пъти дневно дава по-добри резултати от някои популярни лекарства за блокиране на стомашните киселини.
 • Мастиковата дъвка е естествен продукт от смолата на мастиковото дърво. В едно рандомизирано, плацебо-контролирано проучване, 77% от хората с диспепсия, които са приемали мастикова дъвка в доза от 350 mg три пъти на ден в продължение на 3 седмици, са изпитали облекчение на симптоми като киселини, лошо храносмилане, болки в стомаха.
 • Пробиотиците могат да помогнат при рефлукс, като поддържат бактериалния баланс, намаляват възпалението, подобряват бариерната функция на стомаха и улесняват перисталтиката.

Промени в хранителните навици

Първата стъпка в справянето със стомашния рефлукс е да се съсредоточим върху елиминирането на храни и фактори на живот, които могат да накарат сфинктера да се отпусне или да не се затвори напълно. Друг ефективен начин да управляваме неприятните симптоми на ГЕРБ е като намалим порциите храна, които консумираме. Прекалено голямото количество храна, което поемаме на едно ядене може да засили състоянието на ГЕРБ. По-малките и чести хранения могат да подпомогнат управлението на това неприятно състояние. 

Също така трябва да се избягват храните, които причиняват състоянието, като тези, които изброихме по-горе. Други практични съвети са: 

 • старателно дъвчете храната
 • хранете се в спокойна атмосфера.
 • не приемайте никаква храна два часа преди лягане.
 • спете на лявата страна, като главата трябва да е леко повдигната

Важно е да споменем, че реакцията на ГЕРБ към определени храни и напитки е различна при всеки човек. Именно поради тази причина, индивидуалният подход в определяне на правилната стратегия е от изключителна важност за подобряване на симптомите и облекчаване на гастроезофагеалната рефлуксна болест.

Заключение

Справянето с гастроезофагеалната рефлуксна болест (ГЕРБ) изисква специално внимание към нашата хранителна диета. Разгледахме връзката между храната и симптомите на ГЕРБ и предоставихме конкретни съвети относно промените в хранителните навици и добавките, които могат да помогнат при управлението на това заболяване.

Важно е да се отбележи, че за успешното управление на ГЕРБ се изисква индивидуален подход. Някои храни, напитки и добавки могат да бъдат благоприятни за едни хора, докато за други могат да влошат симптомите. Поради тази причина е важно да се консултирате с медицински специалист, за да получите персонализирани съвети, които ще ви помогнат да управлявате това състояние по ефективен начин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *