Заболявания

Какви са причините за стомашно-чревните заболявания и как да се справим с тях? (1)

Какви са причините за стомашно-чревните заболявания и как да се справим с тях? (1)

Стомашно-чревните заболявания засягат огромен брой хора в световен мащаб. В идеалния случай всички части на стомашно-чревния тракт – хранопровода, стомаха, тънките и дебелите черва, работят правилно. Благодарение на тази оптимално функционираща система, ние можем да се храним и да смиламе храната без да изпитваме никакъв дискомфорт. Червата абсорбират хранителни вещества от храната, която ядем, като същевременно елиминират отпадъчните продукти. Освен това те изпълняват и много други важни функции – предпазват телата ни от вредните вещества и ни помагат да поддържаме баланса на полезни бактерии.

Здравето на червата засяга буквално всяка част от човешкото тяло. Стомашно-чревната система е основният „портал“ за приемане и обработка на хранителни вещества. Тя служи и като комуникационен център и е борец с болестотворните бактерии, навлизащи в организма. От функциите на нервната и имунната система до психичното здраве и храносмилателна дейност, здравите черва играят ключова роля за цялостното благосъстояние на човешкото тяло.

Микробиомът съдържа както добри, така и лоши бактерии, известни като чревна флора. Добрите бактерии се хранят с фибри, включително разтворими и неразтворими фибри, които си набавяме чрез нашата диета. Лошите бактерии се хранят с елементи, съставени от прости захари и преработени храни. Нашето тяло има важна, симбиотична връзка с нашия микробиом: то приема всички тези микроорганизми, смила ги и след това произвежда други съединения, които може да използва. Някои от тези бактерии са вредни за нашия организъм, а други са полезни. Доброто здравословно състояние се крие именно в техния баланс. 

Здравето на стомашно-чревния тракт и цялостното благосъстояние

Храносмилателните заболявания засягат огромен брой хора в световен мащаб. Те варират от камъни в жлъчката и синдром на раздразнените черва до болест на Крон и улцерозен колит. Проблемите, свързани с червата, могат да индикират симптоматика извън стомашно-чревния тракт. Признаците могат да се проявят като:

 • Хронична болка
 • Проблеми с психичното здраве (като депресия и тревожност)
 • Отслабване
 • Мигрена
 • Безсъние
 • Възпалителни състояния
 • Умора или летаргия

Здравето на червата може да помогне за предсказване на заболявания, да осигури защита и да предложи възможно лечение. Изследванията показват, че здравето на червата влияе и дори подобрява състоянието при различни заболявания като:

 • Ревматоиден артрит и други автоимунни заболявания
 • Рак
 • Сърдечно-съдови заболявания
 • Диабет

Чревният баланс има отчетлив ефект върху мозъка. Повече от 90% от серотонина – хормонът, който ни кара да се чувстваме щастливи, се произвежда в червата. Неконтролируемият апетит и желанието за обилно хранене често произлизат именно от тази взаимовръзка. Психологическият стрес също може да повлияе негативно върху здравето на червата, причинявайки възпаление в организма и е предпоставка за емоционално хранене.

Тъй като червата изграждат толкова силна връзка с толкова много други елементи на нашето благополучие, важно е да ги поддържаме здрави.

Как да подобрим здравето на червата?

За да балансирате чревната си флора и да изградите по-здравословен микробиом, следвайте тези прости стъпки:

 • Яжте голямо разнообразие от плодове и зеленчуци. Освен че осигуряват здравословна доза витамини и минерали, те също са добър източник на фибри – основното гориво за полезните бактерии. Стремете се към консумация на поне три големи порции зеленчуци на ден.
 • Включете в диетата си ядки, семена и бобови растения. Примерите включват кашу, орехи, тиквени семки, черен боб и леща. Всички те са отлични източници както на фибри, така и на протеини.
 • Яжте пълнозърнести храни. Те осигуряват друг чудесен източник на диетични фибри. Консумирайте различни пълнозърнести храни, включително ечемик, кафяв ориз, булгур, просо, овесени ядки, киноа, пълнозърнест хляб и зърнени храни.
 • Яжте както пребиотични, така и пробиотични храни, които спомагат за увеличаване на популацията и разнообразието от добри бактерии в червата. Те могат да помогнат за намаляване на възпалението на червата и да стимулират естествената имунна система на организма.
 • Пребиотици: бадеми, ябълки, банани, броколи, ленено семе, чесън, лук
 • Пробиотици: ферментирали храни като кимчи, комбуча, мисо, кисело зеле, темпе, кисело мляко
 • Floten® е изключителен синбиотик, който предлага множество ползи за човешкия организъм. Този мощен продукт включва 10 полезни бактериални щама, които играят ключова роля във възстановяването на чревната микрофлора и балансирането на функциите на стомашно-чревния тракт. С висока бионаличност и специална технология за добиване на синбиотичния комплекс, Floten® гарантира оптималната усвояемост на продукта, осигурявайки важни микроорганизми и пребиотици, които поддържат здравето на стомашно-чревния тракт и имунната система.
 • Приемайте добавки. Ако не консумирате достатъчно пребиотични и пробиотични храни, помислете за прием на хранителни добавки, за да поддържате здравето на червата си.
 • Ограничете антибиотиците. Избягвайте да приемате антибиотици, ако не се нуждаете от тях, например ако имате обикновена настинка. Защо? Антибиотиците могат да унищожат както лошите, така и добрите бактерии в червата.

Малките промени в нашата диета могат да имат положителни ефекти в бъдеще. Анализирайте дневното си меню  — можете да си водите хранителен дневник и да направите всички необходими корекции, за да оптимизирате здравето на храносмилателната си система.

Какво представляват стомашно-чревните заболявания?

ГЕРБ, диария и колоректален рак са примери за стомашно-чревни заболявания. Те се подразделят на два вида храносмилателни нарушения: функционални и структурни. При преглед някои заболявания не показват изменения в стомашно-чревния тракт, въпреки че тялото отчита техните симптоми. Други заболявания индикират както симптоми, така и видими нередности в стомашно-чревния тракт при преглед. Добрата новина е, че повечето стомашно-чревни заболявания могат да бъдат предотвратени и/или лекувани.

Стомашно-чревните заболявания засягат целия стомашно-чревен тракт. Сред някои от характерните симптоми на повечето храносмилателни нарушения са гадене/повръщане, хранително отравяне, непоносимост към лактоза и диария.

Какво представляват функционалните стомашно-чревни заболявания?

Функционалните заболявания са тези, при които стомашно-чревният тракт изглежда нормално при изследване, но не функционира правилно. Това са най-честите проблеми, засягащи стомашно-чревния тракт (включително дебелото черво и ректума). Примери за такъв тип заболявания са запек, синдром на раздразнените черва (IBS), гадене, хранително отравяне, газове, подуване на корема, ГЕРБ и диария.

Много фактори могат да нарушат вашия стомашно-чревен тракт и неговата подвижност, включително:

 • Спазване на диета с ниско съдържание на фибри.
 • Заседнал начин на живот и липса на достатъчно упражнения.
 • Пътуване или други промени в рутината.
 • Яденето на големи количества млечни продукти.
 • Стрес.
 • Прекомерна употреба на лекарства против диария, които с течение на времето отслабват мускулните движения на червата, наречени мотилитет.
 • Прием на антиацидни лекарства, съдържащи калций или алуминий.
 • Прием на определени лекарства (особено антидепресанти, хапчета, съдържащи желязо и силни болкоуспокояващ медикаменти).
 • Бременност

Какво представляват структурните стомашно-чревни заболявания?

Структурните стомашно-чревни заболявания са тези, при които червата изглеждат необичайни при изследване, но също така и не работят правилно. Понякога структурната аномалия трябва да бъде отстранена хирургически. Примери за структурни стомашно-чревни заболявания включват стеноза, хемороиди, дивертикуларна болест, полипи на дебелото черво, рак на дебелото черво и възпалително заболяване на червата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *