Здравни съвети

3 екзотични растения с високо съдържание на витамин С

3 екзотични растения с високо съдържание на витамин С

Всички знаем, че витамин С (аскорбинова киселина) е изключително важен за поддържането на добро здраве. Ценният нутриент изпълнява ключова роля в протичането на редица биологични процеси в човешкия организъм. Наред със способността си да подсилва имунната система, аскорбиновата киселина спомага производството на колаген, противодейства оксидативния стрес, насърчава асимилирането на желязо и ускорява зарастването на рани. Жизненоважният витамин се съдържа в множество свежи плодове и зеленчуци, добавя се към почти всички многокомпонентни суплементи и може да се приема самостоятелно.

През последните години популярността на витамин С като хранителна добавка нараства все повече. Това се дължи на комплексното му въздействие върху здравето и факта, че не се натрупва в тялото. Тези фактори го правят предпочитан избор за укрепване на организма. За щастие, природата е неизчерпаем източник на растителни видове, които изобилстват от витамин С. С някои от тях сме добре запознати, докато за други може дори да не сте чували. Днес ще ви запознаем с три екзотични растения, които се славят като едни от най – добрите източници на аскорбинова киселина в природата.

Австралийска слива какаду

Австралийската слива какаду (Terminalia ferdinandiana), известна още като губинг, се счита за най – добрият източник на витамин С. Плодовете растат на малки до средни по размер дървета, типични за тропическите и евкалиптови гори в Австралия. Плодът е малък по размер, около 2 см, и в зряло състояние е с блед зеленикаво – жълт цвят. Има тръпчив, леко горчив, а понякога и солен вкус. Служи за храна на дребни бозайници (опосуми, плъхове, бандикути и др.). От векове сливата какаду се цени в традиционната медицина на аборигените. Панацеята се използва за лечение на различни състояния, в това число гъбични и бактериални инфекции, кожни раздразнения, настинки, главоболие, грип. През последните десетилетия сливата какаду добива все по – голяма популярност поради отличния си нутритивен състав и изключително високата концентрация на витамин С.  

Сливата какаду като източник на витамин С

Към момента не е известно друг натурален източник на аскорбинова киселина с по – висока концентрация на нутриента. Сливата какаду съдържа толкова много витамин С, че само 100 грама могат да ви набавят над 3,000% от препоръчителната дневна доза. Същото количество портокали предоставя на организма около 60% от нужния за деня витамин С.

Важно е да споменем, че тези стойности важат само за прясно откъснат плод. Всъщност, скоро след беритба концентрацията на витамина драстично спада. Същото се случва и при готвене на плода. За да се съхранят максимално полезните свойства на сливите какаду, те обикновено се транспортират и продават замразени.

Други ценни хранителни вещества

Освен витамин С, сливата какаду е отличен източник още редица ценни фитонутриенти, включително:

  • Мед
  • Желязо
  • Калий
  • Витамин Е
  • Антиоксиданти, включително елагова киселина
  • Фибри

Елаговата киселина е мощен антиоксидант, който се съдържа още в ядките, ягодите, нара, малините, гроздето, ябълките. Смята се, че притежава противовъзпалителни и антимикробни свойства. Редица проучвания свидетелстват, че елаговата киселина притежава изразени противоракови свойства. Освен че инхибира растежа на туморни клетки, киселината може да повиши тяхната чувствителност към химиотерапия и да повиши ефективността на лечението.

Сливите какаду съдържат много повече антиоксиданти от някои добре познати източници на полезните вещества. Тяхната противоокислителна активност е 13 пъти по – висока от тази на боровинките. Това ги прави отлично средство за борба със свободните радикали и оксидативния стрес. Според някои източници, екстрактът от сливи какаду може да помогне за облекчаване на симптомите на ревматоиден артрит. Един от недостатъците на зелените плодчета е, че имат високо съдържание на оксалати. Повишеният прием на тези вещества се свързва с камъни в бъбреците. Голямото количество витамин С може също да е проблем за по – сензитивните организми.

Ацерола

Ацеролата (Malpighia emarginata) е тропическо растение, което е типично за Южна и Централна  Америка. Отглежда се още в някои райони на Азия, в т.ч. Индия. Расте като храст или малко дърво и има дребни плодчета, които стават червени при достигане на зрялост. Често се среща и под имената западно индийска череша или барбадоска череша. Плодчетата имат приятен вкус и от стотици години се използват за лечение на диария, кашлица, настинка, дизентерия и дори чернодробни неразположения. В последно време ацеролата все по – често се среща под формата на хранителна добавка. Основната причина за популярността ѝ в целия свят е високото съдържание на витамин С. 100 грама ацерола съдържат до 30 пъти повече аскорбинова киселина от същото количество портокали.

Тъй като ацеролата бързо се разваля и губи нутритивния си състав, най – добрият начин за съхранението ѝ е замразяване възможно най – скоро след беритба. За да се извлекат максимално здравните им ползи е препоръчително плодчетата да бъдат консумирани свежи. Соковете и добавките с ацерола често съдържат концерванти, които ги предпазват от разваляне. Ако все пак искате да суплементирате с ацерола е добре да избирате прах или капсули от сушени плодчета, без съдържание на изкуствени добавки.

Ползи от приема на ацерола

В допълнение към ползите от високата концентрация на витамин С, ацеролата съдържа още редица фитонутриенти, които имат множество полезни свойства. Растението е добър източник на витамин А, калций, желязо, витамини В1, 2 , 3, фосфор, антиоксиданти. Благодарение на богатото съдържание на противоокислителни вещества, ацеролата помага за редуциране на окислението в организма и противодейства свободните радикали. Приемът и подсилва организма и помага при грипни състояния и простуда. Някои специалисти твърдят, че ацеролата може да помогне срещу депресия, храносмилателни неразположения и кожни проблеми. За сега тези ефекти не са защитени с научни доказателства. При всички случаи,

Амла

Амлата (Phyllanthus emblica / Emblica officinallis), известна още като индийско цариградско грозде, е дребно дървесно растение, което има жълто – зелени ядливи плодове. Те могат да достигнат размера на топка за голф. На вкус са кисело – горчиви. Използват се в кулинарията, както и за приготвяне на хранителни добавки, сок от амла и козметични продукти. В народната индийска медицина се използват всички части на растението. Панацеята често се използва за лечение на анемия, диария, възпаление на очите, кашлица, чернодробни проблеми и др.

Освен че съдържа голямо количество витамин С, амлата е отличен източник на антиоксиданти, желязо и калций. Според редица проучвания, зелените плодчета укрепват имунната система, противодействат възпалителните процеси, балансират холестеролните нива и подобряват сърдечносъдовата дейност. В допълнение, аскорбиновата киселина стимулира естествения синтез на колаген и укрепва клетъчната структура на кожата. Стрита на прах, амлата намира широко приложение в козметичната индустрия. Използва се за лечение на кожни проблеми, при косопад, пърхот и като анти – ейдж средство.

Финални думи

По света има голямо разнообразие от суперхрани и растения с високо съдържание на ценни нутриенти. Истината е, обаче, че най – добрият и безопасен начин да подхраним телата си и да подобрим здравето си е като разчитаме на местни видове. Растенията, които са типични за географския ареал, на който сме израснали и обитаваме са най – подходящи за нашето здраве. Организмите ни са свикнали с тях и ги разпознават добре. Това позволява на тялото по – лесно и бързо да усвои нутриентите и да извлече ползите от тях. Едно типично за България растение с много високо съдържание на витамин С е шипката.

Шипката е красив храст с нежни цветове, който принадлежи към семейство Розоцветни. Ражда малки плодчета с червен цвят, които се отличават с множество полезни свойства. Те са богати на витамин С, витамин В, витамин А, витамин К, минерали, флавоноиди, антиоксиданти и други ценни фитонутриенти. Шипките се използват в народната медицина за облекчаване на хемороиди, като противогрипно средство, при настинка, за подобряване на сърдечното здраве, укрепване на имунитета, за тонизиране, при респираторни неразположения и др. Според някои източници, съдържанието на аскорбинова киселина в шипковите плодове е по – високо от това в амлата.

Ние от Тий Про ценим даровете на природата в България. Затова създадохме C Vit Natural, с прополис и витамин С извлечен от шипка.. Този натурален продукт е отличен начин да снабдите организма си с нужната доза аскорбинова киселина и да се радвате на здраве и виталност!

Източници

Ceci, Claudia et al. “Experimental Evidence of the Antitumor, Antimetastatic and Antiangiogenic Activity of Ellagic Acid.” Nutrients vol. 10,11 1756. 14 Nov. 2018, doi:10.3390/nu10111756

Prakash, Anand, and Revathy Baskaran. “Acerola, an untapped functional superfruit: a review on latest frontiers.” Journal of food science and technology vol. 55,9 (2018): 3373-3384. doi:10.1007/s13197-018-3309-5

Hashem-Dabaghian F, Ziaee M, Ghaffari S, Nabati F, Kianbakht S. A systematic review on the cardiovascular pharmacology of Emblica officinalis Gaertn. J Cardiovasc Thorac Res. 2018;10(3):118-128. doi: 10.15171/jcvtr.2018.20. Epub 2018 Sep 25. PMID: 30386531; PMCID: PMC6203864.

Krishnaveni M, Mirunalini S. Therapeutic potential of Phyllanthus emblica (amla): the ayurvedic wonder. J Basic Clin Physiol Pharmacol. 2010;21(1):93-105. doi: 10.1515/jbcpp.2010.21.1.93. PMID: 20506691.

Matthews, B. and Cock, I., 2015. Kakadu plum fruit extracts inhibit growth of the bacterial triggers of rheumatoid arthritis: Identification of stilbene and tannin components. Journal of Functional Foods, 17, pp.610-620.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *