Здравни съвети

Витамин D: какво трябва да знаем за слънчевия витамин? (2)

Витамин D: какво трябва да знаем за слънчевия витамин? (2)

Витамин D играе важна роля в регулирането на различни процеси в организма и е необходим за поддържането на нормалната функция на различни органи и системи. Приемът на този витамин има широк спектър от потенциални ползи за здравето на сърдечно-съдовата система, имунната система, когнитивните функции и здравето на мозъка. Въпреки че витамин D е известен като витамин, механизмите му са толкова разнообразни, че някои го считат за хормон, поради неговото влияние върху генната активност и функциите на различни тъкани.

Здравословни ползи

Оптималните нива на витамин D имат широк спектър от ползи за цялото тяло. По-значимите научни изследвания се фокусират върху четири основни области, които се отнасят до имунната функция, сърдечно-съдовото здраве, здравето на мозъка и здравословното стареене. Те подчертават важността на този витамин за поддържането на добро здраве в дългосрочен план.

Имунна функция

През последното десетилетие изследванията разкриват значимостта на витамин D за поддържането на имунната функция. Този витамин играе важна роля в различни процеси, свързани с имунитета — от предотвратяване на вирусни инфекции до намаляване на риска от определени видове рак и автоимунни заболявания.

Приемът на добавки и поддържането на адекватни нива на витамин D в организма може да намали риска от заразяване със сезонен грип, включително инфекции на горните дихателни пътища. Има научни доказателства, че витамин D може да има положителен ефект върху баланса на имунната система. По-високите нива на витамин D са свързани с по-нисък риск от развитие на автоимунни състояния и някои видове рак, включително рак на гърдата, колоректален рак, рак на яйчниците, бъбреците, панкреаса и агресивен рак на простатата.

Въпреки че точните механизми все още се изследват, счита се, че витамин D стимулира активността на макрофагите и повишава съпротивителните сили на организма. Този процес стимулира циркулацията на калцитриол (активна форма на витамин D), който има противоракови ефекти. Тези ефекти включват намаляване на клетъчната пролиферация, ангиогенезата (формирането на нови кръвоносни съдове) и метастазите (разпространението на раковите клетки в други части на тялото) и увеличаване на апоптозата (програмирана клетъчна смърт).

Сърдечно-съдово здраве

Витамин D3 играе ключова роля в отлагането на калций в костите в сътрудничество с витамин K2. Това е важно, тъй като този процес помага да се предотврати натрупването на калций на други места в организма, като например в артериите. Натрупването на калций в артериите под формата на плака е свързано със сърдечно-съдови заболявания, инфаркт и риск от инсулт. Затова е от съществено значение да се поддържат оптимални нива на витамин D в организма, за да се осигури нормална циркулация на калций в организма.

Ниските нива на витамин D са свързани с повишени нива на липопротеини с ниска плътност — (LDL) холестерол. Той е водещ фактор за развитието на сърдечно-съдови заболявания. От друга страна, високите циркулиращи нива на витамин D са свързани със значително намален риск от инфаркт, инсулт, хипертония и други състояния, свързани със сърдечно-съдовата система. Някои от тези състояния включват диабет тип 2, затлъстяване и метаболитен синдром.

В комбинация витамините D3 и K2 играят важна роля в поддържането на здравето на сърдечно-съдовата система, като помагат за поддържане на нормално отлагане на калций в костите и предотвратяване на натрупването му в артериите. Това може да помогне за намаляване на риска от сериозни сърдечно-съдови проблеми и свързани с тях заболявания.

Здраве на мозъка

Изследванията върху витамин D потвърждават значимостта му за здравето на мозъка и когнитивната функция. Витамин D има способността да активира рецепторите в различни области на мозъка. Тези рецептори регулират поведението и освобождаването на невротрофини — вещества, отговорни за растежа, развитието и поддръжката на нервните клетки. Освен това, витамин D подобрява метаболитната функция на мозъка, което предоставя защита от възпаления и съдови увреждания.

Ниските нива на витамин D са свързани с повишен риск от развитие на депресия, шизофрения, разстройства на настроението и ускорен когнитивен спад. Има доказателства, че ниските нива на витамин D са свързани и със сезонно афективно разстройство — психично състояние, което се проявява в периоди на намалена слънчева светлина през зимата. 

Тези открития подчертават важността на поддържането на подходящи нива на витамин D за здравето на мозъка и когнитивната функция. Редовното излагане на слънце, консумацията на храни богати на витамин D и приемът на добавки с витамин D могат да помогнат за поддържане на оптимални нива на този витамин в организма.

Здравословно стареене

Оптималните нива на витамин D са особено важни за възрастните и стареещите хора. Тъй като капацитетът за производство на витамин D намалява с възрастта, възрастните хора са изложени на по-голям риск от дефицит на витамин D, особено ако прекарват по-малко време навън. Изследвания показват, че по-високите нива на витамин D са свързани с по-нисък риск от смъртност сред възрастните хора. 

Витамин D играе важна роля за мускулната сила и физическото представяне, особено при саркопения. Саркопенията е медицинско състояние, което се характеризира със загуба на мускулна маса, сила и функционалност при по-възрастните хора. Недостигът на витамин D може да допринесе за по-бързото развитие на саркопенията, като намалява мускулната маса и функция.

Обобщение

Витамин D е обект на интензивни дискусии в научните и в медицинските общности през последното десетилетие. Има много доказателства, които подчертават разнообразните ползи за здравето, които витамин D може да осигури в различни системи на тялото. Това го прави изключително важно хранително вещество, което заслужава специално внимание.

Най-важното, което трябва да знаем

Ниските нива на витамин D са свързани с повишен риск от състояния като:

 • Депресия
 • Прееклампсия
 • Шизофрения, биполярно разстройство, депресия
 • Болест на Паркинсон
 • Астма
 • Автоимунни състояния, включително ревматоиден артрит, множествена склероза, диабет тип 1, болест на Крон
 • Мускулна болка и слабост, включително фибромиалгия
 • Остеопороза, остеомалация и болки в костите
 • Инфекции на горните дихателни пътища
 • Инфекции на пикочните пътища
 • Диабет в зряла възраст
 • Коронарна болест на сърцето
 • Високо кръвно налягане
 • Затлъстяване
 • Повишена смъртност при възрастните хора
 • Саркопения — намалена мускулна маса и сила сред възрастните хора

Високите концентрации на витамин D са свързани с намален риск от развитие на:

 • Колоректален рак
 • Фрактури
 • Сърдечно-съдови заболявания
 • Повишен LDL холестерол
 • Хипертония
 • Инсулт
 • Метаболитен синдром
 • Диабет тип 2
 • Гестационен диабет
 • Настинка и грип

Витамин D има основна роля за здравето на костите и мускулите, като помага за опазването на костната плътност и поддържането на мускулната функция. Неговите ползи не спират тук. Витаминът играе роля и в поддържането на имунната система, кардиоваскуларното здраве, неврологичното функциониране и дори се свързва с намаляването на риска от някои видове рак. Изследванията продължават да разкриват нови връзки между “слънчевия витамин” и здравето. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *