Здравни съвети

Естествени подходи за справяне с настинка и грип

имунитет

Обикновената настинка засяга горните дихателни пътища и обикновено е най-честата инфекция, с която човек сблъсква през живота си. Смята се, че съществуват над 220 различни вируса, които причиняват настинка. Заразяването става по въздушно-капков път, като обикновено са необходими един до три дни, за да усетите първите симптоми. Продължителността на настинката обикновено е седем дни, но в някои случаи може да продължи и няколко седмици. Обикновено един и същ вирус не заразява един и същ човек два пъти. Въпреки че няма лек за обикновената настинка, има начини да се предотврати инфекцията и да се облекчат симптомите.

По-опасен от настинката е грипният вирус, известен още като Грип. Грипът засяга милиони хора по света всяка година. Това вирусно заболяване може да доведе до тежки усложнения и дори до смърт при хора с по-висок риск (диабетици, хора с белодробни заболявания, възрастни хора и пациенти с рак). Усложненията обикновено се получават в резултат от вторична бактериална инфекция като пневмония, която може да възникне поради отслабване на имунната система.

Предотвратете заразяването с настинка и грип

Профилактиката наистина е най-доброто лекарство при настинка и грип. Съществуват редица ефективни начини да поддържате оптимално имунно здраве, за да можете да устоите на инфекциите:

 • Диета – Придържайте се към здравословна диета, богата на плодове и зеленчуци. Те са отлични източници на антиоксиданти, които защитават тялото и подготвят имунната система за борбата с вируси и бактерии.
 • Миене на ръцете – Честото миене на ръцете с антибактериален сапун и топла вода е най-ефективният начин за предотвратяване на разпространението на вирусно заболяване. Освен това трябва да избягвате да триете очите и носа си с ръце. Можете да използвате и качествен дезинфектант за ръце.
 • Избягвайте контакти с болни – ако е възможно, избягвайте комуникацията с болни хора. Ако сте принудени да контактувате с болни хора, осигурете достатъчно чист въздух в помещението, за да намалите броя на микробите във въздуха.
 • Кашляйте в лакътя си – когато сте болни, кашляйте в ръкава или лакътя си, вместо да кашляте и кихате в ръката си. Напомнете на другите, които са болни във ваше присъствие, да направят същото.
 • Наспивайте се – Достатъчният сън е необходим, за да поддържате имунната си система силна. Проучване от 2016 г. в Journal of the American Medical Association (JAMA) показа, че спането по-малко от 6 часа на нощ увеличава риска от заразяване с вирусни инфекции. 

Естествени подходи за лечение на настинка и грип

Съществуват много естествени подходи, които могат да ви помогнат да се справите ефективно със симптомите на настинка и грип. Кои са те – предстои да разберем.

Цинк

Цинкът е минерал, който може да допринесе за предотвратяването на обикновената настинка. Множество проучвания подчертават ползите от цинка при справянето с вирусни инфекции. Научно проучване, публикувано през 2016 г. в British Journal of Clinical Pharmacology, стига до извода, че пациентите с обикновена настинка трябва да се насърчат да приемат таблетки за смучене с цинк като метод за лечение на симптомите на настинка. За да извлечете максимално много здравословни ползи, препоръчва се да започнете приема на таблетки за смучене с цинк веднага след като сте били в контакт с болен от настинка. Тази важна минерална добавка трябва да бъде част от вашата аптечка, за да можете да реагирате навреме, когато усетите първи симптоми на вирусна инфекция. Препоръчителната доза на цинковите таблетки за смучене обикновено е 30 мг или както е указано на опаковката..

Витамин C

Витамин C, или по-известен като аскорбинова киселина, от дълги години се препоръчва като средство за предотвратяване на обикновена настинка. Този витамин може да намали риска от заболяване с настинка и също така да намали продължителността на симптомите. Някои научни изследвания показват, че хората, които са подложени на „физически или психически стрес“, като например интензивна физическа активност или психологическо напрежение, могат да извлекат повече ползи от витамин C при профилактиката на настинки. Препоръчителната доза на витамин C обикновено се движи в интервала от 500 mg до 2000 mg дневно. 

Витамин D

Витамин D, известен също като „витаминът на слънцето“, е от жизненоважно значение за здравето на имунната система и борбата с инфекции. Изследвания показват, че ниските нива на витамин D, които често се наблюдават през зимните месеци, могат да увеличат риска от заразяване с настинка или грип. За да поддържате здравословни нива на витамин D през цялата година, е важно да оптимизирате приема си на този витамин. Слънчевата светлина е източник на витамин D, който се произвежда в кожата след излагане на UVB лъчи.

Препоръчителната доза на витамин D обикновено се движи в интервала от 2000 до 5000 IU (международни единици) дневно, но точната доза може да зависи от индивидуалните нужди на всеки човек. Витамин D играе ключова роля в подкрепата на имунната система и ефективното предотвратяване на инфекции, затова поддържането на оптимални нива на този витамин е от съществено значение за вашето здраве през цялата година.

Пробиотици

Пробиотиците са ефективен начин за предотвратяване на респираторни инфекции и облекчават симптомите при хронични заболявания на дихателните пътища. Клиничните изследвания установяват, че хората, които приемат пробиотици, са по-малко податливи на инфекции на горните дихателни пътища. Здравето на чревния микробиом играе важна роля за поддържане на защитните сили на имунната система. 

Лактоферин

Лактоферинът е протеин, който има както антибактериални, така и противогъбични свойства. Този протеин обикновено се намира в тъканта на синусите и може да бъде полезен за хора, които често страдат от инфекции на горните дихателни пътища. Лактоферинът може да помогне в борбата с бактерии и гъбични инфекции в синусите. Комбинирането на лактоферин с пробиотици и други подходящи добавки може да окаже благоприятно въздействие върху имунната система и да й помогне в борбата с инфекции и възпаления.

Мед

Кашлицата е често срещан симптом при инфекции на горните дихателни пътища. Пчелният мед е популярно средство за лечение на кашлица. Проучване от 2017 г. показва, че медът подобрява дневната и нощната кашлица при деца с настинка. За пациенти на възраст от 1 до 18 години консумацията на мед може да намали честотата и тежестта на кашлицата, както и да подобри съня.

Източници

 1. Prather AA, Leung CW. Association of Insufficient Sleep With Respiratory Infection Among Adults in the United States. JAMA internal medicine. 2016;176(6):850-852. doi:10.1001/jamainternmed.2016.0787.
 2.  Cochrane Database Syst Rev. 2015 Nov 29;(11):CD009345. doi: 10.1002/14651858.CD009345.pub2.
 3. Hemilä, H., Petrus, E. J., Fitzgerald, J. T., and Prasad, A. (2016) Zinc acetate lozenges for treating the common cold: an individual patient data meta-analysis. Br J Clin Pharmacol, 82: 1393–1398. doi: 10.1111/bcp.13057.
 4. Hemilä H, Fitzgerald JT, Petrus EJ, Prasad A. Zinc Acetate Lozenges May Improve the Recovery Rate of Common Cold Patients: An Individual Patient Data Meta-Analysis. Open Forum Infectious Diseases. 2017;4(2):ofx059. doi:10.1093/ofid/ofx059.
 5. Johnston CS, Barkyoumb GM, Schumacher SS. Vitamin C Supplementation Slightly Improves Physical Activity Levels and Reduces Cold Incidence in Men with Marginal Vitamin C Status: A Randomized Controlled Trial. Nutrients. 2014;6(7):2572-2583. doi:10.3390/nu6072572.
 6. Hao Q, Dong B, Wu T. Probiotics for preventing acute upper respiratory tract infections. Cochrane Database of Systematic Reviews 2015, Issue 2. Art. No.: CD006895. DOI: 10.1002/14651858.CD006895.pub3
 7. Am J Rhinol Allergy. 2016 Nov 1;30(6):202-205. doi: 10.2500/ajra.2016.30.4372
 8. Vickery TW, Ramakrishnan VR. Bacterial Pathogens and the Microbiome Otolaryngol Clin North Am. 2017 Feb;50(1):29-47. doi: 10.1016/j.otc.2016.08.004.
 9. Psaltis, A. J., Wormald, P.-J., Ha, K. R. and Tan, L. W. (2008), Reduced Levels of Lactoferrin in Biofilm-Associated Chronic Rhinosinusitis. The Laryngoscope, 118: 895–901. doi:10.1097/MLG.0b013e31816381d4
 10. Am Fam Physician. 2016 Jul 1;94(1):20-1. Honey for Acute Cough in Children. Grogan SP, Egitto EA.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *