Заболявания

Как да разпознаем признаците на анемия?

Как да разпознаем признаците на анемия?

Анемията възниква, когато в кръвта има намален брой червени кръвни клетки. Това затруднява транспортирането на кислород от белите дробове до важни органи и системи в човешкото тяло. Хората, които страдат от рак, автоимунни заболявания или обилна менструация, са изложени на по-висок риск от развитие на анемия. Обикновено лечението на анемия включва прием на хранителни добавки или медикаменти, които подпомагат образуването на червени кръвни клетки. Ако анемията е в по-тежка форма, може да се наложи вливане на интравенозни лекарства, кръвопреливане или дори операция.

Видове анемия

Съществуват различни видове анемия в зависимост от причината за състоянието. Много от симптомите обаче остават същите. Честите симптоми на анемия включват главоболие, умора или задух.

Ето някои от най-често срещаните видове анемия:

 1. Желязодефицитна анемия: Това е най-разпространеният вид анемия, който се дължи на недостатъчно количество желязо в организма. Желязото е необходимо за производството на хемоглобин, който пренася кислород до тъканите. Желязодефицитната анемия може да се развие поради неправилна диета, хронична кръвозагуба, бременност или други здравословни състояния.
 2. Мегалобластна анемия: Това е вид анемия, при който червените кръвни клетки са необичайно големи. Причината за това е недостиг на витамин B12 или фолиева киселина. Това са важни хранителни вещества, необходими  за нормалното образуване на червени кръвни клетки. 
 3. Хемолитична анемия: Това е група от различни състояния, при които червените кръвни клетки се разрушават по-бързо от обичайното. Причините за хемолитичната анемия могат да бъдат наследствени фактори, автоимунни заболявания, инфекции, наличие на токсини, прием на лекарства и други.
 4. Апластична анемия: Това е рядък вид анемия, при който костният мозък не произвежда достатъчно червени кръвни клетки. Това състояние възниква при увреждане на костния мозък вследствие на радиация, инфекции или автоимунни заболявания.
 5. Таласемия: Това е наследствено заболяване, при което тялото не произвежда достатъчно хемоглобин или го произвежда в необичайни форми. Таласемията може да бъде лека до тежка и варира според типа и наследствените фактори.

Симптоми на анемия

Симптомите на анемия могат да варират от леки до тежки в зависимост от това колко сериозна е формата на анемия, колко бързо се развива и какво я провокира. В ранните стадии обикновено човек няма никакви симптоми. С напредването на състоянието обаче симптомите се влошат, особено ако не се лекуват. Кои са характерните симптоми на анемия?

 1. Силна умора и отпадналост

Чувството за отпадналост или умора е най-честият симптом на желязодефицитна анемия. Симптомът се свързва и с апластична анемия и хемолитична анемия.

Когато имате ниски нива на червени кръвни клетки, тъканите и мускулите на тялото не могат да получат достатъчно кислород или енергия. Освен това сърцето работи по-силно от нормалното, за да поддържа снабдяването с кислород. Всички тези фактори в комбинация могат да доведат до изключителна умора и отпадналост.

 1. Бледа кожа

Бледата кожа е често срещана при всички видове анемия. Бледността е свързана с притока на кръв към органите и намаления брой червени кръвни клетки в организма. Бледността може да обхваща цялото тяло или да е ограничена до определена област. Хората с анемия могат да забележат бледност по ноктите, дланите и около очите.

 1. Главоболие

Главоболие, а понякога и мигрена, са често срещани при различни видове анемия, но причината за това все още не е ясна. Счита се, че дефицитът на желязо  може да е основната причина за главоболието. Анемията също се счита за рисков фактор за идиопатичната интракраниална хипертония — състояние, при което повишеното налягане около мозъка причинява главоболие, наред с други симптоми. 

 1. Недостиг на въздух

Когато нивата на хемоглобина (протеин в кръвта, който пренася кислород) са ниски, нивата на кислород в организма също са ниски. Следователно вашите мускули и тъкани страдат от липса на кислород в кръвта. Когато това се случи, извършването на нормални ежедневни дейности като ходене, изкачване на стълби или дори просто оправяне на леглото може да стане истинско предизвикателство. Може да почувствате недостиг на въздух или замаяност.

 1. Неправилен сърдечен ритъм или сърцебиене

Хемоглобинът помага за транспортирането на кислород в тялото. Когато имате анемия, ниските нива на хемоглобина могат да накарат сърцето ви да работи по-усилено, за да транспортира кислород до различните органи в тялото. Това натоварване на сърцето ви може да доведе до неравномерен сърдечен ритъм или чувството, че сърцето ви бие твърде бързо или необичайно. 

 1. Промени в ноктите, кожата и косата

Анемията може да причини аномалия на ноктите, наречена койлонихия. Състоянието се характеризира с тънки и чупливи нокти. Сухата кожа и косопада също могат да бъдат свързани с анемия. Ако имате желязодефицитна анемия, може да забележите, че косата ви не расте или пада повече от нормалното.

 1. Увреждания на нервите

Ако имате анемия, която е причинена от дефицит на витамин B12, може да получите увреждане на нервите. Това увреждане може да причини изтръпване на ръцете и краката. Увреждането на нервите може също да доведе до загуба на рефлекси и мускулна слабост. 

Симптоми на анемия при децата

Децата и кърмачетата често са склонни към развитието на желязодефицитна анемия. Те растат бързо и се нуждаят от повече желязо. Важно е да се осигури достатъчно количество желязо в тяхната диета, тъй като дефицитът на това минерално вещество може да доведе до анемия.

Консумацията на храни с твърде ниско съдържание на желязо или консумацията на много млечни продукти, може да повлияе негативно на усвояването на желязо от организма. 

Признаците на анемия при деца и кърмачета включват:

 • Умора
 • Недостиг на въздух
 • Намален апетит
 • Раздразнителност
 • Главоболие или световъртеж
 • Възпален език
 • Бледност
 • Чупливи нокти

Ако забележите подобни симптоми при вашето дете, е важно да се консултирате с лекар или педиатър. Те могат да предложат лечение или ще ви дадат съвети за подобряване на състоянието на детето.

Препоръчан продукт

Плодови витамини с Желязо – Frank Fruities Pump Iron касис и ябълка – 200 гр.

Original price was: 41.99 лв..Current price is: 35.69 лв..
Представяме ви FrankFruities касис и ябълка! Уникалната формула и чудесен плодов вкус на симпатичните веге желирани витамини  и минерали ги превръщат в наслада за сетивата и необходима доза сила за организма. Ароматните фрутита са обогатени с желязо, за да сте спокойни, че никога няма да страдате от железен дефицит. А най – хубавото е, че  не оставят метален послевкус в устата ви! Изтичащ срок март 2024

Обобщение

Анемията е заболяване, при което нивото на червените кръвни клетки в организма е понижено. Червените кръвни клетки играят важна роля в пренасянето на кислород от белите дробове до всички останали части на тялото. Когато имате анемия, количеството кислород, което достига до вашия организъм е намалено.

Симптомите на анемия варират, но често включват умора, бледост и затруднено дишане. Освен това, някои хора може да изпитват главоболие, сърцебиене и да забележат промени в косата, кожата и ноктите си. Анемията може да повлияе негативно върху вашите ежедневни дейности и да влоши общото ви здравословно състояние.

Ако изпитвате някои от симптомите на анемия, трябва да се консултирате със специалист. Той ще направи изследвания и тестове, които ще помогнат за постановяване на диагноза и определяне на причината за анемията. 

Важно е да предприемете подходящо лечение, което може да включва промяна в диетата ви, прием на хранителни добавки или медикаментозно лечение. Тези терапевтични методи могат да подобрят нивата на червените кръвни клетки и ще облекчат симптомите, свързани с анемията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *