Здравни съвети

Естествени начини за повишаване на кислородните нива

Естествени начини за повишаване на кислородните нива

Като аеробни организми, ние зависим от кислорода, за да живеем. Всяка клетка и система в човешкото тяло разчита на него, за да функционира правилно. Всеки процес, който извършваме – от храносмилане до когнитивна дейност, зависи от кислорода. В дългосрочен план, понижаването на нивата на кислород в кръвта може да доведе до затруднена органна дейност, влошено качество на живот и дори да бъде животозастрашаващо. Точно затова поддържането на оптимална кислородна сатурация е изключително важно за здравето.

В същото време, има редица фактори, които влияят върху нивата на кислород в организма. Някои от тях не зависят от нас, но други можем да контролираме. Правилно дишане, респираторно здраве, диета, физическа активност, качество на въздуха, хидратация – всички те имат пряко въздействие върху начина, по който тялото приема кислород и го изпраща към клетките. В следващите редове ще поговорим за важността на кислородната сатурация и ще изследваме различни методи за повишаване на кислородните нива и поддържането им в норма.

Накратко за респираторния тракт и кислородната сатурация

Всяка част на респираторния тракт изпълнява специфична функция, която допринася за правилния газообмен в тялото. Проправяйки пътя си през горната част на дихателната система, вдишаният въздух се затопля, овлажнява и пречиства от праховите частици и други потенциални вредители, за да достигне до белите дробове. От там кислородът се разпространява до всички клетки в организма, а въглеродният диоксид се издишва.

Въпреки че всички дихателни органи имат своята роля в роля в този процес, алвеолите са онези, които осъществяват същинския газообмен с кръвта. Алвеолите са милиони на брой. Те представлява миниатюрни въздушни джобчета, които предават кислородни молекули и приемат молекули въглероден диоксид посредством хемоглобина. Цикълът се повтаря отново и отново и по този начин кръвта се насища с кислород. Нивото на кислородна сатурация показва именно това – насищането на кръвта с кислород. Оптималните нива на кислородна сатурация при здрав възрастен човек са 95 – 100%. Всичко под 95% се счита за здравен риск, а стойности под 90% са животозастрашаващи.

От какво зависи нивото на кислородна сатурация

Основните фактори, които влияят върху нивото на кислородна сатурация са:

 • Количеството вдишан кислород
 • Колко добре алвеолите изпълняват функциите си
 • Концентрация на хемоглобин в кръвните клетки
 • Способността на хемоглобина да привлича кислородни молекули

При оптимално функциониране на дихателната система и поддържане на нивата на хемоглобин не се наблюдават проблеми с кислородната сатурация. Съществуват, обаче, редица фактори и състояния, които могат да повлияят негативно върху нивото на кислород в кръвта. Част от тях включват:

 • Влошен приток на кислород в следствие на инфекция или друго заболяване, включително ХОББ, грип, настинка, сънна апнея
 • Физиологични изменения на белите дробове и / или сърцето
 • Травми
 • Астма
 • Анемия
 • Сърдечни заболявания и нарушения в кръвообращението
 • Лошо качество на въздуха
 • Неправилно дишане

Естествени начини за повишаване на нивото на кислородна сатурация

Понижените нива на кислород в кръвта се определят като хипоксемия. Състояние, което може да доведе до хипоксия – понижена сатурация на кръв в тъканите. Хипоксията, от своя страна, може да се превърне в хроничен проблем. Въпреки че клетките често успяват да се адаптират към състоянието при минимални отклонения от нормата, системният недостиг на кислород в тъканите се свързва с повишени нива на оксидативен стрес и преждевременно стареене. Добре известен е и факта, че липсата на достатъчно кислород затруднява когнитивните процеси, води до умора, сънливост, главоболие, нарушена зрителна дейност. В някои случаи се наблюдават и симптоми на тревожност, задух, световъртеж, липса на координация и др. За щастие не е нужно да чакаме бедата да ни сполети, за да се погрижим за здравето си! Има редица неща, които всеки от нас може да предприеме, за да подобри кислородния обмен в тялото си.

Проветряване

Забелязали ли сте, че когато сутрин се събудите въздуха в спалнята е по – тежък и неприятен. Това се дължи на неговото застояване и насищането му с въглероден диоксид. Същото се случва и по време на работа, в класната стая или на всяко друго затворено помещение. Това означава, че часове наред дишаме един и същи въздух, който не само не ни доставя достатъчно кислород, а често е пълен и с прахови частици и патогени. Именно некачественият въздух на закрито е една от главните причини да се чувстваме уморени и да губим концентрация само няколко часа след започване на работния ден. Точно затова е изключително важно периодично да проветряваме помещението. По този начин въздухът ще се смени и ще можем да дишаме по – спокойно и пълноценно. Друг начин за повишаване на качеството на въздуха у дома или на работа е използването на въздушни пречистватели.

Правилно дишане

Навярно много хора си задават въпроса дали е възможно да се диша неправилно. Отговорът е „да“!. Всъщност, голяма част от хората дишат неправилно дори и когато липсват физиологични причини за това. От една страна дишането е навик. От друга страна, този жизненоважен процес се повлиява от множество други фактори. Когато сме подложени на стрес, например, сме склонни да дишаме плитко и бързо. Този тип дишане не изпълва белите дробове с достатъчно въздух, следователно не доставя нужното количество кислород до алвеолите. Други причини за плиткото дишане са неправилна стойка, наличие на респираторни инфекции, тревожност, астма, пневмония, страх, шок.

Ако причината за плиткото дишане се крие в болестно състояние, първо трябва да адресираме него и след това да се заемем с подходящи дихателни упражнения. Установено е, че дълбокото дишане не само доставя повече кислород до тъканите и органите, а и спомага храносмилателната дейност, когнитивните функции и овладяването на тревожността, паник атаките и уплахата. Освен това, практикуването на съзнателно дишане помага за запазване и дори увеличаване на белодробния капацитет. Според редица проучвания, при хората с по – голям белодробен капацитет, които дишат дълбоко, обменът на кислород се осъществява по – бързо. Това допринася за подобряване на всички биологични функции и редуцира оксидативния стрес.

Как се прави

Дихателните упражнения са отличен начин да подобрите работата на респираторния тракт, да повишите кислородната сатурация и да забавите процесите на стареене в организма си. достатъчно е няколко пъти на ден да отделяте по 5 – 10 минути за упражняване:

 • Намерете си спокойно място, където никой няма да ви прекъсва. Седнете удобно с изправен гръб.
 • Сложете едната си ръка върху корема а другата върху гърдите. Поемете си дълбоко въздух и усетете как коремът ви се изпълва. Гърдите не бива да се повдигат прекалено много. Това е т.нар. диафрагмено дишане.
 • Повторете няколко пъти, за да се почувствате комфортно в дълбокото дишане.
 • След това следвайте следния цикъл в продължение на няколко минути: вдишване за 4 секунди, задържане на въздуха за 4 секунди, издишване за 4 секунди, задържане на духа за 4 секунди.
 • През 2 – 3 дни удължавайте времетраенето на упражнението с по 1 минута, докато достигнете до 10 минути.
 • Редовното практикуване на дълбоко дишане ще успокои ума и тялото ви и ще снабди клетките ви с кислород.

ACBT, или техника за активно дишане е добър метод за прочистване на респираторния тракт от слуз и други секрети, които затрудняват дишането. Обърнете се към специалист, който да ви покаже упражненията. Техниката не изисква специални съоръжения и след обучение можете да я практикувате у дома.

Ролята на диетата

 Преми малко споменахме, че хемоглобинът отговаря за преноса на кислород до клетките в тялото. Това означава, че поддържането на нивата на хемоглобин в кръвта е жизненоважно за кислородната сатурация. При състояния като анемия, където нивата на хемоглобин са много ниски, кислородната сатурация спада. Диета, богата на желязо – съдържащи храни може да ви предпази от желязо дефицитна анемия. Такива са спанак, броколи, ядки, коприва, бобови култури, овесени ядки, тофу, черен дроб, тиквени семки, червени меса, миди, сушени плодове. Консумацията на храни, богати на антиоксиданти също влия положително върху нивата на кислород в тялото. Стремете се да пиете достатъчно течности и да наблягате на свежите плодове и зеленчуци.

Спорт

Спорта е здраве – всички знаем това. И все пак по – голямата част от хората не поддържат оптимална физическа активност. Редовното спортуване повишава нивото на кислород в кръвта и по този начин тонизира мускулите и мозъка. Освен това спортът подсилва имунната система и насърчава дълбокото дишане. Най – добре е да изберете умерена активност, която да включва всички мускулни групи без да претоварва организма. Плуването, йогата, пилатеса, джогинга са все подходящи спортове.

Влажност на въздуха

Влажността на въздуха няма пряка връзка с кислородната сатурация, но е важна за правилната функция на респираторния тракт. Прекалено ниската или прекалено висока влажност на въздуха затруднява дихателната система и може да провокира или обостри вече съществуващи респираторни проблеми. Това понижава притока на кислород в организма. Затова поддържането на оптимална влажност на въздуха може да окаже индиректно въздействие върху кислородната сатурация.

Финални думи

Поддържането на кислородните нива не е нещо, за което повечето хора се сещат. След като вече знаете колко важна е кислородната сатурация за организма, можете да вземете лесни мерки за подобряване на здравословното си състояние и повишаване на нивото на кислород в тялото си!

Ако вече страдате от ХОББ, сърдечно заболяване или сте диагностицирани с друго заболяване, което възпрепятства правилния кислородообмен, е добра идея да следите нивото на кислородна сатурация. Пулсоксиметърът е отлично средство за следене на нивата на кислород в кръвта в домашни условия. В случай че дейността на респираторния ви тракт е затруднена в следствие на настинка, грип, тютюнопушене, или скоро сте прекарали Ковид, Алвео Сил ще ви помогне да се възстановите. Иновативният суплемент пречиства, възстановява и укрепва дихателната система. По този начин добавката допринася за безпроблемното дишане и подобрения обмен на кислород.

2 thoughts on “Естествени начини за повишаване на кислородните нива

 1. Георги каза:

  Повече лимони и хлебна сода алкализират и насищат с кислород кръвта

  1. Валя каза:

   Сода бикарбонат ли имате предвид?
   Как точно се взема тя?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *