Здравни съвети

Микроелементът Селен: как помага на тялото?

Селен

Открит от шведски химик през 1817 г., селенът става обект на научен интерес през 50-те години на миналия век. Той е основен микроелемент в човешкото тяло и допринася за поддържането на различни телесни функции. 

Микроелементите са минерали, присъстващи в малки количества в живите тъкани. Има общо 14 известни микроелемента, включително желязо, цинк, йод, мед, манган, алуминий, олово и други. Селенът не се синтезира в човешкото тяло по естествен път и може да се набави само чрез хранителната диета или прием на добавки. Действайки като мощен антиоксидант, той предпазва човешкото тяло от вредното въздействие на свободни радикали и по този начин подпомага защитните сили на организма.

Видове селен

Селенът съществува в две форми: неорганична и органична. Неорганичните съединения са известни като „селенат“ и „селенит“, докато органичните съединения са известни като „селенометионин“ и „селеноцистеин“. Обикновено растенията съдържат неорганична форма, която се превръща в селеноцистеин и може да се използва от човешкото тяло. Човешкото тяло усвоява минерала най-лесно, когато е в присъствието на мастноразтворими витамини като A, D и E.

Диетични източници, които са богати на селен

 • Мая
 • Морски дарове (стриди, риба тон, сардини, раци и др.)
 • Месо (бъбреци, черен дроб)
 • Бразилски орехи

Най-подходящият начин да приемате селен е чрез хранителна диета, която е богата на този важен минерал. Въпреки това, в някои случаи може да бъде необходимо да се прибегне до допълнителен прием на селен чрез хранителни добавки, особено когато не е възможно да се постигнат оптималните нива чрез храненето.

Тези добавки се предлагат в две форми – органична и неорганична. Изследванията показват, че органичната форма на селен се абсорбира и усвоява по-лесно от организма в сравнение с неорганичната форма. При необходимост от допълнителен прием на селен, за предпочитане е органичният вариант – така ще си осигурите по-добра бионаличност и по-висока ефективност на минерала.

Признаци на дефицит на селен

Когато човек не консумира достатъчно количество селен, може да са налице следните признаци и симптоми:

 • Мускулна слабост
 • Хронична умора
 • Косопад
 • Безплодие
 • Нарушен имунитет
 • Нарушено храносмилане

Препоръчителният прием зависи от възрастта и пола на човека, но като цяло дневната доза за възрастни е 55 mcg дневно, а за деца – 20 mcg дневно. 

Здравословни ползи от приема на селен

Селен и имунитет

Силната и здрава имунна система е неразделна част от борбата на организма с инфекциите, причинени от бактерии или вируси. В тясна връзка със селена се намират над 30 селенопротеини, които изпълняват ролята на мощни антиоксиданти и имат ключово значение за имунната функция

Антиоксидантите играят важна роля в предотвратяването на увреждането на клетките, което може да се случи поради излишък на свободни радикали в организма. Когато оксидативният стрес се понижи, рисковете от развитие на заболявания и инфекции намалява, защото се редуцира броя на увредените клетки.

Освен този важен антиоксидантен ефект, селенът също се свързва с противовъзпалителни, антивирусни и антибактериални свойства. Тези свойства играят съществена роля в регулирането на възпалителните процеси и имунния отговор на организма. 

В заключение, селенът е от съществено значение за поддържането на здрава имунна система и защита срещу различни видове инфекции. Този минерал има двойствена роля като антиоксидант и регулатор на възпалителните процеси, което му придава изключително значение за общото здраве и устойчивост на организма.

Селен и вирусни инфекции

Дефицитът на селен е пряко свързан с повишен риск от вирусни инфекции. Намалените нива на селен в организма могат да предизвикат повишен оксидативен стрес, който от своя страна може да доведе до повишени нива на възпаление в организма. Най-убедителните доказателства, свързани с вредните ефекти на дефицита на селен, идват от определени региони в Китай, където почвата е бедна на селен. В тези райони се наблюдава нарастване на заболяванията, сред които специфичен вид кардиомиопатия, предизвикана от вирус. Установено е, че това заболяване може да се предотврати с прием на селен.

Проучвание от 2013 г. в Journal of Nutrition изучава връзката между селена и два вируса – коксаки вирус и грип. В рамките на този експеримент, продължил четири седмици, мишки са били разделени на две групи: едната е хранена с диета с дефицит на селен, а другата с храни, богати на селен. След този период и двете групи са били инфектирани с коксаки вирус и грипен вирус. Резултатите от експеримента показва, че групата с дефицит на селен има петкратно по-голям риск от развитие на сериозното сърдечно заболяване – миокардит. Освен това, мишките с дефицит на селен, които са били заразени с грипен вирус са имали и силно възпаление на белите дробове. Тези резултати подчертават важната роля на селена в имунната система и защитните функции срещу вирусни инфекции.

Селен и здравето на щитовидната жлеза

Благодарение на антиоксидантните свойства на селена, изследванията показват, че той играе ключова роля във функцията на щитовидната жлеза и в производството на тироиден хормон. Всъщност при възрастните хора, щитовидната жлеза е органът с най-високо количество селен на грам тъкан. Установено е, че ниските нива на селен допринасят за автоимунни заболявания на щитовидната жлеза, включително тиреоидит на Хашимото, хипотиреоидизъм, рак на щитовидната жлеза, а също и увеличена щитовидна жлеза.

Едно популярно проучване през 2002 г. разглежда група пациенти с автоимунно заболяване на щитовидната жлеза. Някои са получавали плацебо, докато други са получавали 200 mcg селен в продължение на три месеца. Групата, която е приемала селен е намалила антителата срещу пероксидазата на щитовидната жлеза от 100 процента до 63,6 процента, а ултразвукът показва по-малко възпаление на щитовидната жлеза. Това проучване предоставя убедителни доказателства, че селенът има значително въздействие върху здравето на щитовидната жлеза.

Селен и сърдечно-съдови заболявания

Сърдечно-съдовите заболявания са една от най-големите причини за смърт сред хората по света. Селенът играе важна роля в поддържането на здравето на сърдечно-съдовата система. Ето как селенът е свързан със сърдечно-съдовите заболявания:

 • Антиоксидантна защита: Селенът е съставна част на антиоксидантните ензими в организма, като глутатион пероксидаза, които защитават клетките от оксидативен стрес. Оксидативният стрес може да допринесе за развитието на атеросклероза, възпаление и други сърдечно-съдови проблеми.
 • Възпаление: Селенът има противовъзпалителни свойства, които са важни за сърдечното здраве. Хроничното възпаление в кръвоносните съдове може да допринесе за развитието на сърдечни заболявания, а селенът може да помогне в намаляването на възпалителните процеси в организма.
 • Предпазване от оксидативни увреждания: Селенът може да предотврати оксидативните увреждания на липидите (мазнините) в кръвоносните съдове, а това може да намали риска от образуване на атеросклеротични плаки.
 • Сърдечна функция: Селенът играе важна роля в поддържането на нормалната функция на сърцето и мускулите. Дефицитът на селен може да доведе до проблеми със сърдечната функция.

В заключение

Селенът е основен минерал с мощни антиоксидантни, противовъзпалителни и имуностимулиращи свойства. Този микроелемент помага за намаляване на нивата на хормоните на щитовидната жлеза при автоимунни заболявания на щитовидната жлеза. Той е полезен при сърдечно-съдови заболявания и има общоукрепващ ефект върху целия организъм.

Препоръчани продукти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *