Здравни съвети

8 естествени подхода за поддържане на кръвното налягане (2)

8 естествени подхода за поддържане на кръвното налягане (2)

В предходната част от нашата статия разгледахме значението на някои хранителни добавки за регулирането на кръвното налягане и техните благоприятни ефекти върху здравето на сърдечно-съдовата система. В тази част ще разгледаме някои от най-ефективните суплементи, които могат да ни помогнат да намалим високото кръвно налягане и да облекчим симптомите на хипертония.  

3. Глог

Плодовете на глога имат богата история на употреба в народната медицина и са използвани за подпомагане на сърцето, регулиране на кръвното налягане и борба с храносмилателни проблеми. Тези плодове са богати на антиоксиданти, особено полифеноли, които притежават противовъзпалителни свойства.

Няколко научни изследвания са потвърдили положителните ефекти на плодовете на глога върху здравето:

 • Проучване от 2002 г. включва 36 души с високо кръвно налягане и показва, че приемът на 500 mg плодове от глог може да допринесе за намаляване на диастоличното кръвно налягане.
 • Проучване от 2006 г. в British Journal of General Practice включва 79 пациенти с диабет тип 2 и разглежда влиянието на плодовете на глога върху общите стойности на кръвното налягане. Този експеримент разделя пациентите на две групи, от които едната приема 1200 mg добавка от плодове на глог, а другата получава плацебо. Резултатите показват, че приемът на добавката може да понижи кръвното налягане с три до пет пункта, докато тези, които са приемали плацебо, не отчетат подобно намаление. 

Тези научни изследвания подчертават значението на плодовете на глог за подпомагане на здравето на сърцето и контролиране на кръвното налягане.

4. Екстракт от гроздови семена

Екстрактът от гроздови семена предлага множество благоприятни ползи за здравето. Освен способността да намалява кръвното налягане, този екстракт може да подпомогне имунната система. Важни научни изследвания подчертават тези положителни ефекти:

 • През 2011 г., изследователи стигат до заключението, че екстрактът от гроздови семена може да намали значително кръвното налягане и безопасно да намали сърдечната честота.
 • Проучване от 2016 г. оценява способността на екстракта да понижава кръвното налягане в сравнение с плацебо при хора с предхипертония. Резултатите показват 5,6% намаление на систоличното и 4,6% намаление на диастоличното кръвно налягане след 12 седмици.
 • Проучване от 2018 г. съсредоточено върху мъже с предхипертония открива, че приемът на 300 мг екстракт от гроздови семена може да доведе до значително понижаване на кръвното налягане спрямо пациенти, приемали плацебо. 

Тези научни доказателства подчертават важния потенциал на екстракта от гроздови семена за поддържане на здравето на сърдечно-съдовата система и подобряване на имунната функция.

5. L-аргинин

L-аргининът е важна аминокиселина, която се намира в хранителни продукти като червени меса, морски дарове, птиче месо и млечни продукти. Тази аминокиселина е известна с това, че може да бъде преобразувана в азотен оксид (NO), който е мощен вазодилататор на кръвоносните съдове. 

Ето някои научни изследвания, които подчертават връзката между L-аргинин и намаляването на кръвното налягане:

 • Проучване от 2011 г. публикувано в American Heart Journal провежда обширен мета-анализ на 11 рандомизирани, двойно-слепи плацебо-контролирани проучвания, включващи общо 387 пациента с високо кръвно налягане. В този анализ се използват дози на L-аргинин, вариращи от 4 до 24 грама на ден. Резултатите показват намаление на систоличното кръвно налягане със средно 5,4 mmHg и на диастоличното кръвно налягане със средно 2,7 mmHg след прием на L-аргинин.
 • Друго проучване от 2018 г. изследва влиянието на комбинацията между L-аргинин и витамини от група B върху хора с хипертония. Резултатите показват значително намаление на общото кръвно налягане след прием на тези добавки.

Тези научни изследвания насочват вниманието към потенциалните ползи от L-аргинина за контролиране на кръвното налягане и подчертават ролята му като вазодилататор и прекурсор на азотния оксид.

6. Магнезий

Магнезий е важен минерал за регулирането на кръвното налягане. Той помага за разширяването на кръвоносните съдове, контролира стягането на мускулите в тях и поддържа ендотелната функция. 

Научни изследвания подчертават важността на магнезия и неговия потенциал за намаляване на кръвното налягане:

 • Проучване от 2011 г. доказва, че магнезият може да намали стойностите на кръвното налягане със значителни 5,6/2,8 mmHg. Този ефект се счита за статистически значим и е сравним с действието на някои лекарства, които се използват за регулиране на кръвното налягане. Освен това се отбелязва, че магнезият действа като естествен блокер на калциевите канали, които са мишена за някои лекарства за понижаване на кръвното налягане.
 • Според проучване от 2011 г., приемът на магнезий допринася за повишаване на азотния оксид и подобрява ендотелната функция, като предизвиква директно и косвено разширяване на кръвоносните съдове. Тези ефекти съответстват на очакванията от лекарствата за намаляване на кръвното налягане.
 • Мета-анализ, проведен през 2017 г. и публикуван в American Journal of Clinical Nutrition, потвърждава, че добавките с магнезий значително намаляват както систоличното, така и диастоличното кръвно налягане, особено при хора с инсулинова резистентност и преддиабет.

Тези научни изследвания подкрепят хипотезата, че магнезият играе важна роля при контролирането на кръвното налягане.

7. Омега-3 мастни киселини

Омега-3 мастните киселини, известни и като полиненаситени мастни киселини (PUFA), се считат за изключително важни за общото здраве на организма. Те имат множество ползи за различни органи и системи в човешкото тяло: сърце, мозък, черва и стави. Омега-3 мастните киселини могат да спомогнат и за регулиране на кръвното налягане.

Ето някои научни изследвания, които подкрепят тази връзка:

 • Рандомизирано контролирано проучване от 2009 г. публикувано в Journal of Hypertension, установява, че приемът на омега-3 мастни киселини може да допринесе за понижаване на кръвното налягане, особено при доза от 4 грама (4000 mg) на ден.
 • Проучване от 2014 г. в American Journal of Hypertension открива, че приемът на DHA/EPA – две от основните видове омега-3 мастни киселини, води до намаляване на систоличното кръвно налягане, а при прием на повече от 2 грама (2000 mg) на ден – и на диастоличното кръвно налягане. Това проучване анализира общо 70 рандомизирани контролирани изследвания.
 • Проучване от 2016 г. в Journal of Nutrition показва, че консумацията на рибено масло с доза от 700 mg на ден може значително да намали кръвното налягане.
 • Проучване от 2017 г. също установява, че омега-3 мастните киселини не само подобряват функцията на кръвоносните съдове, но и значително намаляват кръвното налягане.

Тези научни изследвания предоставят убедителни доказателства, че омега-3 мастните киселини играят важна роля в регулирането на кръвното налягане и подпомагат здравето на сърдечно-съдовата система.

8. Витамин С (аскорбинова киселина)

Витамин C, или аскорбинова киселина, е предмет на интензивни научни изследвания през последните 50 години. Интересът към този витамин води до провеждането на над 53 000 научни проучвания, започнати още през 60-те години на миналия век. Резултатите от тези изследвания ясно подчертават ролята на витамин C за поддържането на различни аспекти от здравословното състояние на човека.

 • Проучване, публикувано през 2000 година в Journal of Hypertension, изследва връзката между аскорбиновата киселина и кръвното налягане. То открива, че при по-възрастни хора високият прием на аскорбинова киселина има умерен ефект върху понижаването на високото систолично кръвно налягане. Този фактор може да допринесе за връзката между по-високия прием на витамин C и по-ниския риск от сърдечно-съдови заболявания и инсулт.
 • Друго проучване от 2012 година заключава, че приемът на витамин C може да допринесе за намаляването на систоличното и диастоличното кръвно налягане. Това изследване обхваща 29 други изследвания и показва, че витамин C може да доведе до намаление в стойностите на систоличното кръвно налягане с четири до пет пункта и на диастоличното с един до два пункта. 

Тези научни изследвания потвърждават важната роля на витамин C за здравето на сърцето и кръвоносната система, като намаляването на кръвното налягане е само една от неговите многобройни ползи за организма.

Източници:

 1. Charles N. Alexander, Robert H. Schneider, et. al. Trial of Stress Reduction for Hypertension in Older African Americans: II. Sex and Risk Subgroup Analysis Hypertension 28: 228-237, doi:10.1161/01.HYP.28.2.228
 2. British Journal of Nutrition. 2012 Dec 14;108(11):2066-74.
 3. Mario Siervo, Jose Lara, Ikponmwonsa Ogbonmwan, John C. Mathers, Inorganic Nitrate and Beetroot Juice Supplementation Reduces Blood Pressure in Adults: A Systematic Review and Meta-Analysis, The Journal of Nutrition, Volume 143, Issue 6, June 2013, Pages 818–826, https://doi.org/10.3945/jn.112.170233
 4. Nutr Res. 2014 Oct;34(10):868-75. doi: 10.1016/j.nutres.2014.09.007. Epub 2014 Sep 28.
 5. Eur J Nutr. 2016 Mar;55(2):451-459. doi: 10.1007/s00394-015-0872-7. Epub 2015 Mar 13.
 6. Bahadoran Z, Mirmiran P, Kabir A, Azizi F, Ghasemi A. The Nitrate-Independent Blood Pressure-Lowering Effect of Beetroot Juice: A Systematic Review and Meta-Analysis [published correction appears in Adv Nutr. 2018 May 1;9(3):274]. Adv Nutr. 2017;8(6):830–838. Published 2017 Nov 15. doi:10.3945/an.117.016717
 7. J Hum Hypertens. 2007 Apr;21(4):297-306. Epub 2007 Feb 8.
 8. J Sports Med Phys Fitness. 2015 Jul-Aug;55(7-8):797-804. Epub 2014 Nov 4.
 9. http://www.mayoclinic.org/drugs-supplements/coenzyme-q10/evidence/hrb-20059019
 10. Nutraceuticals for blood pressure control Cesare R. Sirtori, Anna Arnoldi & Arrigo F. G. Cicero Annals of Medicine Vol. 47 , Iss. 6,2015

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *