Здравни съвети

Най – важното за желязото и желязодефицитната анемия

Най – важното за желязото и желязодефицитната анемия

Желязото е жизненоважен нуриент, който играе важна роля в поддържането на цялостното здраве. Той е необходим за производството на кръв, регулира обмена на кислород, допринася за оптималната мускулна функция и нормалната мозъчна дейност, влияе върху имунитета, растежа и развитието. Всяко понижаване на нивата на желязо в организма води до развитие на неприятни симптоми. Дългосрочният недостиг на желязо е една от най – често срещаните причини за анемия.

В световен план почти 50% от всички случаи на анемия са причинени от дефицит на желязо. Ако желязодефицитната анемия не бъде третирана своевременно, здравословното състояние може сериозно да се влоши и качеството на живот драстично да спадне. Въпреки че състоянието може лесно да бъде овладяно, милиони хора по света страдат от него. Това често се дължи на пренебрегване на ранните симптоми, наличие на заболявания, които нарушават или възпрепятстват железния метаболизъм, неправилна диета.

В тази статия ще разберем каква са функциите на желязото в организма и какво се случва при спадане на нивата му.  Ще дискутираме симптомите на желязодефицитна анемия, причините за възникване на състоянието и начините за регулиране на нивата на желязо.

Желязо за крепко здраве

Едни от най – важните функции на желязото са участието му в синтеза на кислород – транспортиращите протеини хемоглобил и миоглобин и формирането на някои ензими, част от които участват в преноса на електрони и провеждането на окислително – редукционни процеси. Основната част от желязото в човешкото тяло се намира в хемоглобина. Около 15% от нутриента се използва за синтез на миоглобин. По – голямата част от железните резерви се съхраняват в черния дроб под формата на феритин (желязо – свързващ протеин) и по – малка част под формата на  хемосидерин. Серумните нива на феритин се вземат като лабораторен показател за запасите на желязо в организма.

Желязо и кислороден метаболизъм

Хемоглобинът е протеин в червените кръвни клетки, който отговаря за провеждането на газообмена в човешкото тяло. Циркулирайки в кръвта, хемоглобинът приема кислородни молекули от алвеолите и ги пренася към всяка клетка и тъкан в организма. Връщайки се на обратно, протеинът прихваща въглеродния диоксид и го извежда към дихателната система. По този начин кръвта се насища с кислород. Основният медиатор на тези процеси е желязото.

Желязо и мускулна функция

Като кофактор в синтеза на миоглобин, желязото изпълнява важна роля в мускулната функция. Миоглобинът е протеин ,който притежава свойството да се свързва с кислордоните молекули. Той изпълнява функцията на кислороден резервоар в мускулите. По време на интензивно мускулно натоварване и понижен кислороден приток, миоглобинът служи като временен източник на кислород. Недостигът на желязо води до понижаване на нивата на хемоглобин и спад в кислородната сатурация. Това влошава притока на кислород към мускулите и нарушава тяхната функция и издръжливост.

Желязо и имунитет

Желязото участва в пролиферацията и узряването на имунни клетки, по – точно лимфоцити. Лимфоцитите са бели кръвни клетки, които задействат специфичен имунен отговор при постъпване на патоген  в организма. Дефицитът на желязо понижава неспецифичния имунитет и по този начин прави организма по – уязвим на вируси, бактерии и микроби. Повишавайки кислородната сатурация и нивата на хемоглобин, желязото насърчава снабдяването на клетките с кислород и спомага тяхната регенерация.

Желязо и когнитивна функция

Данните от различни изследвания показват, че желязото има осезаем ефект върху мозъчната дейност. Дефицитът на минерала бързо влошава концентрацията, фокуса и вниманието. Понижаването на железните нива може да доведе до промени в хомеостаза на невротрансмитери, да понижи производството на миелин (веществото, което образува обвивката на нервите и ги предпазва) и да влоши синаптогенезата  (процесът на общуване между невроните). Всички тези процеси затрудняват правилното протичане на различни когнитивни процеси.

Желязодефицитна анемия

Анемията е състояние, при което нивото на хемоглобин в червените кръвни клетки е понижено. В случая на желязодефицитна анемия, това се дължи на дефицит на желязо. Заболяването обикновено се развива постепенно. Много от страдащите отдават симптомите на различни неразположения. Възможно е да минат години преди да разберете, че именно желязодефицитната анемия е причина за промяна в здравословното ви състояние.

Причини за развитие на желязодефицитна анемия

Кръвозагуба

Кръвозагубата е сред главните причини за желязодефицитна анемия. Жените в детеродна възраст са особено податливи към развитие на състоянието. Обилното течение по време на менструалния цикъл може да доведе до спад в нивата на желязото. Възможно е да страдате от бавна хронична загуба на кръв в следствие на пептична язва, хиатална херния, полип на дебелото черво, колоректален рак. Продължителният прием на нестероидни болкоуспокояващи е честа причина за стомашно кървене.

Бременност

Много от жените, които не приемат допълнително желязо по време на бременността си развиват желязодефицитна анемия. Това се дължи на повишените нужди от желязо на организма. От една страна обема на кръвта в женското тяло се увеличава и това налага синтеза на по –голямо количество хемоглобин. От друга страна майчината кръв е източник на хемоглобин и за растящия плод.

Неправилна диета

Желязото е есенциален нутриент. Това означава, че трябва да си го набавяме чрез диетата. Консумацията на храни с ниско съдържание на желязо изчерпва телесните запаси на минерала. С течение на времето това води до дефицит на желязо.

Влошена абсорбция на желязо

Някои заболявания на стомашно – чревния тракт  (цьолиакия,Синдром на пропускливото черво)  могат да повлияят върху способността на организма да асимилира хранителни вещества от храната. Това може да доведе до понижена абсорбция на желязо и желязодефицитна анемия.

Бебетата, малките деца и хората над 65 годишна възраст са по – застрашени от развитие на анемия. Друга рискова група са вегетарианците и веганите, които не заместват животинските източници на месо с подходящи растителни храни, богати на желязо или хранителни добавки. Подрастващите, практикуващите спортове с голямо физическо натоварване и маратонците също имат повишена нужда от прием на желязо.

Симптоми на желязодефицитна анемия

 • Обща отпадналост
 • Блед вид
 • Прекомерна умора
 • Главоболие
 • Замайване
 • Студени крайници
 • Учестен или неравномерен сърдечен ритъм
 • Чупливи нокти
 • Влошен вид на кожата и косата
 • Подуване на езика
 • Задух
 • Промени в апетита
 • Желание за странни храни с ниска хранителна стойност  
 • Раздразнителност
 • Изтръпване или мравучкане в краката
 • Липса на концентрация
 • Затруднения със запаметяването на информация

Усложнения при желязодефицитна анемия

В повечето случаи желязодефицитната анемия не причинява животозастрашаващи усложнения и ефективно се повлиява от суплементиране с желязо. Все пак, продължителният недостиг на минерала може да доведе до:

 • Неравномерен сърдечен ритъм, а в някои случаи и уголемяване на сърцето
 • Преждевременно раждане
 • Забавен растеж и развитие при бебетата и децата

Превенция и третиране на желязодефицитна анемия

Установяването и прогреса на желязодефицитната анемия става с кръвен тест. При съмнение за вътрешно кървене лекарят ви ще ви назначи допълнителни изследвания. След установяване на причината, лекарят ви ще ви даде насоки за лечението. При обилна кръвозагуба се налага кръвопреливане. При по – леки случаи дефицитът на желязо се коригира чрез диетата и с прием на добавки.

Най – добрият начин за предпазване от желязодефицитна анемия е посредством диетата. Ежедневната консумация на умерено количество храни богати на желязо предоставя на организма нужната доза от минерала. Такива са:

 • Червени меса
 • Органни меса
 • Зеленолистни зеленчуци (спанак, коприва  )
 • Ядки
 • Сушени плодове
 • Подсилени храни
 • Миди
 • Бобови култури
 • Тиквени семки
 • Киноа
 • Черен шоколад
 • Риба тон, скумрия, сардини

Приемът на достатъчно витамин С също допринася за правилната абсорбция на желязо в организма. Обратно, кофеиновите напитки могат да понижат усвояването на минерала. Активно спортуващите, подрастващите, бременните жени и хората, които спазват предимно растителна диета могат да добавят здравословна доза желязо в диетата си като приемат хранителни добавки. Желираните витамини с Желязо – Frank Fruities Pump Iron касис и ябълка са отличен начин да подобрите приема на желязо. Плодовите витамини са изцяло натурални и не оставят метален послевкус. Не съдържат захар и изкуствени добавки и са изключително вкусни!

Препоръчан продукт

Плодови витамини с Желязо – Frank Fruities Pump Iron касис и ябълка – 200 гр.

Original price was: 41.99 лв..Current price is: 35.69 лв..
Представяме ви FrankFruities касис и ябълка! Уникалната формула и чудесен плодов вкус на симпатичните веге желирани витамини  и минерали ги превръщат в наслада за сетивата и необходима доза сила за организма. Ароматните фрутита са обогатени с желязо, за да сте спокойни, че никога няма да страдате от железен дефицит. А най – хубавото е, че  не оставят метален послевкус в устата ви! Изтичащ срок март 2024

Източници

Miller, Jeffery L. “Iron deficiency anemia: a common and curable disease.” Cold Spring Harbor perspectives in medicine vol. 3,7 a011866. 1 Jul. 2013, doi:10.1101/cshperspect.a011866

Abbaspour, Nazanin et al. “Review on iron and its importance for human health.” Journal of research in medical sciences : the official journal of Isfahan University of Medical Sciences vol. 19,2 (2014): 164-74.

Pivina L, Semenova Y, Doşa MD, Dauletyarova M, Bjørklund G. Iron Deficiency, Cognitive Functions, and Neurobehavioral Disorders in Children. J Mol Neurosci. 2019 May;68(1):1-10. doi: 10.1007/s12031-019-01276-1. Epub 2019 Feb 18. PMID: 30778834.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *